Το Μαξίμου κάλυπτε τον Πάτση επί τρία χρόνια!

Από το 2020 η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει τη δράση του -Τα κατορθώματα και η κουμπαριά-κλειδί

Must Read

Μνημείο υποκρισίας η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη τέθηκε εκτός της Κ.Ο. επειδή, μετά τις εξηγήσεις που έδωσε, κρίθηκε ότι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.

Και είναι μνημείο υποκρισίας γιατί ήταν γνωστές σε όλους οι δραστηριότητές του αυτές τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η «δημοκρατία» αποκάλυψε πως ήταν και παρέμενε και ως βουλευτής επικεφαλής δικηγορικού ομίλου «είσπραξης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων».

Ο ίδιος εξάλλου «καρφώνει» την κυβέρνηση σε απάντησή του σε οπαδό της Ν.Δ. στο facebook, που τον κατηγορεί ότι ενήργησε παράτυπα εκθέτοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό: «Παράτυπα; Σε ποιο θέμα ακριβώς; Και τι δεν ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τις όποιες δραστηριότητές μου;»

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων χθες να τον αποπέμψει μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις business με τα «κόκκινα» δάνεια που εξαγόρασε η εταιρία του (πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης). Χθες, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ιωάννης Μπούγας τον κάλεσε σε απολογία, οι εξηγήσεις του δεν κρίθηκαν επαρκείς, με αποτέλεσμα την αποπομπή του.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Πάτσης αγόρασε το 2011 μέσω της εταιρίας του δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς για 4.300.000 ευρώ, αξίας 62.771.892 ευρώ. Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι έχει πάρει με απευθείας ανάθεση 1.000.000 ευρώ από τα ΕΛ.ΤΑ.

Ο ίδιος, που έχει στενή σχέση με τον υπουργό Στέλιο Πέτσα -είναι μάλιστα και κουμπάροι- με δήλωσή του κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του και ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος. Η στάση του αυτή δείχνει τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη, αλλά ενδεχομένως να είναι και ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα έγραψε μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες, παραμένω βουλευτής σας, ανεξάρτητος. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε».

 

Επίσης, πριν από τη διαγραφή έβαλε στο στόχαστρο τον Παύλο Πολάκη με στόχο να αναγκάσει την κυβέρνηση να τον στηρίξει, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών εις βάρος μου», προαναγγέλλοντας μάλιστα προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πάτσης ισχυρίστηκε -χωρίς όμως να πείσει ούτε το ίδιο του το κόμμα, το οποίο τον διέγραψε- ότι το 2010 ίδρυσε την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ Α.Ε. Σκοπός της ήταν να αγοράσει από την τράπεζα αποσβεσθέντα καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004, για τα οποία η τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους. Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στη συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην τράπεζα το ποσό των 4.300.000 από δάνειο το οποίο είχε λάβει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από “κόκκινα” δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα “δημοκρατία” και την εφημερίδα “Documento”».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών».

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «καμία διαγραφή δεν ακυρώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς».

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «στο ΜέΡΑ25 ήμασταν οι πρώτοι που, από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο “Ηρακλής”, αυτή η ψευτοαγορά των “κόκκινων” δανείων, μιλούσαμε για “Μητσοτάκης Α.Ε.”».

πάτσης

Από το 2020 η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει την εισπρακτική

Ήταν η «κυριακάτικη δημοκρατία» η πρώτη που, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, είχε αποκαλύψει τις «επιχειρηματικές δραστηριότητες» του Ανδρέα Πάτση στις πλάτες των υπερχρεωμένων Ελλήνων πολιτών.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» ρωτούσε τότε αν «ο κ. Πάτσης παραμένει, επτά μήνες μετά τις εκλογές, επικεφαλής ενός ομίλου που δραστηριοποιείται (και) ως εισπρακτική εταιρία;». Και συνέχιζε θέτοντας το ερώτημα «για λογαριασμό ποίων αναλαμβάνει σήμερα τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων;».

Ηταν η «κυριακάτικη δημοκρατία» που πρώτη είχε φέρει στο προσκήνιο και τις δραστηριότητες του κ. Πάτση με την αγορά δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 αναφερόταν στην «εταιρία ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων απαιτήσεων υπό την επωνυμία ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ και με διακριτικό τίτλο ΠΛΑΤΩΝ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Α.Ε. – PLATON SECURITISATIONS S.A.».

