Και η JP Morgan καταρρίπτει το success story του Μητσοτάκη

Ο οίκος εκτιμά πως η χώρα μας δεν πρέπει να αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Developed Markets

Must Read

Μετά τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η JP Morgan αποδομεί το success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ελληνική Οικονομία. Θεωρεί καλύτερη την παραμονή της Ελλάδας στις αναπτυσσόμενες αγορές και εξηγεί γιατί δεν πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης.

Η JP Morgan επισημαίνει ὀτι η χώρα μας δεν πρέπει να αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM) τονίζοντας ότι μόλις 3 ελληνικές μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις ενώ παιατούνται 5 μετοχές.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την σύσταση overweight για την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να υπεραποδώσει περαιτέρω στις αναδυόμενες αγορές καθώς οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν το discount τους σε σχέση με τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA)» αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.

«Έχουμε ακούσει κάποιους επενδυτές να ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές MSCI DM και το βλέπουν αυτό ως θετικό καταλύτη. Διαφωνούμε και με τις δύο δηλώσεις:

Η μετακίνηση στην DM θα συρρικνώσει τις επενδύσιμες επιλογές από την ελληνική αγορά, αφού το κατώτατο όριο μεγέθους σε κεφαλαιοποίηση διπλασιάζεται από τις EM στις DM και θα καθιστούσε την Ελλάδα την μικρότερη αγορά στον MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης του MSCI Europe (0,13% συμμετοχή). Η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές θα ήταν μικρότερη από την Αυστρία ή την Πορτογαλία.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών (GEM), όπου η Ελλάδα είναι με συμμετοχή 52 μ.β. (0,52%) και 4,2% του δείκτη MSCI EM EMEA, λαμβάνουν την Ελλάδα εξίσου σοβαρά υπ’ όψιν και κατέχουν συμμετοχή στην αγορά όσο οι Φιλιππίνες ή η Χιλή, δύο χώρες όπου η JPM διαθέτει ομάδες έρευνας (on the ground)» προσθέτει η JPM.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να μετακινηθεί προς τα πάνω, επειδή διαθετει μόνον τρεις μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ) με ποιότητα για τον δείκτη MSCI Europe, όπου βασικά εμπόδια είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το free float.

Τα κριτήρια για την Ελλάδα:

Πέντε μετοχές που πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης αγοράς /ρευστότητας, τα οποία είναι τα κάτωθι:

  • 5,8 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση αγοράς για τον MSCI Europe,
  • 2,9 δισ. δολάρια σε ελεύθερη διακύμανση (free float),
  • Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά και «Διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων-μέσων».

«Η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές έχει συμμετοχή με 10 μετοχές, αλλά εάν πρέπει να ωθηθεί στο DM Europe (αρνούμαστε να το ονομάσουμε προαγωγή), τότε πιθανότατα θα χάσει 7 συστατικά στοιχεία, μένοντας με 3 μετοχές, κάτω από το ελάχιστο όριο των 5 για να πληροί τις προϋποθέσεις του DM.

Υπάρχει, επίσης, ένα κριτήριο ρευστότητας, το οποίο είναι περίπλοκο, αλλά και οι 10 ελληνικές μετοχές με άνεση το πληρούν» εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This