Πεκίνο: Με επίσημη απόφαση έκλεισε το αμερικανικό προξενείο σε απάντηση του «λουκέτου» στο Χιούστον

Must Read

Με νέα απόφαση του Πεκίνου έκλεισε οριστικά το αμερικανικό προξενείο στη  νοτιοδυτική Κίνα, γεγονός που ενέχει κινδύνους αναφορικά με την κλιμάκωση των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι δόθηκε εντολή να σταματήσει η λειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην πόλη Τσενγκντού της επαρχίας Σιτσουάν.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια νόμιμη και απαραίτητη απάντηση στις παράλογες ενέργειες των ΗΠΑ που έδωσαν λίγες ώρες νωρίτερα διορία 72 ωρών στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον για να κλείσει.

Το περιστατικό αυτό συνέβη στο πλαίσιο κατηγοριών περί κατασκοπείας, ενώ αναμένεται να έχει και συνέχεια αφού ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σχολιάσει ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον διατάχθηκε να κλείσει προκειμένου «να προστατευτούν η πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών».

ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επικλέστηκε ξανά τις αμερικανικές κατηγορίες περί κλοπής από την Κίνα πνευματικής ιδιοκτησίας των Αμερικανών και των Ευρωπαίων που «έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» και κάλεσε τον κόσμο να «θριαμβεύσει» ενώπιον της «νέας τυραννίας» που ενσαρκώνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από την Κομμουνιστική Κίνα.

«Η Κίνα σήμερα είναι όλο και πιο αυταρχική στο εσωτερικό της χώρας της και πιο επιθετική ως προς την εχθρότητά της απέναντι στην ελευθερία οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο Πομπέο δεν δίστασε επίσης να κατηγορήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι είναι «θερμός οπαδός μιας χρεοκοπημένης ολοκληρωτικής ιδεολογίας».

Όπως αποδείχθηκε το επεισόδιο αυτό άσκησε άμεσα αντίκπτυο στη συνοαμερικανικές σχέσεις σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και στις χρηματαγορές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με βουτιά 4,4% στο γενικό δείκτη CSI300, ενώ ο FTSE στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έφτασε να υποχωρεί έως και κατά 2% μετά το άνοιγμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This