Μπορεί να αντέξει το Ισραήλ έναν μακροχρόνιο πόλεμο;

Must Read

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής του Ισραήλ, το ΑΕΠ της χώρας; υποχώρησε κατά 19,4% σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, ξεπερνώντας και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.

 

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν δείχνει να βιάζεται. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τηρεί άκαμπτη στάση έναντι όσων των πιέζουν να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αντιθέτως διαμηνύει ότι θα συνεχίσει μέχρι την “τελική νίκη” έναντι της Χαμάς, η οποία θα χρειαστεί “μερικούς μήνες”. Είναι όμως το Ισραήλ σε θέση να αντέξει έναν περισσότερο ή λιγότερο παρατεταμένο πόλεμο;

Ήδη το ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται για έκτο πλέον μήνα, καταδεικνύει, παρά τον βαρύτατο φόρο αίματος των Παλαιστινίων αμάχων, τις δυσκολίες που συναντά το Ισραήλ στο καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο. Αλλά η ανθεκτικότητα μιας εμπόλεμης χώρας κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, στα οποία το εβραϊκό κράτος αντιμετωπίζει εξίσου μεγάλες προκλήσεις.

Στο οικονομικό επίπεδο λ.χ., το Ισραήλ αποτελεί μία μικρή, ανοικτή οικονομία, στην οποία το διεθνές εμπόριο αντιπροσωπεύει το 32% του ΑΕΠ και ο τουρισμός του 5% έως 6%. Το πολεμικό σοκ δεν μπορούσε παρά να γίνει αισθητό.

Και όντως έγινε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής του Ισραήλ, το ΑΕΠ της χώρας; υποχώρησε κατά 19,4% σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, ξεπερνώντας και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις.

Τον περασμένο μήνα ο οίκος αξιολογήσεως Moody’s υποβάθμισε, για πρώτη φορά στα χρονικά, το αξιόχρεο του Ισραήλ στην βαθμίδα Α2 και την οικονομική προοπτική από “σταθερή” σε “αρνητική”, ενώ ο ΟΟΣΑ αναμένει “εμφανή ύφεση” της ισραηλινής οικονομίας, η οποία κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2003 σημείωνε ρυθμό αναπτύξεως της τάξεως του 3%.

Η επιστράτευση αφαίρεσε από την αγορά εργασίας 350.000 εφέδρους για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Η Τράπεζα του Ισραήλ υπολόγισε με έκθεσή της του Νοεμβρίου ότι η απουσία των επιστράτων από τις εργασίες τους κοστίζει περί τα 600 εκατομμύρια δολλάρια την εβδομάδα, ήτοι 6% του εβδομαδιαίου ΑΕΠ.

Ο τουρισμός ήταν ο πρώτος κλάδος που επλήγη θεαματικά. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Calcalist το πρώτο τρίμηνο μετά την ανάφλεξη θα κατέφθαναν στο Ισραήλ, υπό κανονικές συνθήκες, περί τους 900.000 τουρίστες. Ο πραγματικός αριθμός προσγειώθηκε στους 190.000 και η υποχώρηση των αφίξεων φέρεται έκτοτε να έχει διευρυνθεί.

Κολοσσιαίες απώλειες καταγράφονται στις θαλάσσιες μεταφορές. Ο λιμένας του Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Υεμενιτών ανταρτών Χούθι, είδε την κίνησή του να μειώνεται κατά 90% και τις άμεσες ζημίες να ανέρχονται στα 3 δισ. δολλάρια.

Μείωση κινήσεως που μπορεί να φθάνει το 70% καταγράφουν και οι δύο κύριοι λιμένες επί της Μεσογείου, ήτοι η Χάιφα και η Ασντότ. Μόλις πέρσι είχε υπογραφεί η συμφωνία ιδιωτικοποιήσεως του λιμένος τη Χάιφα, ο οποίος πέρασε έναντι του εντυπωσιακού αντιτίμου των 1,18 δισ. δολαρίων στη σύμπραξη του ινδικού ομίλου Adani με τον ισραηλινό όμιλο Gadot.

