Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Ολονύχτια μάχη Ισραήλ – Χαμάς με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 1.900 οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακο, ανάμεσά τους 614 παιδιά

Must Read

Με το που έληξε το σημερινό τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας για εκκένωση της περιοχής, προκειμένου να γλιτώσουν από τη χερσαία επίθεσή τους, οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» στο Ισραήλ να ξεκινήσει «όποια επιχείρηση θεωρεί απαραίτητη απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο».

Το Ισραήλ ξεκίνησε όντως κάποιες «αναγνωριστικές» επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας με στόχο των εντοπισμό αιχμαλώτων πολέμου, την ώρα που η Χεζμπολάχ άνοιγε μέτωπο συγκρούσεων στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο. Τα στρατεύματα του Ισραήλ είχαν συγκεντρωθεί τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, με 300.000 εφέδρους να έχουν κληθεί να ενισχύσουν τον ισραηλινό στρατό, που, απαντώντας στην αιματηρή σαββατιάτικη επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, έχει ήδη εξαπολύσει μερικές από τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές στην Ιστορία της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο πολλών χιλιάδων αμάχων στη Γάζα.

Η Χαμάς όχι μόνο δεν έμεινε με «δεμένα χέρια», αλλά εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση με ρουκέτες σε γειτονιές του Τελ Αβίβ, με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν «πιο δυνατά από ποτέ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος σε ανάρτησή του στο Χ, και τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να βρει καταφύγιο, ενώ γιόρταζε το εβραϊκό Σάββατο.

Ο Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν, κατόπιν, ένα νέο τελεσίγραφο, αυτή τη φορά για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Αουντα στη Γάζα με διορία μέχρι τις 06:00 το πρωί, με τους γιατρούς να διαμαρτύρονται ότι στους χώρους του νοσοκομείου επικρατεί χάος και ότι η μεταφορά των ασθενών είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ μπορεί να «πυροδοτηθεί» ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Oι άμαχοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν με κάθε μέσο να διαφύγουν στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς να αναφέρει πως από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 614 παιδιά. Περίπου 370 γυναίκες ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στις επτά ημέρες των αεροπορικών επιδρομών, ενώ 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Νετανιάχου: «Η αντεπίθεση στη Γάζα είναι μόνο η αρχή»

Σε σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όχι μόνο δεσμεύτηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς, αλλά υποστήριξε πως η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα «είναι μόνο η αρχή», τονίζοντας πως το Ισραήλ χτυπά τους εχθρούς του «με άνευ προηγουμένου ισχύ».

«Θα ήθελα να τονίσω: αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν θα αναφέρω τώρα τι θα ακολουθήσει, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε ο Νετανιάχου «καμαρώνοντας» για την «τεράστια» διεθνή υποστήριξη είχε συγκεντρώσει προς το Ισραήλ και πρόσθεσε πως «παλεύουμε σαν λιοντάρια, οι στρατιώτες μας εμπνέουν τον πλανήτη». «Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε τη νίκη. Θα πάρει χρόνο, αλλά θα βγούμε από αυτόν τον πόλεμο πιο δυνατοί από ποτέ», κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, το CNN αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα πως (και) οι ΗΠΑ γνώριζαν για την  επικείμενη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση στις 28 Σεπτεμβρίου, το οποίο, βασισμένο σε ποικίλες πηγές πληροφοριών, προειδοποιούσε ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες πέρα από τα σύνορα.

Η CIA σήμανε συναγερμό στις 5 Οκτωβρίου για αυξανόμενες πιθανότητες να χρησιμοποιήσει βία η Χαμάς, ενώ στις 6 Οκτωβρίου, μόλις 24 ώρες, δηλαδή, πριν την εξαιρετικά αιματηρή σαββατιάτικη επίθεσή της, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι υπάρχει κινητικότητα από τη Χαμάς, βάσει ενδείξεων από το Ισραήλ. Ωστόσο, καμία από τις εκτιμήσεις των Αμερικανών δεν περιείχε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το εύρος της ομοβροντίας των ρουκετών και τη βαρβαρότητα των μετέπειτα επιθέσεών της στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο CNN.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι στόχος της επίθεσης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) είναι ολόκληρη η ιεραρχία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και προτεραιότητα αποτελούν:

  • Ο αρχηγός Γιαχία Σανουάρ, ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγιε.
  • Ο Μοχάμεντ Αλ Νταΐφ, o διαβόητος αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας που ζει στις «σκιές» χρόνια τώρα, έχοντας αποδειχθεί «εφτάψυχος», αφού έχει γλυτώσει από πολλές δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.
  • Οι δυνάμεις Νουκμπά, η ελίτ των ενόπλων της Χαμάς που έφεραν εις πέρας την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, μακελεύοντας πάνω από 1.300 αμάχους και απάγοντας δεκάδες άλλους.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This