Σημείωσε δε ότι η συγκεκριμένη εταιρία συστάθηκε στα γραφεία της δικηγορικής εταιρίας ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ από τους Ανδρέα Πάτση (δικηγόρο) και Ακη Κουντούρη (ιδιωτικό υπάλληλο), με μετοχικό κεφάλαιο 60.000. Στόχος της εταιρίας «η απόκτηση επιχειρηματικών απαιτήσεων με σκοπό την τιτλοποίηση, η έκδοση και διάθεση ομολογιών».

Ηταν αυτές οι αποκαλύψεις για την Platon, αλλά και τις άλλες εταιρίες του «ομίλου Πάτση» πριν από δύο ολόκληρα χρόνια που ξεκίνησαν τη χιονοστιβάδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη χθεσινή διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα.

Στην κυβέρνηση πάντως δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι δεν γνώριζαν τίποτε, αφού ήδη από το 2020 προειδοποιούσαμε: «Δημιουργείται μείζον ηθικό και αξιακό θέμα στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής συνδέεται με εισπρακτική εταιρία, διεκδικώντας σε πολλές περιπτώσεις απαιτήσεις που, με βάση καταγγελίες, έχουν πάρει τοκογλυφικά χαρακτηριστικά».

Παρελθόν ο διοικητής των ΕΛ.ΤΑ. που εμπλέκεται στο σκάνδαλο

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις μετά τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από τη «γαλάζια» παράταξη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΤΑ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο να παραιτείται λίγο μετά την αποπομπή του βουλευτή από την εταιρία για λόγους ευθιξίας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη πως ο βουλευτής Γρεβενών εισέπραττε μέσω της δικηγορικής του εταιρίας «ζεστό» χρήμα από τα ΕΛ.ΤΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Δι@ύγεια, ο Ανδρέας Πάτσης είχε συνάψει 27 συμβάσεις με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 821.877 ευρώ. Η πρώτη σύμβαση έγινε τον Οκτώβριο του 2020 και η τελευταία πριν από λίγες μόλις ημέρες, στις 27 Σεπτεμβρίου. Η αιτιολογία που εμφανίζεται κάνει λόγο «για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Δικαίου Ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τα ίδια τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποστηρίζουν λίγο πολύ πως όλα είναι καλώς καμωμένα, αναφέροντας πως «δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα» και πως «η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με τη νομική εταιρία, καταβάλλεται από αυτήν και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του καθαρά για λόγους ευθιξίας.

Οσο για το Υπερταμείο, εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση, αναφέροντας πως «μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα για το θέμα των ΕΛ.ΤΑ. προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης».

Πώς μπήκε ο γιος της Μακρή στα ΕΛ.ΤΑ. Courier του Βόλου;

Το νόμιμο είναι και ηθικό; Και πόσο ηθικό είναι να είσαι υφυπουργός Παιδείας και ο γιος σου να έχει αναλάβει το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. Courier της πόλης, που είναι η πρωτεύουσα του νομού όπου εκλέγεσαι βουλευτής; Δεν είναι υπόθεση εργασίας, αλλά αφορά πραγματικά πρόσωπα. Πρόκειται για την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, της οποίας ο γιος έχει αναλάβει και διαχειρίζεται το υποκατάστημα της εταιρίας ταχυμεταφορών στον Βόλο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν:

  • Πώς το ανέλαβε, έγινε διαγωνισμός;
  • Υπήρξαν άλλοι ενδιαφερόμενοι και, αν ναι, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προσόντα και οι εγγυήσεις τους, ώστε να αποδειχτεί το αδιάβλητο της ανάληψης του υποκαταστήματος από τον γιο της κυρίας Μακρή;

Επίσης, όπως προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Θεοφίλου Μακρής στο e-thessalia.gr στις 21 Αυγούστου, δήλωσε πως βρίσκεται συνεχώς δίπλα της σε βοηθητικό ρόλο και στο υπουργείο και στην πολιτική της διαδρομή, άρα και την περίοδο που ανέλαβε και τα ΕΛ.ΤΑ. Courier του Βόλου. Πόσο ηθικό είναι αυτό;

Το «δωράκι» του Πέτσα στους κουμπάρους του

Δύο χρόνια τώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο στενός κύκλος του Μαξίμου γνώριζαν από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» ότι ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης είχε λερωμένη τη φωλιά του. Βοούσε η πολιτική αγορά για τα καμώματα του φερέλπιδος πολιτικού, o οποίος ταυτόχρονα με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, στα οποία δεν διακρίθηκε ποτέ ιδιαίτερα, ήταν μέτοχος εισπρακτικής εταιρίας, όπως αυτές που πέφτουν σαν κοράκια πάνω στις πλάτες μικρομεσαίων οφειλετών και τους τρώνε τα σπίτια για χρέη ακόμα και λίγων χιλιάδων ευρώ.

