Σάββατο 24/7/2021

Θα τραβήξει για καιρό το θέμα με τις νέες φρεγάτες – Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου

Δεν θα ληφθεί καμία απόφαση πριν από την τελική προσφορά των ΗΠΑ

Σε σύσκεψη που γίνεται σήμερα στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου, θα εξεταστεί η εξέλιξη του προγράμματος προμήθειας των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), που αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κλάδου που γνωμοδοτεί, μεταξύ άλλων, και για θέματα εξοπλισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες -και παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα-, η συνεδρίαση του ΑΝΣ δεν είχε ως αντικείμενο τις νέες φρεγάτες ούτε την «ενδιάμεση λύση», δηλαδή την προμήθεια φρεγατών που προέρχονται από τα αποθέματα άλλων ναυτικών και οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν και να ενταχθούν σε υπηρεσία με τον Στόλο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις ο λόγος είναι ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να προωθήσουν στην ηγεσία του Κλάδου τα συμπεράσματά τους.

Όμως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε… εμβόλιμα μία παρουσίαση των προσφερόμενων σχεδιάσεων αυστηρά από επιχειρησιακή σκοπιά για εσωτερική ενημέρωση.  Όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να καταλήξει σε απόφαση επιλογής σχεδίασης για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Εξάλλου, η τελική προσφορά των ΗΠΑ, ενός από τους ισχυρότερους «γεωπολιτικά» διεκδικητές του προγράμματος, αναμένεται να υποβληθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο. Καθώς η κυβέρνηση έχει προκρίνει για την υλοποίηση του προγράμματος μία «χαλαρή» διαδικασία, όπου η γεωπολιτική βαρύτητα αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια επιλογής, είναι σχεδόν απίθανο να ληφθεί απόφαση πριν υποβληθεί η τελική αμερικανική προσφορά.

Το ίδιο ισχύει και για την «ενδιάμεση» λύση είτε στο πλαίσιο του προγράμματος των νέων φρεγατών είτε εφόσον έχει αποφασιστεί ο διαχωρισμός του από αυτό, επιλογή που βρίσκεται υπό εξέταση σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη βάση των ανωτέρω εκτιμάται ότι η σημερινή σύσκεψη αφορά την ενημέρωση του πρωθυπουργού και πιθανώς την ανακοίνωση από μέρους του γενικών κατευθύνσεων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι επίσης η χθεσινή ανακοίνωση της προκήρυξης από την ειδική διαχείριση της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ – Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) δύο πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Ο πρώτος αφορά την εκποίηση του «στρατιωτικού τμήματος» των ναυπηγείων και ο δεύτερος του κινητού εξοπλισμού (γερανοί, θυρόπλοιο, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, αντλίες κ.λπ.) που βρίσκεται στους χώρους της μόνιμης δεξαμενής Νο 5, του προβλήτα Νο 4 και της προκατασκευής, που ως εκτάσεις έχουν περιέλθει στην κυριότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Και στους δύο διαγωνισμούς καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 7η Ιουλίου 2021.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