Επίσκεψη «αστραπή» του Μητσοτάκη στο Ισραήλ υπό άκρα μυστικότητα- Ο διάλογος με τον Νετανιάχου

Θα επιστρέψει στην Ελλάδα το απόγευμα

Must Read

Στραμμένα τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή καθώς όλα δείχνουν ότι η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα από το Ισραήλ είναι προ των πυλών. Στην περιοχή ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί αυτή την ώρα τετ α τετ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: «Αποτροπιασμός και οδύνη»

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκκη ξεκίνησε με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του  και συνεχίστηκε με τις διευρυμένες συνομιλίες. Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος για τις ανάγκες της επίσκεψης στο Ισραήλ δεν μετέβη στο Λουξεμβούργο για το προγραμματισμένο για σήμερα Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακολουθεί ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνάντησής τους:

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κύριε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ

 

 

Να σημειωθεί εδώ πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθούν το Ισραήλ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Το ταξίδι του πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα.

 

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Δυτική Όχθη

Τα θύματα των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, ανέρχονται σε περίπου 400, μόνο στη Γάζα. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομή στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Jalazone κοντά στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Από τη νέα αυτή επιδρομή σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι, τέσσερις έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ όπως μεταδίδει το al jazeera, 20 άτομα συνελήφθησαν. «Μπαράζ» συλλήψεων πραγματοποιήθηκε και στην πόλη της Χεβρώνας, με 59 Παλαιστινίους να βρίσκονται στα «χέρια» των ισραηλινών δυνάμεων. Και ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της Χαμάς και του Ισραήλ μαίνονται, παράλληλα συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών και στο νότιο Λίβανο, με τον IDF να χτυπά δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ. Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ένας πυρήνας βρισκόταν δίπλα στην περιοχή Mattat και σχεδίαζε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς το Ισραήλ. ενώ ο άλλος, που βρισκόταν στο Χαρ Ντοβ.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης 

Χερσαία επέμβαση στη Γάζα: Για «παγίδα θανάτου» της Χαμάς κάνουν λόγο οι Άραβες 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This