Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το νέο φορολογικό – Τι θα ισχύσει για εκπτώσεις, αποδείξεις και πάγια ρύθμιση

Must Read

Φοροελαφρύνσεις της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με ωφελημένους μόνο όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, αφού η κυβέρνηση φαίνεται πως ξέχασε τη λεγομένη μεσαία τάξη.

Το νομοσχέδιο θα «κλειδώσει» σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Τετάρτη. Κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, οι έγγαμοι με δύο ή περισσότερα παιδιά, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και οι επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι η ελάφρυνση που θα προκύψει από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα είναι μικρή ή ακόμα και μηδενική.

Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει οι διατάξεις του νομοσχεδίου φέρνουν τις εξής αλλαγές στην ζωή μας:

Φορολογία εισοδήματος κλίμακες: Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Τα επόμενα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.

Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%. Κερδισμένοι θα είναι οι φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) με εισοδήματα έως 8.500 ευρώ που θα δουν μειώσεις φόρου της τάξης του 20%.

Αντίθετα, οι ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη είναι περιορισμένες και περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό. Συγκεκριμένα, για εισοδήματα από 20.000 έως και 50.000 η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 17 ευρώ ετησίως. Στους πραγματικά κερδισμένους βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα διαπιστώσουν το 2021 (όπου θα καταβληθούν οι φόροι για τα εισοδήματα του 2020) μείωση των επιβαρύνσεων κατά 1.300 ευρώ.

Αποδείξεις: Το νέο έτος οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος τους. Το μεγαλύτερο κίνδυνο να υπερφορολογηθούν διατρέχουν οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι φορολογούνται όχι με βάση τα ποσά που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά με βάση τα εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα, που τούς προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Επιχειρήσεις: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επίσης, ο φόρος στα μερίσματα, που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019) θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα.

Πάγια ρύθμιση: Θα υπάρχει πρόβλεψη για πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ειδών σε 24 με 48 δόσεις, Το ύψος της δόσης θα συνδέεται με κριτήρια, αλλά ο αριθμός των δόσεων θα είναι μεγαλύτερος από ότι σήμερα (12-24). Σκοπός είναι να ενταχθούν και τα Φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό και θα εξαρτάται με τον αριθμό των δόσεων.

Αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ιδίως από τους αγοραστές εκτός Ελλάδας δίνει η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την προσεχή τριετία.

Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται όλα τα ακίνητα από το 2006 (εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) τα οποία θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν το φόρο μεταβίβασης (3%) όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα.

Για παράδειγμα νεόδμητο διαμέρισμα με οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί το 2008 έχει αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ και οικοδομικό κόστος 100.000 ευρώ. Παραμένει σήμερα απούλητο. Με βάση το ισχύον φορολογικό καθεστώς, ο φορολογούμενος που θα αγόραζε το συγκεκριμένο ακίνητο ως δεύτερη κατοικία (για πρώτη κατοικία επιβάλλεται ούτως ή άλλως φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 3%) θα καλούνταν να πληρώσει ΦΠΑ 24% επί της διαφοράς μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους και της αντικειμενικής αξίας.

Θα πλήρωνε δηλαδή 24% επί των 50.000 ευρώ που θεωρητικά είναι το κέρδος του κατασκευαστή. Θα κατέβαλε έτσι ΦΠΑ ύψους 12.000 ευρώ. Με ό,τι θα ισχύσει μετά την αναδρομική αναστολή του ΦΠΑ, ο αγοραστής θα καταβάλει φόρο μεταβίβασης μόλις 3% επί της αντικειμενικής αξίας, δηλαδή το ποσό των 4.500 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης είναι όχι μόνο να έχει εκδοθεί το σχετικό φορολογικό παραστατικό αλλά και να έχει εξοφληθεί με τη χρήση τραπεζικού μέσου, όπως είναι η πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του τεχνίτη της οικοδομής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This