Οι χωριστοί δρόμοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα – «Οδοιπορικό» στην ανθρώπινη πλευρά τους

Must Read

Πίσω από κάθε πολιτικό υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά του, οι εμπειρίες με τις οποίες μεγάλωσε, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τις σχέσεις και την καθημερινότητά του. Αυτό ισχύει και για τους δύο μονομάχους της πολιτικής σκηνής της χώρας μας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο πολιτικοί επιλέγουν να παρουσιάσουν ενίοτε αυτή ακριβώς την ανθρώπινη πλευρά τους. Και απ’ ό,τι φαίνεται, και η πλευρά αυτή αναδεικνύει τις διαφορές που συχνά πυκνά οι δύο επιδεικνύουν και στην πολιτική αρένα.

Βίοι διαφορετικοί, με διαφορετικές εμπειρίες για τους δύο άνδρες όχι μόνο στις κομματικές επιλογές, στις παιδικές αναμνήσεις και στα ερεθίσματά τους αλλά και στις σχέσεις τους με το έτερόν τους ήμισυ. Διαφορές που φτάνουν μέχρι τις επιλογές τους σε σχέση με τις γραβάτες. Τις εντοπίσαμε από την παρουσία τους στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου και σας τις παρουσιάζουμε. 

Οικογένεια

Την εξορία της οικογένειάς του στο Παρίσι ανακαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλά για τον πατέρα του παραμονή του Δεκαπενταύγουστου να διασχίζει το Αιγαίο με ένα σκάφος έξι μέτρων και τη μητέρα του με τα τέσσερα παιδιά να ακολουθεί 11 ημέρες μετά. Χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έναν άνθρωπο με πολύ δυνατή προσωπικότητα, πιο καλό στο να επικοινωνεί με το μυαλό και λιγότερο με το συναίσθημα.

Προτεραιότητά του ήταν να γίνει πρωθυπουργός και έτσι η επαφή τους όταν εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν πιο αραιή. Η μητέρα του, όμως, ήταν για τον πρωθυπουργό η γυναίκα η οποία έκανε πίσω για να στηρίξει τον άνδρα της. Οπως χαρακτηριστικά λέει, θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα η ίδια, αλλά επέλεξε να στηρίξει την οικογένεια. Ηταν η κολόνα του σπιτιού, με μεγάλη αδυναμία -αναμενόμενη- στον μοναδικό γιο, ύστερα από τρεις κόρες, με τον οποίο είχε με μια πολύ ωραία και ζωντανή σχέση. 

Τις εφημερίδες που έφερνε σπίτι ο πατέρας του θυμάται ο Αλέξης Τσίπρας και τη μεγάλη ηλικιακή διαφορά με τα αδέλφια του. Ενα περιβάλλον που, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα με τα οποία οι άλλοι συνομήλικοί του δεν ασχολούνταν. Ξεκοκάλιζε την εφημερίδα αυτή και θυμάται τις αριστερές παραδόσεις της οικογένειάς του, ενώ τονίζει ότι ο πατέρας του μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και τα αδέλφια του στην ΚΝΕ. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, θυμάται την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο ως αφορμή για διαμάχες στο οικογενειακό τραπέζι. 

Δείτε επίσης: Τετ-α-τετ Γερουλάνου με Γρηγοράκο που εγείρει ερωτηματικά

Η ενασχόληση με την πολιτική

Διαφορετική η αφορμή της ενασχόλησης με την πολιτική και για τους δύο άνδρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεγάλωσε σε μια πολιτική οικογένεια και τα βιώματά του ήταν πολιτικά. Αλλωστε σπούδασε πολιτικές επιστήμες και είχε πάντα ένα ενεργό ενδιαφέρον. Ομως είχε αποφασίσει ότι δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική, λόγω και της απογοήτευσης της ήττας του πατέρα του σε εκλογές. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανετράπη το 2003, όταν πολιτεύτηκε και εξελέγη βουλευτής, μπαίνοντας κατευθείαν στο πολικό προσκήνιο.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται σε επαφή με την πολιτική διά του μαθητικού συνδικαλισμού και ακτιβισμού. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ σε ηλικία μόλις 14 ετών όταν (ως πρόεδρος του 15μελούς του Β’ Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων) πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού. «Τότε με τσίμπησαν κάτι κνίτες επειδή ήμουν πρόεδρος του 15μελούς» θυμάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το dress code και η γραβάτα

Ο τρόπος με τον οποίο ενεπλάκησαν με την πολιτική οι δύο αντίπαλοι ίσως έχει διαμορφώσει και τη θέση τους για τη γραβάτα, η οποία τα τελευταία έτη μετατράπηκε σε πεδίο πολιτικής διαμάχης. Εγκλωβισμένος -λίγο- κάποιων στερεοτύπων ως προς αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, ενώ, όπως είπε, θέλησε να σπάσει τα στερεότυπα, έχει βρεθεί πλέον εγκλωβισμένος στα αντίθετα στερεότυπα.

Όταν εξελέγη πρωθυπουργός, είχε αποφασίσει να μη φορά γραβάτα, προκειμένου να δηλώσει ότι θα μείνει αυτός που ήταν, δεν θα γίνει άλλος. Και επειδή δεν συνήθιζε να φορά γραβάτα, αποφάσισε να κάνει το ίδιο και μετά την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «εγκλωβίστηκε», διότι, εάν φορούσε γραβάτα, «θα έλεγαν κάποιοι άλλαξε αυτός, την ψώνισε αυτός, συμβιβάστηκε αυτός».

Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τη συμμόρφωση στους άτυπους κανόνες που επιβάλλουν τη γραβάτα ως ένα από τα εκ των ων ουκ άνευ. Σοβαρότητα και αυστηρότητα που προσδιορίζουν τη συμπεριφορά στο αξίωμα του πρωθυπουργού. «Δεν έχω πάει ποτέ χωρίς γραβάτα στη Βουλή και δεν θα εμφανιστώ ποτέ χωρίς γραβάτα όταν εκπροσωπώ επίσημα τη χώρα» δηλώνει. 

Ο έρωτας με τη σύντροφο-σύζυγο

Από τα μαθητικά τους χρόνια κρατά ο έρωτας του Αλέξη Τσίπρα και της Μπέτυς Μπαζιάνα. «Ηταν ερωτευμένη μαζί μου πριν εγώ την εντοπίσω» είχε πει και στο λύκειο βγήκαν για πρώτη φορά στους Αμπελοκήπους. Ένας έρωτας που κρατάει μέχρι σήμερα και πως «πέρα από την αγάπη υπάρχει ένας αμοιβαίος θαυμασμός, αλληλοεκτίμηση και σεβασμός». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μουρμούρα και πως οι δυο τους συζητάνε πολύ. «Είναι πολύ αυστηρός κριτής και ξέρει ότι δεν αλλάζω εύκολα άποψη. Ωστόσο, στη σκληρή κριτική της με βοηθάει» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι γνωρίστηκαν στο Χάρβαρντ, περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από τα λύκεια των Αμπελοκήπων, μέσα από τη συνεργασία σε μαθήματα όπου υπήρχαν δυσκολίες. Μια σχέση πολύ μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, με βαθιά αγάπη και εκτίμηση. Αλλά και θαυμασμό και σεβασμό για το τι κάνει ο άλλος. Κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και σε αυτό δίνεται ιδιαίτερο βάρος από τον πρωθυπουργό. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This