Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός και Εκκλησία: Τα νέα μέτρα που ισχύουν στους ναούς

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε στις Μητροπόλεις τα νέα μέτρα για τους ιερούς ναούς

Νέα μέτρα προστασίας και κανόνες τήρησης αποστάσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ισχύουν πλέον στους ιερούς ναούς όλης της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση την οποία απέστειλε στις Μητροπόλεις η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η παρουσία των πιστών εντός των εκκλησιών θα πραγματοποιείται αναλόγως με το επίπεδο προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα.

Για παράδειγμα:

  • στο Επιδημιολογικό Επίπεδο 1 επιτρέπεται ένας πιστός ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα επιφανείας, με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 200 άτομα.
  • στο Επιδημιολογικό Επίπεδο 2 προβλέπεται ένας πιστός ανά δέκα τ.μ. επιφανείας και με μέγιστο αριθμό τα 100 άτομα.
  • στο Επιδημιολογικό Επίπεδο 3 επιτρέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ. επιφανείας και με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα, ενώ
  • στο επιδημιολογικό Επίπεδο 4 οι πιστοί απαγορεύεται να είναι περισσότεροι από εννέα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την είσοδό τους στον ναό οι πιστοί επιβάλλεται να απολυμαίνουν τα χέρια τους, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους υποχρεούνται να φορούν μάσκα την οποία θα αφαιρούν προσερχόμενοι στη Θεία Μετάληψη.

Παράλληλα, αν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας όσο βρίσκεται μέσα στην εκκλησία, επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή του, ώστε να αποφευχθεί η επαφή του με άλλα άτομα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός δημόσιων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων, αλλά και τα μοναστήρια, τα ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης όλης της επικράτειας.

Αναφορικά με την τέλεση των ιερών μυστηρίων -γάμου, βαπτίσεων, εξοδίων ακολουθιών-, ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται από τις υγειονομικές Αρχές του κράτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