Σε επιφυλακή όλο το βράδυ η Πυροσβεστική, για τον φόβο αναζωπυρώσεων σε Πεντέλη, Μέγαρα, Σαλαμίνα

Τεράστια οικολογική καταστροφή με χιλιάδες στρέμματα καμένα - Aναγκαστική προσγείωση για πυροσβεστικό ελικόπτερο

Must Read

Μετά από μάχη πολλών ωρών με τις φλόγες, με κύρια τα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη, αλλά και σε Μέγαρα και Σαλαμίνα, η εικόνα των πυρκαγιών, παρουσιάζεται βελτιωμένη και υπό έλεγχο. Όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, καθώς λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασε νέα φωτιά στα Άνω Λιόσια, με αποτέλεσμα να κλείσει η Περιφερειακή Αιγάλεω προς Σκαραμαγκά, στην τελευταία έξοδο προς Λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα στην Πεντέλη 

Χιλιάδες καμένα στρέμματα έκαψαν οι φλόγες που ξέσπασαν στην Πεντέλη το μεσημέρι της Τρίτης και έκαιγαν πάνω από 24 ώρες, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για εμπρησμό.




Η εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από τον δορυφόρο Landsat 9 και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής, καθώς η καμένη έκταση υπολογίζεται στα 20.350 στρέμματα. Πιο ακριβής αναμένεται να είναι ο υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησαν έλεγχοι και αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).




Έως το τέλος της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 30 κτήρια. Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν. Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί. Τέλος, ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.


Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Μέγαρα: Σπίτι στις φλόγες και καμένες δασικές και γεωργικές εκτάσεις

Δύσκολη η μάχη και στα Μέγαρα, όπου ξέσπασε πυρκαγιά το μεσημέρι της Τετάρτης και κατέκαψε δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα, ενώ άρπαξε φωτιά και μια μονοκατοικία, που παραδόθηκε στις φλόγες.




Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Ζάχουλη, με έναν αστυνομικό να μεταφέρεται σε κέντρο υγείας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική ξέσπασε στις 13:41 και στις 14:35 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι μέσω μηνύματος του 112.

Τρία μέτωπα στη Σαλαμίνα

Καλύτερη εικόνα παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης και τα τρία πύρινα μέτωπα στη Σαλαμίνα. Στην περιοχή είχε δοθεί εντολή για απομάκρυνση κατοίκων από τους πρόποδες του Ευριπίδειου Θεάτρου και από τις οδούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράποντος.

 




O δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

«Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα. Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά στο ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη», δήλωσε.

Φωτιά στα Μέγαρα: Aναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε πυροσβεστικό ελικόπτερο

Παραλίγο να είχαμε και νέα τραγωδία, όταν ελικόπτερο Erickson που συμμετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς στα Μέγαρα προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Καλύτερη η κατάσταση με την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This