Συναγερμός για την κακοκαιρία – Καταστροφές από πλημμύρες

Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Ισχυρές βροχές έχουν σημειωθεί από το πρωί του Σαββάτου στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Μάλιστα το 112 μέσω Twitter προειδοποιεί συνεχώς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Καταστροφές στον Δήμο Δυτικής Αχαϊας – Έντονα προβλήματα σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Ποταμοί και χείμαρροι έχουν φουσκώσει στο δήμο Αργιθέας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του τοπικού οικισμού έπειτα από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπήρχαν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Μεγάλες καταστροφές έχει προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις οικίες τους.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

https://www.youtube.com/watch?v=PRE7dEUeEM4

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί: Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό – Κάτω Αλισσός, Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας, Άγιος Κωνσταντίνος – Μιχόι, Ριόλος – Λάππα, Άρλα – Γιουλέικα, Λάππα – Άραξος, Λουσικά – Άνω Αχαΐα και Καγκάδι – Ριόλος.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Εκκενώθηκαν οικισμοί – Σοβαρά προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Διακοπή κυκλοφορίας σε επαρχιακή οδό της Ναυπάκτου, για λόγους ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, στον αποκλεισμό της διέλευσης οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Σκάλας (Ναυπάκτου-Λουτρών Στάχτης), στο ύψος του Γηπέδου Λυγιά, για λόγους ασφαλείας προχώρησαν οι αρχές.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπάκτου καλεί τους οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για τη δική τους ασφάλεια και την διευκόλυνση των εργασιών που πραγματοποιούνται.

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Μήνυμα μέσω του τριψήφιου αριθμού 112 έστειλε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Το μήνυμα του 112 αναφέρει τα εξής: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Παραμείνετε σε ασφαλή σημεία».

Ιωάννινα: Υπερχείλισε παραπόταμος του Αχέροντα

Υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες. Νωρίτερα το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε . Το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο.

 

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Δύσκολες θα είναι οι επόμενες ώρες καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, το κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας είναι πράγματι πολύ ισχυρό και έχει έρθει από την περιοχή της Ιταλίας. Μάλιστα τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα ξεπεράσαμε τα 10 μποφόρ.

Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να επιμείνουν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και καθώς θα περνούν οι ώρες τα φαινόμενα αυτά θα μετατοπιστούν. Θα επηρεάσουν και το ΒΑ Αιγαίο. Σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Αττική, μέσα στη νύχτα θα έχουμε ένα πέρασμα από πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το μεσημέρι της Κυριακής, θα αρχίσει να αποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας θα περιοριστούν τα φαινόμενα προς τα νησιά του ανατολικού αιγαίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This