Κλιματική αλλαγή: Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος

«Ιδιαίτερα επείγοντες οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα» - «Οι περιοχές της νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο»

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή σε αρκετές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να υποστεί “καταστροφικές” συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αν δεν λάβει επείγοντα και αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους», προειδοποιεί σήμερα μια νέα ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της πρώτης της έκθεσης για τους κλιματικούς κινδύνους, εξηγεί πως περιοχές της νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις πυρκαγιές, τη λειψυδρία και τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή, ενώ οι παράκτιες περιοχές απειλούνται από πλημμύρες, αποσάθρωση και εισχώρηση θαλασσινού νερού.

«Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη αγγίξει κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί χωρίς επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», υπογραμμίζει η Υπηρεσία, ξεκαθαρίζοντας πως το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι η βόρεια Ευρώπη δεν βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις όπως έχει φανεί από τις πλημμύρες στη Γερμανία και τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια.

«Ιδιαίτερα επείγοντες οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα»

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος προειδοποιεί πως υπάρχουν δεκάδες κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα στην Ευρώπη.

«Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, θα επιδεινωθούν στην Ευρώπη ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη και επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης σε όλη την ήπειρο», τονίζει.

Στο πλαίσιο της έκθεσης καταγράφονται 36 κίνδυνοι, που συνδέονται με το κλίμα στην Ευρώπη, 21 εκ των οποίων απαιτούν πιο άμεσες ενέργειες και οκτώ είναι «ιδιαίτερα επείγοντες». Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα, κυρίως τα παράκτια και τα θαλάσσια. «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο συνδυασμός καυσώνων καθώς και η οξίνιση και η μείωση του οξυγόνου αλλά και άλλοι οφειλόμενοι στην ανθρώπινη δραστηριότητα παράγοντες, αλλά και η αλιεία απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα», επισημαίνει η έκθεση.

Η εν λόγω έκθεση καταλήγει με μία σημαντική διαπίστωση: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πληθυσμοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν ομόφωνα τους κινδύνους και να συμφωνήσουν ότι προτεραιότητά τους θα είναι να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα».

«Αυτά τα γεγονότα είναι η νέα κανονικότητα»

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Λίνα Ιλα-Μόνονεν έκανε σαφές πως πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες, ώστε να υπάρχουν ισχυρότερες πολιτικές.

«Αυτά τα γεγονότα είναι η νέα κανονικότητα. Θα πρέπει να είναι ο κώδωνας κινδύνου. Η τελευταία αφύπνιση», τόνισε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ξεχάσατε να αναφέρετε και την ανυπολόγιστη ζημιά που κάνει το πλαστικό καλαμάκι στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα που πίνει πολύ καφέ φραπέ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This