Κόλαση! Ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε βαθιά υπαρξιακή κρίση

Θρυαλλίδα των νέων αρνητικών εξελίξεων, η μεσονύχτια διαδικτυακή ανακοίνωση Κασσελάκη από το Μαϊάμι, όπου πέρασε τον μήνα του μέλιτος, για τη διαγραφή των Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη

Must Read

Από τον

Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας το κόμμα με ισοπεδωτική διάλυση. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται ανυποχώρητος μπροστά στο κίνημα αμφισβήτησης που εκδηλώνεται από την αριστερή πτέρυγα και δείχνει την έξοδο σε όσους τον υπονομεύουν, όπως υποστηρίζει, καθημερινά από τα πρωινάδικα, «αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Οι καταστάσεις είναι οριακές και βυθίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά υπαρξιακή κρίση, η οποία, με βάση τις ενδείξεις, τον οδηγεί στο περιθώριο και στην πολιτική απαξίωση. «Υπάρχει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι υπό κηδεμονία καμιάς ελίτ ή ιερατείου» διαμηνύει άκαμπτα η πριμαντόνα του νέου ηγετικού κύκλου Δώρα Αυγέρη, δείχνοντας ότι η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της. Στον αντίποδα, πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν επειγόντως να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία λίγο προτού το καράβι πέσει στην ξέρα. Ενδεικτική είναι η κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ύστερα από μια περίοδο απουσίας, και των συνοδοιπόρων της Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου, οι οποίοι ζητούν τη σύγκληση του οργάνου προκειμένου «να ανακοπεί ο κατήφορος». Το ίδιο αίτημα υποστηρίζουν η «Ομπρέλα», στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και η νεολαία του κόμματος.

 

 

Οι τρεις υπογραμμίζουν εξάλλου την ανάγκη να επισπευσθεί το συνέδριο, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πορεία μέχρι εκεί «πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές θέσεις και στο καταστατικό, που ορίζουν σαφώς τους κανόνες λειτουργίας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και εσωκομματικών εκκαθαρίσεων». Θρυαλλίδα των νέων αρνητικών εξελίξεων αποτέλεσε η μεσονύχτια διαδικτυακή ανακοίνωση Κασσελάκη από το Μαϊάμι, όπου πέρασε τον μήνα του μέλιτος, για τη διαγραφή των Ν. Φίλη, πρώτου γραμματέα του «Ρήγα Φεραίου», και των πρώην γραμματέων του κόμματος Δ. Βίτσα και Π. Σκουρλέτη. Ο μόνος που πανηγύριζε εκείνη την ώρα, δείχνοντας ποιος κάνει κουμάντο στο κομματικό σκορποχώρι, ήταν ο Παύλος Πολάκης. «Προχωράμε, πρόεδρε. Και θα αντέξουμε και θα (ξανά) νικήσουμε!» θριαμβολόγησε σε σχετική ανάρτηση. Το πράγμα, βέβαια, λίγο μετά μαζεύτηκε. «Ηταν η συνήθης διατύπωση. Παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας» διευκρίνιζαν μετά τα μεσάνυχτα πηγές της Κουμουνδούρου. Ακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη (όπως και από τους Α. Μπαλτά και Ν. Βούτση, που δήλωσαν αλληλέγγυοι), οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν γίνεται να εκπροσωπεί την Αριστερά ο Σ. Κασσελάκης και σημείωναν ότι δεν μπορεί κανείς να τους διώξει από ένα κόμμα που «έχτισαν» οι ίδιοι.

 

 

«Δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Διακατέχονται από ελιτισμό και ιδιοκτησιακή αντίληψη» απάντησε η Κουμουνδούρου, παραπέμποντας στη δήλωση Βίτσα, που αποκάλυψε ότι υπάρχει νέο κόμμα στα σκαριά με στόχο την εκλογή ενός βουλευτή στις ευρωκάλπες. Σύμφωνα με τη Δώρα Αυγέρη, «ο Σ. Κασσελάκης εξάντλησε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου με όλους όσοι έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος. Να θυμίσω ότι με τον κ. Φίλη ο νέος πρόεδρος είχε συναντηθεί και προσωπικά, μέσα στη Βουλή. Το ερώτημα είναι πόσα πρέπει ακόμη να ειπωθούν, πόσες προσβολές να διατυπωθούν σε βάρος του προέδρου, αλλά και σε βάρος των μελών του κόμματος; Για να μην αναφερθώ σε όσα έχουν ειπωθεί περί διεφθαρμένου κόμματος ή “κόμματος-τσόντα”». Υποστηρικτικά στην ηγεσία στάθηκε η κομματική κυανόκρανος Ολγα Γεροβασίλη, που δήλωσε ότι «ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον Κασσελάκη», στέλνοντας δραματικό μήνυμα: «Σταματήστε!» Την ίδια ώρα, ο νεοπροεδρικός Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κ.Ο., παραδεχόταν ότι κανείς δεν θα κάνει τη χάρη στους διαφωνούντες να αποχωρήσουν θεαματικά και τους καλούσε να εγκαταλείψουν πριν από το συνέδριο.

