Οι τέσσερις προϋποθέσεις που βάζει η Κυβέρνηση στα νέα «παζάρια» για τις Σκουριές

Must Read

Χρειάστηκαν λίγα χρόνια, αλλά τελικά -έστω και αργά- φαίνεται ότι και τα στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. αντιλήφθηκαν πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, σε σχέση με τα όσα μαξιμαλιστικά απαιτεί από το ελληνικό κράτος η εταιρία που διαχειρίζεται τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Οι Καναδοί της Eldorado Gold, μητρική εταιρία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., έπειτα και από την πολυετή σύγκρουση με την προηγούμενη κυβέρνηση για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν και για τα έσοδα που θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο, διαπραγματεύονται αλλαγές στην αρχική σύμβαση.

Επειδή τα παζάρια κρατούν μήνες, η κυβέρνηση επανέλαβε πως για να προχωρήσει η επένδυση πρέπει να καλύπτονται τέσσερις προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να δημιουργηθούν αισθητά περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις υφιστάμενες.
  • Δεύτερον, οι όροι της σύμβασης να διασφαλίζουν ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
  • Τρίτον, να αυξηθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου (μεταλλευτικά τέλη – royalties) και
  • τέταρτον, να υπάρξουν oυσιώδη, αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής).

Τις τέσσερις προϋποθέσεις επανέλαβαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, που επισκέφτηκαν την Κυριακή τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Εκεί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του μητρικού ομίλου Eldorado Gold George Burns, τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή Εργων Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστο Μπαλάσκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρη Δημητριάδη, καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Στη συνέχεια οι κύριο Χατζηδάκης και Σδούκου είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλλιάνο, με δεδομένο ότι η επένδυση αναπτύσσεται εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «βασική στόχευση είναι η επένδυση να έχει αναπτυξιακό πρόσημο, σεβόμενη παράλληλα το περιβάλλον, να τηρεί δηλαδή τη βασική αρχή που διατρέχει όλες τις δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This