Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη νότια Κρήτη

Όλα δείχνουν ως «ιθύνοντα νου» τον... παλιόφιλο Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη

Must Read

Απελπιστική φαίνεται πως έχει γίνει η κατάσταση στη νότια Κρήτη, καθώς η αύξηση των μεταναστευτικών ροών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Οπως όλα δείχνουν, «ιθύνων νους» αυτού του νέου μεταναστευτικού ρεύματος που δοκιμάζει τη χώρα αλλά και την «αυστηρή» πολιτική της κυβέρνησης είναι ο παλιός φίλος της χώρας Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς οι βάρκες των μεταναστών φεύγουν από την περιοχή του Τομπρούκ, που αποτελεί πρωτεύουσα της ανατολικής Λιβύης.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο οριακή, που έμπειρα στελέχη του Λιμενικού υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η Κρήτη να μετατραπεί σε «νέα Λαμπεντούζα». Ενδεικτικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις 30 μετανάστες είχαν φτάσει σε Γαύδο και Κρήτη μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου 190 ναυτικών μιλίων, που εκκινεί από το Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης.

Τους μήνες που ακολούθησαν η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε σημαντικά. Tον Δεκέμβριο έφτασαν σε Γαύδο και Κρήτη 397 μετανάστες, ενώ τους πρώτους 2,5 μήνες του 2024 ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 1.100. Οι ερμηνείες για αυτή τη στροφή των Λίβυων δουλεμπόρων από την Ιταλία προς την Ελλάδα δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτή η στροφή να οφείλεται στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η πρωθυπουργός της Ιταλίας με τη Λιβύη. Αλλωστε, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές μεταξύ της ιταλικής κυβέρνηση και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Συγκεκριμένα, η Τζόρτζια Μελόνι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είχαν συναντήσει στη Ρώμη τον Χαφτάρ για συζητήσεις αναφορικά με τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Συνολικά 16.600 μετανάστες είχαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 φτάσει στην Ιταλία από τη Λιβύη, οι περισσότεροι από περιοχές ελεγχόμενες από τον στρατάρχη.

Οι συναντήσεις στη Ρώμη πιθανόν καρποφόρησαν, μια και το επόμενο διάστημα κατεγράφη το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο: Νεότευκτα ταχύπλοα σκάφη ελεγχόμενα από την παραστρατιωτική ομάδα Tariq Bin Ziyad, με επικεφαλής τον γιο του Χαλίφα Χαφτάρ, καταδίωκαν βάρκες με μετανάστες, που απέπλεαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Τις ακινητοποιούσαν και μετέφεραν πίσω στις ακτές της Λιβύης τους μετανάστες, συχνά αιχμαλωτίζοντας και βασανίζοντάς τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ένα ερώτημα έχω: Ως κυρίαρχο κράτος η Ελλάς, έχει ή δεν έχει, όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να διαφυλάτ6τει τα σύνορά της; Παραπονιόμαστε για τούς λαθροεισβολείς, χωρίς εντούτοις να κάνομε τίποτε για να τούς σταματήσομε. Η παραβίαση των (νοτίων θαλασσίων) συνόρων τής χώρας, είναι ή δεν είναι έγκλημα κατά το διεθνές δίκαιο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This