Τρίτη σερί νύχτα αγωνίας σε Μάνδρα και Ρόδο – Τρόμος για τις ακραίες θερμοκρασίες της Παρασκευής

Σαστισμένοι οι πυροσβέστες με την συμπεριφορά της φωτιάς - «Σπάει» σε μέτωπα χωρίς καν τη βοήθεια των ανέμων

Must Read

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στη Δυτική Αττική έθεσαν σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμερα το μεσημέρι, καθως οι φλόγες έφτασαν να απειλούν εκ νέου διάφορους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα, μπαίνοντας μέσα στις αυλές σπιτιών και προκαλώντας ποικίλες υλικές ζημιές, ιδίως στον οικισμό Αγία Σωτήρα.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι και το γεγονός ότι μέσω του 112 ζητήθηκε (με πέντε συνολικά μηνύματα!) από τους κατοίκους οκτώ συνολικά οικισμών (!) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «λόγω φωτιάς στην περιοχή τους», με τους πολίτες να δηλώνουν απελπισμένοι από την όλη κατάσταση, ιδίως, όπως είναι φυσικό, εκείνοι οι περιουσίες των οποίων έγινα στάχτη.

Η κατάσταση στη Μάνδρα εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη λόγω της φωτιάς η οποία κινείται ανεξέλεγκτη νότια, με κατεύθυνση προς την Οινόη, με την συγκεκριμένη πυρκαγιά,  μάλιστα, να δημιουργεί διαρκώς νέα μέτωπα, αναπτύσσοντας μια θερμική συμπεριφορά που οι πυροσβέστες φέρονται να δήλωσαν πως βλέπουν για πρώτη φορά.

Ενδεικτικό της εν λόγω διαπίστωσης, είναι το γεγονός πως ενώ στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 122 οχήματα και οκτώ πεζοπόρα τμήματα και παρότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά μεταδιδόταν από το ένα μέτωπο στο άλλο «απλώς και μόνο» μέσω των φλεγόμενων κουκουναριών και του μεγάλου θερμικού φορτίου. Σημαντικό ρόλο, εξάλλου, παίζει και το γεγονός ότι στο διάβα της η φωτιά συναντά και άφθονη καύσιμη ύλη. Μέχρι τις 9 το βράδυ, πάντως, πραγματοποιούσαν και ρίψεις -εκ περιτροπής- συνολικά 23 εναέρια μέσα.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κιάφα, καθώς εκεί η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ, σύμφωνα με το thriassio.gr, κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα σε Αγία Σωτήρα και Άγιο Ιωάννη Κορακά. H φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θήβας, στη θέση Καραούλι, με κατεύθυνση προς Οινόη. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή ακούγονταν και εκρήξεις, οι οποίες είχαν να κάνουν είτε με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, είτε με τους ηλεκτροφόρους πυλώνες.

 

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Ρόδο, όπου η φωτιά καίει για τρίτη συνεχή νύχτα

Ανεξέλεγκτη, όμως, παραμένει και η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Τρίτης 18/7 στη Ρόδο, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, καθώς οι αναζωπυρώσεις στα τέσσερα συνολικά μέτωπα είναι συνεχείς. Ως εκ τούτου, τα πράγματα στην τουριστική ναυαρχίδα των Δωδεκανήσων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, το πιο επικίνδυνο μέτωπο της φωτιάς είναι εκείνο που καίει μεταξύ Απόλλωνα και Λάερμα, με τους πυροσβέστες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να το περιορίσουν και να το ελέγξουν όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι να ξημερώσει και να ξεκινήσουν εκ νέου ρίψεις τα εναέρια μέσα. Αύριο, πάντως, το έργο της πυρόσβεσης αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολο, ένεκα των ακραίων θερμοκρασιών, αλλά και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί.

Οι πρώτοι απολογισμοί από τις πυρκαγιές σε Αττική και Κορινθία

  • Οκτώ καμένα σπίτια στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας

Είκοσι συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»), όπως προκύπτει από τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  • Τρία καμένα σπίτια στον Δήμο Μεγαρέων

Έξι συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 1 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»), όπως προκύπτει από τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  • 32 καμένα σπίτια στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

74 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια, όπως προκύπτει από τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  • Επτά καμένα σπίτια στο Δήμο Σαρωνικού

51 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), (β) 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»), όπως προκύπτει από τη διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η τελευταία ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Στις 22:40 υπήρξε μία ακόμη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες» και ότι «οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια».

Το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης έχει ως εξής:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών και καταβάλλουν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό τους.

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έλαβαν διαστάσεις και γι’ αυτό και εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Οινόη, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Κιάφα και Άγιο Παντελεήμονα.

Ομοίως, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε Λακωνία και Ρόδο.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν ριχτεί επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 110 άτομα, που συνδράμουν στην πυρόσβεση, καθώς και 14 προωθητές Γαιών και μηχανήματα έργου με τους χειριστές τους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στο πεδίο των επιχειρήσεων. Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 6 πλοιάρια που περιπολούν σε θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχουν πυρκαγιές. Η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει 120 οχήματα με 292 στελέχη για την διευκόλυνση τόσο των εκκενώσεων και της φύλαξης των περιουσιών, όσο και της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη 3 συλλήψεις ανδρών, που εκτελούσαν θερμές εργασίες, από τις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές, στις περιοχές Μικρά Ανώγεια Ρεθύμνου, Βαγιωνιά Γόρτυνας Ηρακλείου και Σητεία.

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία πολλές φορές μας υπερβαίνουν. Και αύριο αναμένουμε εξίσου ακραίες συνθήκες. Επισημαίνουμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια. Για ακόμη μια φορά κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Σας ευχαριστώ».

Η πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή 21/7

Για την Παρασκευή 21 Ιουλίου προβλέπεται ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Υψηλός έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 41-42 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 37-38 βαθμούς), 24 έως 40-41 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 42-43 βαθμούς), 25 έως 40-41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 38-40 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 25 έως 39-41 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 23 έως 36-38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε στην Αττική και συγκεκριμένα από 30 έως 40-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This