Κλυδωνίζεται η ενότητα της Ορθοδοξίας!

Οι ισορροπίες που θα «παιχτούν» στην περίπτωση σύγκλησης Συνόδου των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων στο Φανάρι

Must Read

Πέρυσι το δίλημμα για την Ορθοδοξία περιστρεφόταν ανάμεσα στους εμβολιαστές και τους αντιεμβολιαστές. Η νέα χρονιά δείχνει πως το δίλημμα «με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή με τη Μόσχα» θα μας απασχολήσει και με το παραπάνω.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ζητά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να συγκαλέσει σύνοδο των Πρεσβυγενών Πατριαρχών (Κωσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων) και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ως Εκκλησίας που προέκυψε από Οικουμενική Σύνοδο.

Οι πιστοί μου αναγνώστες θα θυμούνται όταν έγραφα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο επ’ ουδενί δεν επιθυμεί τη σύγκληση μίας Πανορθόδοξης Συνόδου, όπως θέλουν οι Ρώσοι. Αφενός, γιατί θεωρούν πως οι Ρώσοι «έχασαν την ευκαιρία τους στην Κρήτη» και αφετέρου, γιατί με τυχόν εμπλοκή όλων των ορθόδοξων παικτών (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία κ.ά.) οι ισορροπίες δεν είναι τόσο υπέρ του Φαναρίου.

Στη Σύνοδο των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων το σκορ ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα (ποιας πλευράς η θέση θα περάσει) είναι τρεις υπέρ του Φαναρίου (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Κύπρου), ένα σίγουρο υπέρ των Ρώσων (Αντιοχείας) και ένας (Ιεροσολύμων) που το… σκέφτεται. Το πιθανότερο είναι ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος να κινηθεί κατά της λήψης σκληρών μέτρων εναντίον του Πατριαρχείου Μόσχας.

Όλα αυτά αν γίνει τελικά αυτή η Σύνοδος των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Το μεγάλο διακύβευμα είναι να πληγεί τόσο πολύ η ενότητα, που και να θέλουν, να μην μπορεί καμία από τις δύο πλευρές να «το μαζέψει».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανίζεται ανυποχώρητος, όμως και η ρωσική πλευρά δεν δείχνει να κάνει βήματα πίσω. Η ανηφόρα για την ενότητα στην Ορθοδοξία είναι μακρά και δύσκολη. Ομως το είπε και ο Μοχάμεντ Αλι, αυτός ο κορυφαίος της πυγμαχίας: «Το πιο εξαντλητικό δεν είναι τα βουνά που έχεις μπροστά σου, αλλά το χαλίκι μέσα στο παπούτσι σου». Και στον δρόμο για την ενότητα στην Εκκλησία τα χαλίκια αφθονούν.

«Μαδάνε μαργαρίτες» για την Αιτωλοακαρνανία

Μητροπολίτες και υποψήφιοι αρχιμανδρίτες έχουν βάλει κάτω από ένα… ματσάκι μαργαρίτες και μαδάνε τα πέταλα. «Θα την κόψει, δεν θα την κόψει…» αναστενάζουν και μετρούν αντίστροφα. Αναρωτιούνται για το μέλλον της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας.

Θα τη διχοτομήσει άραγε η κυβέρνηση, μήπως μείνει κανένα κομμάτι και για εκείνους; Οι καλές πηγές μου μιλούν για τουλάχιστον δύο Μητροπολίτες που ζήτησαν να μην κοπεί η Μητρόπολη, γιατί, μετά, τι θα πάρουν τα πνευματικοπαίδια τους; Τόσο καλή δουλειά έχουν κάνει στις Μητροπόλεις που υπηρετούν, που αν είναι να γίνουν Μητροπολίτες, θέλουν και μεγάλου βεληνεκούς Μητροπόλεις; Κι αν είναι τόσο καλοί στη διοίκηση, γιατί δεν τους κρατάτε και θέλετε να τους χάσετε από κοντά σας;

Τα σενάρια για την Αιτωλοακαρνανία είναι τρία: Μένει ως έχει ακέραιη η Μητρόπολη. Διχοτομείται σύμφωνα με την προ 15ετίας εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου προς την Ιεραρχία σε δύο Μητροπόλεις, μία με έδρα το Αγρίνιο και μία με έδρα το Μεσολόγγι. Τρίτο σενάριο είναι: Μένει ακέραιη η Μητρόπολη και παίρνουν οι όμορες μικρές Μητροπόλεις από μερικές ενορίες για να μεγαλώσουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This