Τα πρόσωπα που έγιναν σύμβολα ηρωισμού μέσα στην τραγωδία των πυρκαγιών (video)

Εθελοντές και πυροσβέστες που κέρδισαν τον σεβασμό

Must Read

Αχτίδες ελπίδας αποτελούν κάποια πρόσωπα που έλαμψαν μέσα στο γκρίζο τοπίο του ολοκληρωτικά αφανισμένου περιβάλλοντος και το κόκκινο της φωτιάς που κατακαίει μέρες τώρα ολόκληρη τη χώρα, καταστρέφοντας τους πνεύμονες ζωής, ξεκληρίζοντας την πανίδα και αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες οικογένειες.

Η πληγωμένη και προδομένη από την ηγεσία της Ελλάδα βλέπει σε αυτούς το μέλλον. Από τις γυναίκες της Πυροσβεστικής που πάλευαν με τις φλόγες αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους, την εθελόντρια που με αυταπάρνηση υπερασπιζόταν τα σπίτια που απειλούνταν ενώ την ίδια ώρα καιγόταν το δικό της, ως τον ανώνυμο υπάλληλο του ΑΔΜΗΕ που έδωσε τα παπούτσια του στον μαχητή πυροσβέστη για να συνεχίσει το δύσκολο έργο της κατάσβεσης, τον πυροσβέστη που μέσα στα καμένα της Αχαΐας έδινε νερό στη χελώνα και όσους χωρίς να διαθέτουν μέσα πάλευαν με το πύρινο θεριό, όλοι τους αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας για το μέλλον.

Βασίλης Φιλώρας: Ο εθελοντής που έδωσε τη ζωή του…

Ο πιο τραγικός από τους αφανείς ήρωες που ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών ήταν ο 38χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης Βασίλης Φιλώρας, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα την περασμένη Παρασκευή, όταν έπεσε στο κεφάλι του ένας στύλος της ΔΕΗ την ώρα που κινούνταν με μηχανάκι μαζί με έναν φίλο του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία! Ο άτυχος 38χρονος, πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.

Η τραγική είδηση του θανάτου του κορυφαίου τεχνικού στον χώρο των drones και εξειδικευμένου χειριστή και εκπαιδευτή σκόρπισε απέραντη θλίψη στους δικούς του, που έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν με σπαρακτικά μηνύματα στα social media. Σε ένα από αυτά, που ράγισε καρδιές, ανέφεραν: «Λένε ότι δεν μπορείς να διαλέξεις πότε ή πώς θα πεθάνεις. Αλλά μπορείς να διαλέξεις το πώς θα ζήσεις. Ο φίλος μας, συνεργάτης μας, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών Βασίλης Φιλώρας έζησε την κάθε του μέρα με χαμόγελο, ευγένεια και ανιδιοτελή αγάπη. Το νήμα της ζωής του έληξε άδικα στις 6/8/2021, επιχειρώντας με αυταπάρνηση ως εθελοντής πυροσβέστης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία».
Η κηδεία του άτυχου εθελοντή πυροσβέστη θα γίνει αύριο από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στα Ανω Λιόσια.

Κατερίνα Ιωαννίδου: Εθελόντρια πυροσβέστης, το πρόσωπο των ημερών

Ενας από τους ανθρώπους που ξεχώρισαν αυτές τις δραματικές στιγμές που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό είναι μια γυναίκα που ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες και στο πρόσωπό της αποτυπώθηκε όλος ο πόνος του ελληνικού λαού. Η Κατερίνα Ιωαννίδου από τον Πειραιά εργάζεται ως υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας Σαρωνικού και είναι εθελόντρια πυροσβέστης.

«Κόλλησε» το μικρόβιο του εθελοντισμού από μικρή, βλέποντας τους γονείς να βοηθούν τους συνανθρώπους τους, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ενεργοποιήθηκε στον εθελοντισμό από τα 15 της και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή στις φωτιές της Ηλείας το 2007, στην ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι το 2018, αλλά και στις εφιαλτικές πλημμύρες στην Εύβοια και τη Μάνδρα. Μάλιστα, είχε δώσει το «παρών» και στην πυρκαγιά στην Ανάβυσσο πέρυσι τον Σεπτέμβριο, απ’ όπου δεν πίστευε ότι θα βγει ζωντανή, για τον λόγο αυτό είχε πάρει τηλέφωνο τους γονείς της, με σκοπό να τους αποχαιρετήσει, όπως αποκάλυψε αργότερα.

Ειρήνη Μάλεση: Εσωζε σπίτια, «έχασε» το δικό της στη Βαρυμπόμπη

Μια πραγματική ηρωίδα μέσα στην πύρινη κόλαση που κατακαίει εδώ και αρκετά 24ωρα την Ελλάδα είναι η εθελόντρια πυροσβέστης Ειρήνη Μάλεση. Την ώρα που εκείνη έδινε σκληρή μάχη με τον πύρινο εφιάλτη, προσπαθώντας να σώσει τις περιουσίες των κατοίκων της Βαρυμπόμπης, το δικό της σπίτι παραδινόταν στις φλόγες. «Κάποια στιγμή ζήτησα να πάμε να δούμε τι γίνεται με το σπίτι μου και το είδα στις φλόγες, όμως δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Επρεπε να φύγουμε, να συνεχίσουμε» λέει αποκαλύπτοντας το μεγαλείο της ψυχής της!

