Οι ΗΠΑ έρχονται, η πρέσβειρα του Ισραήλ φεύγει

Must Read

Μετά από πέντε χρόνια στην Ελλάδα, η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Αμπα, επισφράγισε την ολοκλήρωση της θητείας της με μια γιορτή στην πρεσβευτική κατοικία ακριβώς σήμερα, που οι ΗΠΑ ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την κατάθεση νομοσχεδίου για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η γυναίκα, που έπαιξε κομβικό ρόλο στην δημιουργία και ανάπτυξη της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δήλωσε πως η Ελλάδα θα παραμείνει για πάντα στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ, ενώ για το αμερικάνικο νομοσχέδιο δήλωσε: «Η τριμερής σχέση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την προσθήκη προσφάτως και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η πιο σημαντική αλλαγή στις σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια».

Η Μπεν-Αμπά, στην αποχαιρετιστήρια γιορτή που διοργάνωσε, έδειξε ενθουσιασμένη με τη χώρα μας και είχε μόνο καλά λόγια να πει για την Ελλάδα.

Η ίδια ξεκίνησε τη θητεία της τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και, όπως χαρακτηριστικά είπε, βρήκε μια πολύ καλή κυβέρνηση, στενούς δεσμούς, θετική στάση έναντι του Ισραήλ και μεγάλη επιθυμία να προωθηθούν αυτές οι σχέσεις περαιτέρω».

Η καλή συνεργασία, όπως δήλωσε, διατηρήθηκε και προχώρησε και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αρχικές ανησυχίες του Ισραήλ, με το οποίο η χώρα δεν είχε επίσημες σχέσεις στο παρελθόν.

«Οι πόρτες όλων των υπουργείων και των στρατιωτικών αρχών ήταν ανοιχτές για μένα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «στη διάρκεια έξι μηνών θέσαμε τα θεμέλια για την τριμερή σχέση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και την ισχυρή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, την οποία απολαμβάνουμε σήμερα. Μάθαμε να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό και να υπογραμμίζουμε τα κοινά, ενισχύοντας τις σχέσεις μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Είχα το προνόμιο να πάρω μέρος στην δημιουργία της Τριμερούς»

Αναφερόμενη στην προώθηση των τομέων συνεργασίας, έκανε μνεία στην ενέργεια, το περιβάλλον, την αντιτρομοκρατία, τη διασπορά, την υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, την άμυνα και την ασφάλεια. «Ήταν μια γοητευτική διαδικασία και είχα το προνόμιο να παίρνω μέρος στην επισημοποίησή της. Θεσμοθετήσαμε τις σχέσεις μας με τέτοιο τρόπο που η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα στρατηγικός σύμμαχος. Και είναι η πιο σημαντική αλλαγή στις σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μπεν Αμπα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στην κοινή ιστορική κληρονομιά των δύο χωρών, που, παρότι μικρές, έχουν βαριά ιστορία, την οποία «πρέπει να επεξεργαστούμε περισσότερο προς όφελος των δύο χωρών μας». Μίλησε ακόμη για το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο που αποτελούν οι Εβραίοι της Ελλάδας, οι οποίοι, έχουν κατοικήσει τον ελληνικό χώρο από τον 1ο  πΧ αιώνα και έχουν συμβάλει στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους συναδέλφους διπλωμάτες, πολιτικούς όλων των κομμάτων, στρατιωτικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, για την «φιλοξενία» που της παρείχαν και οι οποίοι έκαναν την παραμονή της στην Ελλάδα «αξέχαστη».

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο Γ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This