Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι! Φτιάχνουν νέα σύνορα και «διαγράφουν» τα ελληνικά νησιά γιατί… «είναι σε λάθος σημείο» – Τι απαντά ο Δένδιας (video)

Must Read

Το θέατρο του παραλόγου διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες από πλευράς Τουρκίας, καθώς η γειτονική χώρα προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο γενικά, αλλά και στο Αιγαίο ειδικά, κάνει πως… δεν βλέπει τα ελληνικά νησιά στο χάρτη.

Τελευταία εξέλιξη η μία ακόμα προκλητική δήλωση του γενικού διευθυντή Ναυτιλίας- Αεροπορίας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάϊ Ερτζιγιές, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Τα νησιά, τα οποία έχουν ασύγκριτα μικρότερη ακτογραμμή σε σχέση με την ηπειρωτική ακτογραμμή της Τουρκίας, εμποδίζουν την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και βρίσκονται στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών δεν θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Συμφωνία Καθορισμού θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης».

Ερντιγιές


«Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής (!) μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων», ισχυρίζεται η Τουρκία σε χθεσινή ανακοίνωσή της (1ης Δεκεμβρίου 2019), όπου αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών μιας χώρας πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όταν οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες.

Δείτε επίσης: Το… τερμάτισαν με τις προκλήσεις οι Τούρκοι – Αμφισβητούν μέχρι και την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, για τους Τούρκους όλες οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού δεν συνιστούν ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά τουρκική, εφόσον η ακτογραμμή τους είναι μεγαλύτερη από των νησιών μας!

Σύμφωνα με τον χάρτη στο tweet:

Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, Τσαγατάι Ερτζίγες, ερωτάται μάλιστα από ακόλουθό του στο twitter, αν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο αυτό το σημείο και πώς η οριο-γραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης, όπως έδειχναν άλλοι χάρτες.

Δένδιας: «Θα υπερασπιστούμε την ελληνική επικράτεια»

Από πλευράς Ελλάδας τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προειδοποίησε για την υπεράσπιση της ελληνικής επικράτειας σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία, στο πλαίσιο συζήτησης για την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Αναφερόμενος στον όρκο που έχουν πάρει οι υπουργοί στο Σύνταγμα, ο υπουργός θέλησε να δείξει ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στην υπεράσπιση των δικαίων της και ότι η αντίδραση μπορεί να είναι ακόμα και ένοπλη.

Μάλιστα, τα ακριβή λόγια του είχαν ως εξής:

«Σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε την ελληνική επικράτεια. Ως υπουργοί έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα».

Ακολούθως, επανέλαβε το τελεσίγραφο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση της Λιβύης σε περίπτωση που ο Λίβυος πρεσβευτής δεν φέρει στην ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.

«Τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη είναι δύο και στερούνται νομικής βάσης» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για τις δύο συμφωνίες (θαλάσσιων συνόρων και στρατιωτικής συνεργασίας).

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αβάσιμο των ισχυρισμό που θέλει να περάσει η Τουρκία ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μία αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία».

«Ξέραμε ότι προετοιμάζεται αυτό το μνημόνιο, το ξέραμε και το ήξερε και η προηγούμενη κυβέρνηση» είπε ο κ. Δένδιας γνωστοποιώντας πως το θέμα είχε τεθεί στον ομόλογό του της Λιβύης τον Σεπτέμβρη και τότε εκείνος είχε πει ότι δε θα γίνει δεκτό.

Επίσης, επανέλαβε την προειδοποίηση στο Λίβυο πρέσβη ότι «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα απελαθεί».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς σκοπεύει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός απάντησε: «Πάντοτε είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία , όμως σε ποιο πλαίσιο; Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This