Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ’ αλλάζουν με τίποτα στο ΥΠΕΣ – Καθιέρωση γραπτών εξετάσεων για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας!

Must Read

Με γραπτές «πανελλαδικές» εξετάσεις θα αποκτάται εφεξής η ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Τάκη Θεοδωρικάκου, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και αναμένεται να αλλάξει άρδην τον ισχύοντα Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Το υπουργείο φιλοδοξεί να επιταχύνει την κτήση της ιθαγένειας, στο πλαίσιο όμως της «απόλυτης διαφάνειας» και για όσους πληρούν όλες τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, καταργούνται οι Επιτροπές Πολιτογράφησης, προβλέπεται η μαγνητοσκόπηση της προσωπικής συνέντευξης, ενώ οι εξετάσεις των αιτούντων από προφορικές καθιερώνονται σε γραπτές.

Ειδικότερα, θεσπίζονται πανελλαδικές εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων, στις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιτυγχάνουν σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1, καθώς και σε εξετάσεις ελληνικής Ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος.

Εάν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί επιτυγχάνουν στις παραπάνω εξετάσεις, τότε θα αποκτούν πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση και στη συνέχεια θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτογράφηση είναι το λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο αλλοδαπός θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας. Το ύψος του, ωστόσο, δεν δύναται να είναι χαμηλότερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη. Για την κατάθεση του αιτήματος πολιτογράφησης θα απαιτείται παράβολο 550 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή ή μη του αιτήματος πολιτογράφησης θα κρίνεται έπειτα από συνέντευξη, την οποία θα παίρνουν δύο υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, ο αλλοδαπός δικαιούται να προσφύγει στο αρμόδιο διοικητικό Εφετείο.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών με όλες τις παραπάνω αλλαγές είναι να υπάρχει «αντικειμενική, διαφανής και γρήγορη» απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και να εξαλειφθούν οι πηγές διαφθοράς και οι πελατειακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο του Τάκη Θεοδωρικάκου εισάγεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This