Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Τσίνας: Ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δήμο Περιστερίου

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ο σκοπός μας στο newsbreak.gr είναι να ελέγχουμε την εξουσία, είτε αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του newsbreak.gr ρώτησαν τον Γιώργο Τσίνα, Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Πολιτικής Δήμου Περιστερίου σχετικά με την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Περιστερίου.

Διαβάστε την απάντηση του:

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που μου έκανε την τιμή ο δήμαρχος μας, Ανδρέας Παχατουρίδης, να με ορίσει αντιδήμαρχο ψηφιακής πολιτικής.
Μέσα σε ένα χρόνο, με δυσκολίες και αναποδιές καταφέραμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Περιστερίου.

 • Σήμερα, σχεδόν το 90% των υπηρεσιών του Δήμου σε επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας έχουν μηχανογραφηθεί και ψηφιοποιηθεί και συνεχίζουμε με σκοπό να πετύχουμε πλήρη ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο Δήμο.
 • Δημιουργήσαμε νέες τεχνολογίες εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών επενδύοντας στην διαλειτουργικότητα και την αμεσότητα.
 • Ενεργοποιήσαμε νέες υπηρεσίες άμεσης επαφής με υπηρεσίες του Δημοσίου εκτός Δήμου.
 • Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά πλατφόρμες διασύνδεσης για τη μείωση του χρόνου απόκρισης των αιτημάτων των πολιτών.
 • Ξεκινήσαμε πιλοτικά την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με στόχο να μειώσουμε κόστη αλλά και να δώσουμε το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη μείωση του εκτυπώσιμου χαρτιού.

Παράλληλα, σε επίπεδο εξωστρέφειας ανοίξαμε “παράθυρο” στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών:

 • Δημιουργήσαμε μια νέα σύγχρονη και άμεση πλατφόρμα ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.
  Δώσαμε “ηλεκτρονική” φωνή στους δημότες μας μέσω των απευθείας ηλεκτρονικών αιτημάτων.
 • Ενεργοποιήσαμε ηλεκτρονικές πληρωμές και πρόσβαση στην καρτέλα του κάθε πολίτη να βλέπει τις υποχρεώσεις του προς το Δήμο και να τις ικανοποιεί με ένα κλικ από τον υπολογιστή του.
 • Κατά την περίοδο του lock down ενεργοποιήσαμε μια νέα υπηρεσία, πρώτοι στην Ελλάδα, που έδινε την δυνατότητα της δήλωσης αδυναμίας εξυπηρέτησης για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα κτλ. Με αυτήν την υπηρεσία μπορούσε αυτός που δήλωνε αδυναμία ή κάποιος συγγενής του (κυρίως σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων) να αιτηθεί βοήθεια και οι υπηρεσίες μας άμεσα βρίσκονταν στην πόρτα του σπιτιού του.
 • Με τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό #WiFi4EU της ΕΕ, κερδίσαμε τη δωρεάν χρηματοδότηση της δημιουργίας spot points σε κοινόχρηστους χώρους με γρήγορο ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης ταχύτητας 50mbps. Ήδη ξεκινήσαμε τις παρεμβάσεις για την εγκατάσταση στα πρώτα 15 σημεία και με τη νέα χρονιά θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση σχεδόν σε όλα τα κοινόχρηστα σημεία της πόλης.
 • Μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμο το νέο ηλεκτρονικό σπίτι του Δήμου μας, το νέο site μας! Ένας σύγχρονος, εύχρηστος και δυναμικός ιστότοπος που συμβάλλει καθοριστικά στο rebranding του Δήμου μας, στην νέα ψηφιακή εποχή!

Παράλληλα, ο Δήμος Περιστερίου, με την προτροπή και τη συμμετοχή του Δήμαρχου μας, Ανδρέας Παχατουρίδη, συμμετείχαμε σε φόρα του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως στο #Restart_mAi_City στα Τρίκαλα και στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του κόσμου, #Smart_City_Expo_World_Congress στη Βαρκελώνη.

Μακάρι και άλλοι Δήμοι να μιμηθούν αντίστοιχες συμπεριφορές και ενέργειες..

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