Ανακούφιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους από το νόμο Κατρούγκαλου – Στα «μισά» η μείωση επί της σύνταξης

Must Read

Μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους αναμένεται να επιφέρει με την ψήφισή του το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών. Οπως όλα δείχνουν, η «ποινή» (μείωση) επί της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης του ή της δικαιούχου της θα πέσει στο ποσοστό του 30%, από 60% που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επικείμενη -με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να γίνει ως τα μέσα Φεβρουαρίου- μείωση της «ποινής» κατά 50% έχει στόχο να δώσει κίνητρο στους συνταξιούχους να δηλώνουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ότι εργάζονται. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρουν ότι με τη νομοθέτηση, πριν από δύο χρόνια, της αύξησης του ποσοστού μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης του ή της δικαιούχου της πήρε ακόμη μεγαλύτερες το φαινόμενο τδιαστάσεις ης παροχής «αδήλωτης εργασίας» από σημαντική μερίδα «απομάχων της εργασίας».

Δείτε επίσης: Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρατείνεται, χωρίς να αυξάνονται οι μισθοί

Για τον ίδιο λόγο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους «απόμαχους», με την ολοκλήρωση της παράλληλης -με την καταβολή της σύνταξης- απασχόλησής τους, να προσαυξάνουν το ποσό της. Η σύνταξή τους θα διαμορφώνεται εκ νέου στη συνέχεια, όταν θα δηλώνουν στον ΕΦΚΑ ότι σταμάτησαν την απασχόλησή τους, με τον συνυπολογισμό των εισφορών που καταβλήθηκαν για όσο χρονικό διάστημα παρείχαν την εργασία τους, ενώ παράλληλα συνταξιοδοτούνταν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι το «κούρεμα» της μείωσης του ποσού της σύνταξης από το 60% στο 30% θα ωφελήσει κυρίως μια μικρή μερίδα «βολεμένων» συνταξιούχων, τοποθετημένων με πολιτική απόφαση σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι η «ποινή» – μείωση της σύνταξης κατά 60% θεσμοθετήθηκε με την έναρξη της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχου εφαρμόζονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ (πρώην φορείς κύριας ασφάλισης – ενταχθέντες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή στο Δημόσιο) και αναλαμβάνουν εργασία μετά τις 13 Μαΐου του 2016 ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικά υπακτέα στην ασφάλισή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This