Τα δημόσια οικονομικά υφίστανται τις ανάλογες επιπτώσεις. Ο επικεφαλής της Φορολογικής Αρχής, Σάι Ααρόνοβιτς ανέφερε ότι οι ζημίες είναι εξαπλάσιες του Πολέμου των 33 Ημερών στον Λίβανο (2006) και οι αιτήσεις αποζημιώσεως που έχουν κατατεθεί εγγίζουν τις 500.000.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολεμικού σοκ αναμένεται να προέλθει από τις έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου, ήτοι την υποχώρηση των επενδύσεων και την επιβράδυνση της παραγωγικότητος.

Ήδη αρκετές πολυεθνικές αισθάνονται τις επιπτώσεις του συσχετισμού τους με το εβραϊκό κράτος και την πολεμική του προσπάθεια. Στον χώρο της εστιάσεως, οι McDonalds και η Starbucks υφίστανται πλήγμα από το μποϊκοτάζ που έχουν κηρύξει οι ανά τον κόσμο υποστηρικτές των Παλαιστινίων, ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Η αποστασιοποίησις ξένων εταίρων, μετά και την προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου περί πιθανής γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, επηρεάζει και την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ καθαυτή.

Στην Ολλανδία, το Εφετείο της Χάγης διέταξε στις 12 Φεβρουαρίου την παύση των εξαγωγών ανταλλακτικών των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω της πιθανότητας αξιοποιήσεώς τους σε παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου. Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν ανακοινώσει την παύση της εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ.

Επίσης η ιαπωνική εταιρεία Itochu τερμάτισε τη συνεργασία της με την Elbit Systems, μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων του Ισραήλ.

Αλλά η οικονομία δεν είναι το μόνο μέτωπο στο οποίο κρίνονται οι αντοχές του εβραϊκού κράτους. Στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου η δημογραφία αποτελεί πεπρωμένο – και οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές για το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έπληξαν το θεμελιώδες ιδρυτικό αφήγημα του Ισραήλ, ότι δηλ. αυτό αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους όπου γης.

Σύμφωνα με το Jordan News, μέχρι τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου περίπου 370.000 Ισραηλινοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με διασταυρώσιμα στοιχεία, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Πρωταγωνιστές αυτής της φυγής είναι προφανώς οι Ισραηλινοί οι οποίοι διαθέτουν και διαβατήριο δεύτερης χώρας, συνήθως ευρωπαϊκής, καθώς και την δυνατότητα να συντηρηθούν στο εξωτερικό. Άρα, η διαρροή των ευπορότερων μετατρέπει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας σε φαύλο κύκλο.

Η τάση αυτή το δίχως άλλο έχει να κάνει και με την αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών που τοποθετούνται στην αγορά ακινήτων ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Δεν είναι άσχετη προς τα παραπάνω και η συζήτηση την οποία άνοιξε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος πρότεινε των τερματισμό της εξαίρεσης των υπερορθοδόξων Εβραίων από την υποχρέωση στρατιωτικής θητείας. Πρόκειται για το δεύτερο (και αφανέστερο) δημογραφικό πρόβλημα του Ισραήλ, καθώς πέραν της αλλαγής του συσχετισμού με το αραβικό στοιχείο στο σύνολο της περιοχής από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, οι ορθόδοξοι και υπερορθόδοξοι εντός του εβραϊκού πληθυσμού πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς των κοσμικών Εβραίων. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να καθίσταται η φυσιογνωμία της ισραηλινής κοινωνίας λιγότερο “ευρωπαϊκή”, αλλά και να προκύπτει πρόβλημα βιωσιμότητας της χώρας. Οι υπερορθόδοξοι οι οποίοι ζούν χωρίς να συνεισφέρουν στην άμυνα ή και την οικονομία του Ισραήλ, διάγοντας βίο αφοσιωμένο στην μελέτη των ιερών κειμένων, έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο (έναντι μόλις 40.000 το 1948), ήτοι 13% του συνολικού πληθυσμού.

Κ. Ρ

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This