Σκόπια: Εκτός κυβέρνησης δύο υπουργοί… συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος!

Must Read

Εξελίξεις στα Σκόπια.

Η σκοπιανική Βουλή με 62 ψήφους υπέρ (επί συνόλου 120 εδρών) καθαίρεσε δύο υπουργούς συγκυβερνώντος (αλβανικού) κόμματος, συγκεκριμένα της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» (ΑΑ). Αυτό συνέβη μετά το χάσμα στις τάξεις του κόμματος, αναφορικά με την εκλογική τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, ενόψει βουλευτικών εκλογών στις 8/5. Οι άλλοι 58 βουλευτές εξάλλου, απείχαν της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Υγείας, Φατμίρ Μετζίτι και Δημόσιας Διοίκησης, Αζίρ Αλίου, είχαν δεδομένα ταχθεί υπέρ του προέδρου της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς», Άρμπεν Ταραβάρι, στην αντιπαράθεσή του με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Ζιγιαντίν Σέλα. Αντ’ αυτών, θα οριστούν στελέχη του ιδίου κόμματος, που πάντως πρόσκεινται στον Σέλα.

Ο Ταραβάρι κίνησε ορισμένες πρωτοβουλίες για προσχώρηση του κόμματος στον συνασπισμό των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων (Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Αλλαγές). Κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον Σέλα, που τάσσεται υπέρ της αυτόνομης καθόδου του κόμματος στις επερχόμενες κάλπες.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ταλάτ Τζαφέρι (προέρχεται από τις τάξεις του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην χώρα, του DUI), ο οποίος κατέθεσε πρόταση στην Βουλή υπέρ της καθαίρεσης των δύο υπουργών, τόνισε ότι «δεν νοείται κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, όπως η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», να προσβλέπει σε συνεργασία με την αντιπολίτευση»

Ο Σέλα, ο οποίος παράλληλα είναι πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς», συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. Όπου και αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις για την καθαίρεση του Ταραβάρι από την ηγεσία του κόμματος. Ο τελευταίος, σημειωτέον, αλλά και οι υποστηρικτές του δεν συμμετείχαν σε αυτή την συνεδρίαση.

Να τονιστεί, πως η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων από τον περσινό Φεβρουάριο και εκπροσωπείται με τρεις υπουργούς (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης & Δικαιοσύνης).

Όσο για τον Σέλα, παραιτήθηκε από πρόεδρος της «Συμμαχίας» τον Αύγουστο του 2022 και τα ηνία ανέλαβε ο Ταραβάρι.

Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» μάλιστα, ήταν μέχρι πρόσφατα το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα στα Σκόπια (μετά το συγκυβερνών DUI του Αχμέτι). Εσχάτως, η δύναμική του έχει συρρικνωθεί, ενώ έπειτα από την -διαφαινόμενη- διάσπασή του αναμένεται περαιτέρω ελάττωση της απήχησής του.

Ως δεύτερη δύναμη στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ λογίζεται ο -νεοσύστατος αντιπολιτευόμενος- συνασπισμός «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Αλλαγές», τον οποίο αποτελούν τρία κόμματα. Με μεγαλύτερο το “BESA”, επικεφαλής του οποίου είναι ο δήμαρχος του Τετόβου, Μπιλάλ Κασάμι.

Εν κατακλείδι, οι Αλβανοί στα Σκόπια αποτελούν άνω του 25% του εκλογικού σώματος και σε όλες τις κυβερνήσεις συμμετέχουν αρκετά κόμματα, με στόχο τρόπον τινά τον έλεγχο και την διατήρηση των -εύθραυστων- όποιων διεθνοτικών ισορροπιών στην περιοχή, εν μέσω πολλών διενέξεων.

Πηγή φωτό: Χ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This