Δευτέρα 21/6/2021

Στη σωστή κατεύθυνση αλλά με… δειλά βήματα το αίτημα δημιουργίας Μηχανισμού Μεταφοράς Υπερπλεονασμάτων

Προς τη σωστή κατεύθυνση μεν, με δειλά και άτολμα βλήματα δε προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητώντας από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Μηχανισμού Δημοσιονομικής Εξομάλυνσης που θα δώσει τη δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον ενός μικρού μέρους των υπερπλεονασμάτων της μιας χρονιάς στην επόμενη. Στόχος είναι να υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τον καλύτερο σχεδιασμό στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων ή κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα αυτό ήδη αποτελεί αντικείμενο εξέτασης με τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων που έφτασαν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί το θέμα της δημιουργίας ενός Μηχανισμού Δημοσιονομικής Εξομάλυνσης (Smoothing Mechanism), ο οποίος θα λειτουργεί ως εξής: Θα δίνει τη δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία του εν λόγω υπουργείου να μεταφέρει μέρος των υπερπλεονασμάτων του ενός έτους στο επόμενο για να υπάρχει το χρονικό περιθώριο διαμόρφωσης πιο αποτελεσματικών στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων ή έκτακτων βοηθημάτων σε συγκεκριμένες, οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού ή ακόμη και ειδικού χαρακτήρα μέτρων τόνωσης της αγοράς.

«Εάν αυτό το αίτημα γίνει δεκτό», αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τότε «δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε κάθε φορά προς το τέλος του χρόνου για να δούμε τι περίσσευμα υπάρχει για να κάνουμε κάποιες έκτακτες δαπάνες, έχοντας πάντα ανοιχτό, για παράδειγμα, το ενδεχόμενο το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς να είναι μικρότερο».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον οι θεσμοί συμφωνήσουν (η διαπραγμάτευση για τον μηχανισμό αυτόν θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε στην Αθήνα θα φτάσουν οι αξιωματούχοι τους) το τμήμα των υπερπλεονασμάτων που θα μεταφέρεται από τη μια χρονιά στην άλλη θα είναι περιορισμένο. Ο λόγος είναι -όπως υποστηρίζουν- ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων κατά 1-1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Μικρές αυξήσεις για λίγους – Δείτε τι και πώς!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