Ο βίος και η πολιτεία της οικογένειας Ντεστάνι: Oι καταγγελίες για εμπόριο ναρκωτικών, οι επενδύσεις και η χρεοκοπία

Υπέρμαχοι της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Must Read

Την ιστορία και τη δράση της αλβανο-σκοπιανής επιχειρηματικής οικογένειας Ντεστάνι, η οποία -εκτός όλων των άλλων- διατηρεί εξαιρετικά θερμές σχέσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και φαίνεται ότι είχε στηρίξει παρασκηνιακά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, έφερε πρώτη φορά στο φως η «δημοκρατία» στις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί, το όνομα της οικογένειας έχει εμφανιστεί πολλές φορές στα μέσα ενημέρωσης – όχι πάντα για τους καλύτερους λόγους. Το 2010, για παράδειγμα, η δημόσια τηλεόραση του Αμβούργου (NDR) είχε μεταδώσει ρεπορτάζ, το οποίο αναπαρήγαγε ακόμη και η Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο οι Ντεστάνι συνδέονταν με «εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν» αλλά και «εγκληματική δράση στα σύνορα Κοσόβου και Σκοπίων στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο».

Η οικογένεια έχει δύο εταιρίες: Η μία είναι η ND, που έχει ολλανδική έδρα και είναι αυτή που τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαγόρασε την e.GO Mobile του Γερμανού καθηγητή Γκάνθερ Σου, η οποία είχε χρεοκοπήσει λίγους μήνες νωρίτερα, μετονομάζοντάς τη σε Next. e.GO Mobile.

Η δεύτερη είναι η πολυεθνική εταιρία Ecolog International, η οποία τις προηγούμενες δύο δεκαετίες κατάφερε να εξασφαλίσει συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δρώντας ως υπεργολάβος ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο, από το Αφγανιστάν έως την Αφρική.

Μετά το ρεπορτάζ του NDR με τις προαναφερθείσες καταγγελίες, η Ecolog είχε κινηθεί άμεσα νομικά και είχε κατορθώσει να εκδοθούν από το δικαστήριο του Αμβούργου περιοριστικά μέτρα για το γερμανικό κανάλι, στο οποίο απαγορεύτηκε «να εγείρει υπόνοιες ότι η εταιρία Ecolog εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών». Το NDR δήλωσε αρχικά ότι θα ασκήσει έφεση κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ η υπόθεση συνεχίστηκε με απειλές (ένθεν κακείθεν) για αγωγές εκατομμυρίων. Τελικά έκλεισε με εξωδικαστική διευθέτηση.
Ως ιδρυτής και ιδιοκτήτης και των δύο εταιριών προβάλλεται στο εταιρικό προφίλ τoυ ομίλου ένας από τους γιους της οικογένειας, ο Ναζίμ Ντεστάνι.

Η ηγετική φιγούρα όμως είναι ο πατριάρχης της οικογένειας, Λαζίμ Ντεστάνι (φωτό), που αποτελεί εξαιρετικά προβεβλημένο πρόσωπο στην κοινωνία των Σκοπίων – όχι μόνο στην αλβανόφωνη. Ο Λαζίμ, που γεννήθηκε στα Σκόπια και μετανάστευσε στη Γερμανία τη δεκαετία του ’70, όπου δημιούργησε οικογένεια, φαίνεται ότι έχει τον έναν γιο του στο τιμόνι των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσο ο ίδιος δρα παρασκηνιακά, αναπτύσσοντας διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο.

Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα, λίγο μετά της εκλογές στα Σκόπια, στις οποίες ο Ζάεφ κέρδισε τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι την αυτοδυναμία, το όνομα του Λαζίμ Ντεστάνι άρχισε να ακούγεται ακόμη και για τη θέση του πρωθυπουργού. Το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, με το οποίο συζητούσε ο Ζάεφ την πιθανότητα σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, είχε αρχίσει να εγείρει την αξίωση για αλβανόφωνο πρωθυπουργό και έριξε στο τραπέζι το όνομα του Ντεστάνι. Ο Ζάεφ έσπευσε να διαψεύσει σε τηλεοπτική του εμφάνιση την περίπτωση να δεχτεί την πρόταση του DUI ο Ντεστάνι προτού καν το κάνει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, γεγονός που μάλλον ομολογεί ότι οι δύο άντρες διατηρούν στενή επικοινωνία. Τελικά, στις 18 Αυγούστου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και ο Αλί Αχμέτι του αλβανικού DUI κατέληξαν σε συμφωνία.

Να υπενθυμίσουμε ότι και το DUI είχε υποστηρίξει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις δυο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, για τα δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This