 

 

 

Τα μάτια πολλών στρέφονται στον Α. Τσίπρα, ο οποίος παρακολουθεί αμέτοχος τα διαλυτικά φαινόμενα. Οι διαφωνούντες, που τα προηγούμενα χρόνια συγκυβερνούσαν μαζί του, αλλά και απλοί βουλευτές ζητούν να παρέμβει. Το βέβαιο είναι, από ακριτομυθίες, ότι ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής με όσα βλέπει… Ο Ε. Τσακαλώτος δείχνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην αποχώρηση και τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Κ.Ο. Το απόγευμα, χθες, ανήρτησε νέο χρησμό: «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα, όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία, είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα, αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν». Την ίδια στιγμή, η «Ομπρέλα», με εμπροσθοφυλακή τους «53+», μαζεύει υπογραφές ανά την επικράτεια σε ένα κείμενο (δημοσιεύθηκε στο «Ποντίκι») και, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, «δεν είναι κείμενο διάσπασης, ούτε και δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου» – αν και στην πραγματικότητα συνιστά ιδρυτικό μανιφέστο. «Εξαρτάται η στάση μας από τις κινήσεις Κασσελάκη» λένε. Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος τεντώνει το σκοινί, «τα περιθώρια είναι μικρά» αναγνωρίζουν.

Επιστροφή από Αμερική

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί αύριο, Πέμπτη 26/10, ο Στ. Κασσελάκης, ο οποίος επιστρέφει από την Αμερική, από όπου στο διάστημα της παραμονής του μοίραζε διαγραφές μέσω του Facebook. Πρόκειται για τακτικό ελιγμό, την ώρα που πολλές πλευρές ζητούν να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου, όπως σημειώνει η Εφη Αχτσιόγλου, να προλάβει τα διαλυτικά φαινόμενα. Στο Ε.Γ. ο συσχετισμός είναι ευνοϊκός για τον πρόεδρο, δεδομένου ότι μετέχουν οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδης, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Εφη Αχτσιόγλου. Το βράδυ ο Σ. Κασσελάκης θα μιλήσει στον Economist, στον απόηχο όσων είπε στον ΣΕΒ…

 

Βάσιμη πιθανότητα να υποστεί πλήγμα γοήτρου ο Κασσελάκης με τις παραπομπές των επικριτών του

Ο Στ. Κασσελάκης μπορεί να επικαλείται τη γνωστή ρήση του Ανδρέα «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» προκειμένου να αναχαιτίσει όσους ασκούν κριτική στις τηλεοπτικές εκπομπές της πρωινής ζώνης, ωστόσο η παραπομπή των επικριτών του στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Στην Επιτροπή αυτή, η οποία ουδέποτε είχε ενεργοποιηθεί επί ημερών Τσίπρα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της «Ομπρέλας» είχαν απορρίψει την παραπομπή σε αυτήν του Π. Πολάκη, ο οποίος τώρα τους επιτίθεται…), είναι απολύτως βάσιμη η πιθανότητα ο πρόεδρος του κόμματος να υποστεί ένα πλήγμα γοήτρου. Ο πολύπειρος Αντώνης Κοτσακάς (φωτό), που είναι πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, όπου έχουν παραπεμφθεί με το ερώτημα της διαγραφής οι Στ. Τζουμάκας, Ν. Φίλης, Δ. Βίτσας και Π. Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζει πως η κρίση του προέδρου πως κάποια στελέχη κινούνται εκτός κομματικής γραμμής είναι αξιολογική και «δεν δεσμεύει κανέναν» για τη διαγραφή τους.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο» σημειώνει εισαγωγικά και εξηγεί: «Όταν γίνει μια καταγγελία εναντίον ενός στελέχους, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία. Μιλά με τον καταγγέλλοντα και μιλά με τον καταγγελλόμενο. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προτείνει δύο έως τρεις μάρτυρες. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το τριμελές γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της 15μελούς Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και το ύψος της ποινής, αν αυτή πρέπει να επιβληθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, καλώς κακώς, έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες και θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Για αυστηρές ποινές απαιτείται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων από την Ολομέλεια». Μιλώντας στο Action24, ο Αντ. Κοτσακάς απέφυγε κατά πάγια τακτική να μπει στην ουσία της υπόθεσης, εξηγώντας ότι δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει τη δημόσια συζήτηση με παραπολιτικά σχόλια. Πρόσθεσε, όμως, ότι η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει σύντομα, εντός των επόμενων ημερών. Σχολιάζοντας γενικότερα το ζήτημα των παραπομπών, τόνισε: «Είναι μια πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος είναι αξιολογική, αλλά δεν δεσμεύει κάποιον». 

Διαβάστε ακόμα:

Γερουλάνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ – Να συσπειρώσουμε προοδευτικές δυνάμεις

Τέλος στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς δηλώνει η Κρήτη – Κείμενο με 117 υπογραφές 

Η πρώτη αντίδραση Αχτσιόγλου για τον κακό χαμό στον ΣΥΡΙΖΑ – Κοινή δήλωση με Χαρίτση και Ηλιόπουλο: «Διαλυτική κατάσταση» 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This