Μεταφέρεται η νατοϊκή βάση από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα;

Must Read

Δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ειδήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας από χθες. Η πρώτη είναι ότι ένα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ, το Jewish Institute for National Security of America (JINSA) προτείνει στην αμερικάνικη ηγεσία τη μεταφορά στρατιωτικών πόρων στην Ελλάδα και πιθανώς την Κύπρο, καθώς και την ενίσχυση της στήριξης στις δύο χώρες, και η δεύτερη ότι από την τουρκική ΝΑΤΟϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ απολύθηκαν 420 άτομα τον Ιανουάριο, δηλαδή σχεδόν τα μισά.

Η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, στα Άδανα της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Μετά την τουρκική απόφαση για αγορά των S-400 από τη Ρωσία, ωστόσο, οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίστηκαν και αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι.

Η αμερικανική εταιρεία «Vectrus System Corporation», η οποία παρέχει καθημερινές υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας στη βάση, τερμάτισε τις συμβάσεις σχεδόν των μισών εργαζομένων στη βάση του Ιντσιρλίκ μέσα στο Γενάρη.

«Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι το προσωπικό μειώνεται, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταλείψει τα εδάφη της Συρίας και της Τουρκίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ η εταιρεία εξασφαλίζει την απασχόληση των εργαζομένων με τις εξουσίες, που της έχουν δοθεί από τις αμερικανικές αρχές» δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης των εργαζομένων στη Αδάνα, Ερντάλ Ακαλίν, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά.

Από την άλλη, παρόλο που η Τουρκία έχει διατυπώσει ρητά την πρόθεση για αναθεώρηση του status της βάσης Ιντσιρλίκ, εφόσον η Ουάσινγκτον προχωρήσει στην επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε οκτώ τουρκικές εταιρείες εργασίες κατασκευής στη βάση του Ιντσιρλίκ. Άρα, δεν σκοπεύουν να «τα σπάσουν» σύντομα…

Το think tank που θέλει Ελλάδα στη θέση της Τουρκίας

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την ολοένα αυξανόμενη προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας, το JINSA «βλέπει» την Αθήνα να αναδεικνύεται σε έναν «κρίσιμο γεωπολιτικό παράγοντα».

Παράλληλα, αναφέρεται στη «μεταμόρφωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από έναν δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ σε έναν φιλορώσο απολυταρχικό και εχθρικό ηγέτη ως προς τη Δύση», ενώ, τονίζει πως σημείο καμπής στις σχέσεις της Άγκυρας με τους γείτονές της ήταν η «παράλληλη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτές οι σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις συνέβαλαν σε μία θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», αναφέρει, λέγοντας μάλιστα πως στην Αθήνα υπάρχει «μία αυξανόμενη εθνική συναίνεση ότι μια ισχυρή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποτελέσει το θεμέλιο για την ασφάλεια της χώρας».

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει διπλωματικός και οικονομικός κόμβος που διασυνδέει την Ευρώπη και άλλους αναπτυσσόμενους περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο», αλλά χρειάζεται, πάντως, «εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμενου να αναδειχθεί σε πλατφόρμα για την προβολή της αμερικανικής δύναμης και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Το JINSA καλεί την αμερικάνικη ηγεσία να ξεφύγει από την «ρητορική στήριξη» στην τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, και να ενισχύει την ικανότητα της Ελλάδας «να στηρίζει τα αμερικάνικα συμφέροντα», μεταξύ άλλων, «παρέχοντας σημαντικά ποσά για την αγορά (σ.σ. από ελληνικής πλευράς) όπλων».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διερευνήσουν τις επιλογές για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ελλάδα και θα πρέπει να δουν την Ελλάδα -και ενδεχομένως την Κύπρο- ως βιώσιμες και αξιόπιστες επιλογές για τη μετεγκατάσταση των στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Με την Ελλάδα να υποδηλώνει την προθυμία της να φιλοξενήσει τις περισσότερες ή όλες αυτές τις δυνάμεις, οι Αμερικανοί θα πρέπει να διερευνήσουν τη μετεγκατάσταση ορισμένων δυνάμεων στην Ελλάδα και να εξερευνήσουν τις επιλογές τους σε περίπτωση που η παρατεταμένη παρουσία στην Τουρκία δεν αποτελεί πλέον λύση».

Δείτε επίσης: Ο Παναγιωτόπουλος διαψεύδει τον Ερντογάν για τα Ίμια – Ποιος λέει την αλήθεια;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This