Όλο και λιγότεροι είναι οι Έλληνες που επιλέγουν να κάνουν χρήση παράνομου online περιεχόμενου

Δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν για νόμιμο online περιεχόμενο, υπό την προϋπόθεση μιας λογικής τιμής

Must Read

Όλο και λιγότεροι είναι οι Έλληνες που κάνουν χρήση online περιεχόμενου από παράνομες διαδικτυακές πηγές, τη στιγμή που αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση στην ελληνική αγορά για νόμιμο online περιεχόμενο επί πληρωμή.

Σύμφωνα με το sepe.gr, μόλις το 6% των Ελλήνων απαντά ότι είχε πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών τον τελευταίο χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό παρουσιάζει σημαντική μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από το 2017 (12%).

Στο μεταξύ, αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις το 8% των Ευρωπαίων απαντά ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση σε online περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών τον τελευταίο χρόνο. Στην Ελλάδα το 22% των πολιτών θεωρεί θεμιτή την αγορά παράνομου περιεχομένου από το Διαδίκτυο, μόνο εάν προορίζεται αποκλειστικά για προσωπική χρήση (34% το 2017).

Συνολικά, όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν για online περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, υπό την προϋπόθεση μιας λογικής τιμής. Μάλιστα, το 31% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει πληρώσει για νόμιμο περιεχόμενο κατά το τελευταίο έτος (αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων από το 2017).

Το ποσοστό αυτό, πάντως, είναι μικρότερο από χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία, η Ισπανία και η Πολωνία, όπου σχεδόν το 50% των πολιτών αγοράζει μόνο νόμιμο περιεχόμενο από το Διαδίκτυο. Συνολικά, τα 3/4 των Ευρωπαίων, που ερωτήθηκαν, αναφέρουν ότι η ποιότητα του νόμιμου ψηφιακού περιεχομένου έχει βελτιωθεί. Επίσης, το 89% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να έχει καλύτερη πρόσβαση στο νόμιμο περιεχόμενο, εάν η τιμή ήταν λογική.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Η μελέτη βασίστηκε σε ποσοτική έρευνα πεδίου με απαντήσεις 25.636 κατοίκων της Ε.Ε., ηλικίας από 15 ετών και άνω και αφορούσε τη στάση των πολιτών για τη διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, τους τελευταίους 12 μήνες το 42% των Ευρωπαίων έχει πληρώσει για πρόσβαση, λήψη ή ροή περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, από εταιρεία η οποία προσφέρει νόμιμες υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από το 2017.

Η εικόνα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία

Η έρευνα έδειξε ότι το 80% των Ευρωπαίων έχουν γενικά καλή κατανόηση των πτυχών της διανοητικής ιδιοκτησίας, οι περισσότεροι, δηλαδή, είναι λιγότερο πιθανό να κατεβάσουν παράνομα ψηφιακό υλικό. Η εικόνα αυτή διαφοροποιείται σε έναν βαθμό ανάλογα με την ηλικία.

Οι νεαρότερες ηλικίες είναι πιο πιθανό να παραδεχθούν ότι έχουν πρόσβαση σε πειρατικό διαδικτυακό περιεχόμενο. Το 23% των ατόμων, ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, παραδέχθηκε ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση και έχει κατεβάσει ή μεταδώσει online περιεχόμενο από παράνομες πηγές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This