Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τη Γάζα

Ανάπτυξη της εθνοφρουράς ζητούν Ρεπουμπλικανοί

Must Read

Διαδηλωτές κατά του πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας γέμισαν τους δρόμους του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη (23/04), καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ με αίτημα να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.




 

Οι διαδηλωτές διακόπτουν εδώ και μήνες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ το τελευταίο διάστημα σε διάφορα πανεπιστήμια έχουν στηθεί μικροί καταυλισμοί με σκηνές από τους διαδηλωτές, στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο εβραίοι όσο και μουσουλμάνοι, όπου φιλοξενούνται προσευχές, ομιλίες ή μουσικές παραστάσεις.

Χθες στο Μπρούκλιν η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών, με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων να επικρίνει τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης καταγγέλλοντας ότι υπονομεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Επικριτές των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, τους κατηγορούν για αντισημιτισμό. Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν εκφράσει πάντως την ανησυχία τους για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.




 

Φιλοπαλαιστίνιοι και φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές έχουν διαπληκτιστεί και έχουν ανταλλάξει προσβολές, κυρίως στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, ωθώντας τους Ρεπουμπλικάνους να ζητήσουν από τον Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να «προστατεύσει» τους εβραίους φοιτητές.

«Δεν έχουν μείνει πανεπιστήμια στη Γάζα. Οπότε επιλέξαμε να διεκδικήσουμε το πανεπιστήμιό μας για τον λαό της Παλαιστίνης», δήλωσε η Σόφι Ασκανάζι, εβραία φοιτήτρια στο Κολούμπια που συνελήφθη και εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο.

Άλλοι φοιτητές κατηγόρησαν την ηγεσία των πανεπιστημίων ότι δεν προστατεύει το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται ή να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ως Παλαιστίνιος φοιτητής ούτε εγώ νιώθω ασφαλής τους τελευταίους έξι μήνες και αυτό οφείλεται άμεσα στις μονομερείς ανακοινώσεις του Κολούμπια και στην αδράνειά του», κατήγγειλε ο Μάχμουντ Χαλίλ.

Φοιτητές στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας – γνωστό για τον ακτιβισμό των φοιτητών του τη δεκαετία του 1960-έστησαν σκηνές σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές σε άλλα πανεπιστήμια.

Το Κολούμπια ανέστειλε τα δια ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα και ανακοίνωσε ότι το υπόλοιπο εξάμηνο τα μαθήματα θα γίνονται υβριδικά, κάτι που σημαίνει ότι οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν να έχουν φυσική παρουσία ή όχι.

Το Cal Poly Humboldt, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Αρκάτα της Καλιφόρνιας, ανέστειλε τη λειτουργία του, αφού φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έκαναν κατάληψη.

Στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα η αστυνομία επενέβη για να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει οι φοιτητές, έπειτα από αίτημα της διοίκησης.

Στο Μπρούκλιν περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία κοντά στο σπίτι του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ένθερμου υποστηρικτή του Ισραήλ και πλέον υψηλόβαθμου εβραίου στην αμερικανική κυβέρνηση, φωνάζοντας «Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ», «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία», «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει».

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This