Συναγερμός στην Ισπανία: Έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι και ζώα (video)

Το νησί παραμένει σε κίτρινο συναγερμό, μετά τις 4.000 σεισμικές δονήσεις που κατέγραψαν οι επιστήμονες

Must Read

Έντονος είναι ο κίνδυνος μιας ηφαιστειακής έκρηξης στη νήσο Λα Πάλμα της Ισπανίας και για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν άνθρωποι.

Ειδικότερα, περίπου 40 άνθρωποι με προβλήματα κινητικότητας και κάποια ζώα από αγροκτήματα, απομακρύνθηκαν προς ασφαλέστερες περιοχές μετά από προειδοποίηση των επιστημόνων.

Μάλιστα έχουν καταγράψει σειρά σεισμικών δονήσεων μεγέθους 3,8 βαθμών στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja στο νότιο τμήμα της νήσου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ισπανίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη δασωμένη πλαγιά της περιοχής Καμπέθα δε Βάκα στις 17.15 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Αμέσως μετά ο δήμος προέτρεψε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πλησιάζουν στην περιοχή και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα από τα πέντε κέντρα που έχουν στηθεί για την εκκένωση, ενώ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν σε αυτήν την επιχείρηση, με τη βοήθεια και ενός ελικοπτέρου.

Στα πλάνα που μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση, σιντριβάνια λάβας εκτοξεύονται στον ουρανό, ενώ η στήλη του καπνού είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, σε όλο το νησί.

Οι ευάλωτοι άνθρωποι και τα ζώα απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Λας Μάντσας, Φουενκαλιέντε, Λα Μπομπίγια, Ελ Ρέμο και Πουέρτο Νάος, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, όμως το νησί παραμένει σε κίτρινο συναγερμό, τον δεύτερο χαμηλότερο στο σύστημα προειδοποίησης των τεσσάρων βαθμίδων.

Στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης, έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.

Οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για τη γενική απομάκρυνση έως και 35.000 ανθρώπων, που ζουν κοντά στο ηφαίστειο.

«Οι σεισμοί είναι ολοένα και ισχυρότεροι και το μάγμα πιέζει σταθερά προς την επιφάνεια. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια έκρηξη, που σημαίνει ότι οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν ορισμένους ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων.

Αφότου οι επιστήμονες κατέγραψαν μια σειρά 4.000 σεισμικών δονήσεων, οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κίτρινο συναγερμό για το ενδεχόμενο έκρηξης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ηφαιστειακή έκρηξη στο Λα Πάλμα είχε σημειωθεί το 1430, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές. Στην πιο πρόσφατη έκρηξη, που καταγράφηκε το 1971, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, όταν έβγαζε φωτογραφίες κοντά στην περιοχή όπου έρεε η λάβα, όμως δεν υπήρξαν απώλειες περιουσίας.

Φωτό: INVOLCAN/twitter

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This