Δεν έπραξαν, όμως, τίποτε κι ο λόγος είναι απλός: Το Μαξίμου προστατεύει τους ανθρώπους του, μέχρι βεβαίως τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο, οπότε υποχρεώνεται να τους αποσύρει από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας για να μείνει το ίδιο στο απυρόβλητο από τη δημόσια χλεύη.

Η κάλυψη που απολάμβανε, βεβαίως, μέχρι χθες δεν ήταν αμελητέα. Είχε ως επιστέγασμα τα γαμήλια στέφανα που του άλλαξε ο κουμπάρος του Στέλιος Πέτσας στην εποχή της παντοδυναμίας του – μια σχέση που, όπως αποδεικνύεται, ο Α. Πάτσης εκμεταλλεύτηκε ποικιλοτρόπως.

Ο Στέλιος Πέτσας με τη σύζυγο του Ανδρέα Πάτση, Βίκυ Παπαλουκά

Οπως αποκαλύφθηκε, ο Σ. Πέτσας, ανάμεσα σε άλλα, υπαρκτά και ανυπόληπτα έως ανύπαρκτα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, έδωσε λεφτά από την πανάκριβη καμπάνια της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό σε μια παντελώς άγνωστη ιστοσελίδα που, κατά τα φαινόμενα, σχετιζόταν με τον κουμπάρο του, Α. Πάτση, και τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με την επωνυμία pointmedia.gr, όπως προέκυψε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, εμφανιζόταν να έχει λάβει κρατική διαφήμιση μολονότι στις πληροφορίες δήλωνε μονάχα ένα κινητό τηλέφωνο.

Το τηλέφωνο αυτό, σύμφωνα με το «Documento», με μια απλή έρευνα στους τηλεφωνικούς καταλόγους εμφανιζόταν να ανήκει στην εταιρία «Ανδρέας Πάτσης & Συνεργάτες» που εδρεύει στη Βασιλίσσης Σοφίας 10 στην Αθήνα, όπου στεγάζεται η δικηγορική εταιρία του βουλευτή της Ν.Δ.

Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν τώρα εκτυφλωτικά πάνω του, αποκαλύπτονται και νέες επιδόσεις αυτού του «λουλουδιού». Σε ανάρτησή της η πρώην υφυπουργός Γεωργίας του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδια τομεάρχης Ολυμπία Τεληγιορίδου καταγγέλλει ότι «οι άριστοι της Ν.Δ. θα φάνε μέχρι τα πόμολα».

Οπως συγκεκριμένα υποστηρίζει, «το δικηγορικό γραφείο του κ. Πάτση έλαβε το 2021 από το Νοσοκομείο Καστοριάς και την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας (όπου ανήκει και το Νοσοκομείο Καστοριάς) το ποσό των 24.460,27 ευρώ για νομικές συμβουλές. Σε μια εποχή που το νοσοκομείο έχει πληγεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η Ν.Δ., αντί να ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, ενδιαφερόταν πώς θα ταΐσει τα αχόρταγα άριστα στελέχη της. Αναρωτιόμαστε τι είδους νομικές συμβουλές παρείχε ο βουλευτής της Ν.Δ. που δεν θα μπορούσαν να παρέχουν οι νομικοί της Καστοριάς».

Φαίνεται όμως πως η… μπάλα των αποκαλύψεων παίρνει τώρα και τον γιο του Α. Πάτση, ο οποίος περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις παράπλευρες απώλειες του σκανδάλου. Ο γιος του βουλευτή Πάρης Πάτσης, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ν.Δ., είχε αναλάβει «συντονιστής Θεματικής Ενότητας Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων».

«Ο γιος Πάτσης “συντονιστής Θεματικής Ενότητας” στη Ν.Δ., ο πατέρας Πάτσης βουλευτής που κάνει δουλειές με εισπρακτικές και κόκκινα δάνεια. Δύο χρόνια ήξερε ο Μητσοτάκης, τώρα θυμήθηκε να τον διαγράψει» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ η σελίδα του υιού Πάτση «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα της Ν.Δ.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This