Δεκάδες βουλευτές θα «μαυρίσουν» τους γάμους ομοφύλων

Ο διχασμός δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, καθώς εμφανίστηκαν αποκλίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ - Η ανθρωπογεωγραφία των αρνητών σε όλα τα κόμματα

Must Read

Διαπερνά οριζόντια τα κόμματα ο διχασμός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς προβληματισμός και δεύτερες σκέψεις δεν εντοπίζονται μόνο στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου… προοδευτικού τόξου. Χαρτογραφώντας τις κοινοβουλευτικές ομάδες εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι διαρροές από την επίσημη κομματική γραμμή θα είναι εκτεταμένες.

Μετά τα διήμερα φροντιστήρια στην Πειραιώς, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σαφώς μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση εμφανίζονται έτοιμοι κατά δεκάδες να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στους διαφωνούντες, οι οποίοι είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απόσχουν, είναι ανάμεσα σε πολλούς άλλους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, η Αννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περικλής Μαντάς, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Θανάσης Δαβάκης.

Αρνητικά διάκεινται επίσης ο Χρήστος Κέλλας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Νότης Μηταράκης, ο Στέφανος Γκίκας, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιάννης Τραγάκης και πάει λέγοντας.

Συνολικώς, εκτιμάται ότι τουλάχιστον πενήντα βουλευτές διατηρούν επιφυλάξεις και ενστάσεις, και έχουν πάρει την απόφαση να μην πουν το «ναι». Από αυτούς ορισμένοι κρατούν πιο χαμηλούς τόνους και εμφανίζονται ότι θα μπορούσαν δυνητικά να μεταπειστούν. Πρόκειται για τη λεγόμενη γκρίζα ζώνη, η οποία περιλαμβάνει και ορισμένους υπουργούς, όπως η Μαρία Κεφάλα, και αρκετούς βουλευτές, όπως ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Γιάννης Παππάς, ο Γιάννης Ανδριανός, η Μαριλένα Σούκουλη, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και άλλοι.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές πως το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα ψηφιστεί με την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά με τη συνδρομή και των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ακόμη όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου – υποτίθεται πως- το θέμα του γάμου των γκέι είναι ζήτημα ταυτοτικό και σε κάθε περίπτωση πάγια και διαχρονική θέση του συνόλου των στελεχών της Κουμουνδούρου, τα πράγματα είναι διόλου ανέφελα. Κι αυτό διότι εκφράζονται επιφυλάξεις από υψηλόβαθμα στελέχη για το ζήτημα της τεκνοθεσίας, παρόλο που σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπέγραψε τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία είναι σαφώς πιο προωθημένη, περιλαμβάνοντας και την παρένθετη κύηση, ενώ γίνονται αναφορές και σε ΓΟΝΕΑ 1 και ΓΟΝΕΑ 2. Ηδη, ωστόσο, η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνά Λινού εμφανίστηκε προβληματισμένη για το ζήτημα, λέγοντας «άλλο τι πιστεύω εγώ κι άλλο τι πρέπει να γίνει για να προστατευτεί και η ελευθερία των ανθρώπων, και κυρίως να προστατευτούν τα παιδιά». Είχε προηγηθεί ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά της τεκνοθεσίας.

Οσο για τον Γιώργο Τσίπρα, δήλωσε πως, όπως και ίσως άλλοι βουλευτές, προβληματίζεται σε σχέση με το θέμα της παρένθετης κύησης ακόμη και στο υπάρχουν νομικό πλαίσιο. Ο Παύλος Πολάκης δεν έκανε ξεκάθαρο τον προβληματισμό του για το θέμα του νομοσχεδίου, εξηγώντας πως δεν μπορεί να το υποστηρίξει στα ορεινά χωριά της Κρήτης όπου κατοικοεδρεύει. Εκτιμάται σε κάθε περίπτωση πως, παρά τις διαφωνίες και τις ενστάσεις, δεν θα υπάρχουν εκτεταμένες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μασάζ» και στη Χ. Τρικούπη

Το αυτό δεν ισχύει για την «πράσινη» παράταξη, αφού καταγράφονται αρκετές και ισχυρές διαφωνίες με την κεντρική γραμμή υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των γκέι. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που εμφανίζονται από εξαιρετικά προβληματισμένοι έως σίγουροι να καταψηφίσουν, κάτι που έχουν καταστήσει σαφές σε συνομιλητές και συναδέλφους τους.

Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τα ομόφυλα ζευγάρια ανέρχονται πλέον σε 12. Πρόκειται για τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν και Μπαράν Μπουρχάν, για τον εκ της Αρκαδίας ορμώμενο αντιπρόεδρο της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, για τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη, τους νησιώτες Σταύρο Μιχαηλίδη, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Φρέντυ Παρασύρη, Μανώλη Χνάρη και Ελένη Βατσινά, καθώς και για τους Τάσο Νικολαΐδη, Ανδρέα Πουλά και Απόστολο Πάνα. Αυτό σημαίνει πως πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με το νομοσχέδιο. Από αυτούς, τουλάχιστον πέντε με έξι θεωρείται δεδομένο πως δεν θα το ψηφίσουν και μένει να φανεί τι θα πράξουν οι… προβληματισμένοι.

Το «μασάζ» θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε θα φανούν οι προθέσεις όλων. Κατά τη τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέστησε στους βουλευτές να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, επιμένοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του γάμου των ομοφύλων, αναμένει ωστόσο το τελικό κείμενο.

Με τις πλάτες της αντιπολίτευσης

Το επίμαχο νομοσχέδιο, με βάση όλα τα παραπάνω, θα πάρει μεν αυξημένη πλειοψηφία, αλλά αυτή θα προκύψει από τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη όμως κι αν για τον οποιονδήποτε λόγο τα δύο κόμματα κάνουν πίσω, και τότε το νομοσχέδιο μπορεί να περάσει, ακόμη και χωρίς τις 151 ψήφους. Κι αυτό διότι, κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ένα νομοσχέδιο ψηφίζεται με πλειοψηφία επί των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να κατέβει σε λιγότερους από 75 βουλευτές. Εάν απόσχουν δηλαδή μαζικά βουλευτές, θα μπορούσε το νομοσχέδιο να γίνει δεκτό από το ένα τέταρτο της Βουλής, σενάριο βεβαίως το οποίο είναι εξαιρετικά ακραίο.

Εχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν να ψηφιστεί νομοσχέδιο με κάτω από 151 ψήφους. Το 2017, εξάλλου, το επίμαχο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη ψηφίστηκε με 148 ψήφους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This