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη η Ειρήνη ρίχτηκε στη μάχη της κατάσβεσης μαζί με την εθελοντική ομάδα στην οποία ανήκει, χωρίς να γνωρίζει ότι το σπίτι όπου μεγάλωσε και ζούσε ως σήμερα ήταν ανάμεσα στα πρώτα που καταστράφηκαν ολοσχερώς. «Πρωτόγνωρο συναίσθημα, εύχομαι κανείς να μην το νιώσει. Δεν ξέρω πώς θα είναι η ώρα που θα γυρίσω να μείνω πάλι εδώ. Εύχομαι ο χρόνος να τα σβήσει όλα» εύχεται.

Άκης Μπαρδάκης: Νερό σε χελώνα που γλίτωσε από τις φλόγες

Τον γύρο της Ευρώπης κάνει η φωτογραφία του πυροσβέστη Ακη Μπαρδάκη, ο οποίος έσωσε από τη μανία της φωτιάς, στην Πτέρη Αχαΐας, μία χελώνα και της έδινε νερό. «Ενεργούσαμε στη φωτιά, είχαμε σβήσει τον τομέα μας και κάναμε έλεγχο μέσα στα καμένα.
Με τους συναδέλφους μου είδαμε τη χελώνα, θεωρήσαμε στην αρχή πως ήταν καμένη, αλλά παρατηρήσαμε πως το καβούκι της ήταν καθαρό. Της δώσαμε λίγο νερό σε ένα κυπελλάκι μικρό, να δούμε αν θα αντιδράσει και είδαμε πως ανταποκρίθηκε. Μετά από λίγη ώρα ξεκίνησε να περπατάει. Την πήραμε στη συνέχεια και την τοποθετήσαμε στο δάσος που δεν είχε καεί… Η φωτογραφία τραβήχτηκε για το προσωπικό μας αρχείο, μια και είναι κάτι που το συνηθίζουμε όταν σώζουμε ζώα από φωτιές» δήλωσε. Η φωτογραφία του Ακη Μπαρδάκη ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και έφτασε να γίνεται θέμα στην Ευρώπη. Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα «FAZ» τον αναζήτησε και του πήρε συνέντευξη.

Αδερφοί Καρπά/ Unboxholics: Συγκέντρωσαν 300.000 € για τους πληγέντες

Τα γυαλιά σε όλους τους infuencers έβαλαν οι Unboxholics, αφού κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να συγκεντρώσουν περισσότερα από 300.000 ευρώ για τους πληγέντες των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα! Τα δύο αδέλφια Σάκης και Αλέξανδρος Καρπάς έδωσαν ραντεβού με τους ακολούθους τους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Μέσα σε μισή ώρα είχαν συγκεντρωθεί 62.000 ευρώ, λίγο αργότερα 100.000 και μέσα σε τρεις ώρες και κάτι οι Unboxholics κατάφεραν να συγκεντρώσουν 306.000 ευρώ, από παλιούς και νέους φίλους! Οπως γνωστοποίησαν, όλα τα χρήματα θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό. «Ευχαριστούμε για όλα. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας σε όσους δοκιμάζονται» έγραψαν τα δύο αδέλφια.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Προσέφερε 87 δωμάτια σε πυροπλήκτους

Στο πλευρό των πληγέντων είναι και ο Ελληνας πρωταθλητής του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο. Σε συνεργασία με γνωστή στοιχηματική εταιρία μερίμνησε για την προσωρινή στέγαση των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική. Με στόχο να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες διαμονής που έχουν προκύψει, ο Γιάννης και η Novibet προσφέρουν 25 δίκλινα δωμάτια στο ξενοδοχείο «Titania» για τρεις διανυκτερεύσεις, οκτώ δίκλινα και επτά τρίκλινα δωμάτια στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» για τρεις διανυκτερεύσεις, δέκα δίκλινα και δέκα τρίκλινα δωμάτια στο ξενοδοχείο «President» για τρεις διανυκτερεύσεις, 15 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια στο «Marathon Beach Resort» για δύο διανυκτερεύσεις, 12 τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια και bungalows στο «Golden Coast» για δύο διανυκτερεύσεις.

Ανώνυμος υπάλληλος του ΑΔΜΗΕ: Εδωσε τα παπούτσια του σε πυροσβέστη

Σε μία κίνηση γεμάτη ανθρωπιά και αλληλεγγύη προχώρησε ένας άγνωστος υπάλληλος του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έδωσε τα παπούτσια του σε έναν πυροσβέστη, επειδή τα δικά του είχαν καεί στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι για να προστατεύσουν τα κρίσιμα κυκλώματα που ηλεκτροδοτούν την Αττική. Τότε ο ανώνυμος εργαζόμενος του ΑΔΜΗΕ έδωσε στον πυροσβέστη τα άρβυλά του γιατί τα δικά του είχαν λιώσει από τη φωτιά, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη σημασία της αλληλεγγύης.

Οικονομική υποστήριξη στην οικογένεια του 38χρονου εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του

Τις τελευταίες ημέρες «τρέχει» στο διαδίκτυο έρανος με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την οικονομική στήριξη της οικογένειας του Βασίλη Φιλώρα, η οποία περνά δύσκολες ώρες. Οσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν παρακαλούνται να καταθέτουν τις δωρεές τους στον εξής τραπεζικό λογαριασμό: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΕΛΛΗ ΚΑΜΠΑΚΟΥ, ΙΒΑΝ: GR66017185800068581238785503.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This