Οι 12 προτεραιότητες και οι εντολές του Μητσοτάκη στους υπουργούς (video)

Must Read

 Οδηγίες προς… ναυτιλλόμενους έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς και υφυπουργούς του στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανέπτυξε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης περιέγραψε τις 12 προτεραιότητες, αλλά επέστησε την προσοχή των στελεχών του όχι μόνο στις δηλώσεις, αλλά και στην εν γένει συμπεριφορά, ως δείγμα ενός διαφορετικού ήθους και ύφους εξουσίας διακριτό κυρίως από τους προηγούμενους.

Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε στην προκαθορισμένη ώρα –ο προκάτοχός του αργούσε από μισή μέχρι μία ώρα- ενώ οι υπουργοί του (που φορούσαν όλοι γραβάτα) ήταν ήδη εκεί. Η ομιλία του ήταν σύντομη, με σαφείς οδηγίες και παραινέσεις, επίσης ως δείγμα της άσκησης της εξουσίας που θα ακολουθήσει, αφού άλλωστε ξεκαθάρισε ότι “όλοι κρινόμαστε και πρώτα από όλους εγώ“.

Συνεδριάσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων και επικοινωνίας 

Ξεκινώντας την ομιλία του, που για πρώτη και τελευταία φορά έγινε με τη πλήρη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε απευθείας σύνδεση, είπε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται με τους υπουργούς μόνο στο Μαξίμου. Εξήγησε πως πρέπει να διαχωρίζεται η εκτελεστική από την νομοθετική λειτουργία και δίχως μετάδοση, καθώς θα είναι συνεδριάσεις για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και για τις δράσεις που θα αναπτύσσονται και όχι για τις εντυπώσεις. Σημείωσε δε ότι θα μετέχουν μόνο οι υπουργοί και πρόσθεσε ότι οι αρμοδιότητες υπουργών και υφυπουργών θα είναι καθορισμένες.

Ευχαρίστησε τους πολίτες γιατί όπως είπε: «κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών, ζητήσαμε ισχυρή εντολή και οι πολίτες μας την έδωσαν απλόχερα…Καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο, αυτόν της αλλαγής του κυβερνητικού μοντέλου…Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε, δρομολογούμε ήδη δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες. Έχουμε το σχέδιο και το κατάλληλο επιτελείο για να το εφαρμόσουμε».

«Έχουμε προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα

Αναφέρθηκε στην σύνθεση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι υπάρχουν «πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση». Ευχαρίστησε όσους άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια.

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους», είπε προς τους υπουργούς και υφυπουργούς του και πρόσθεσε ότι: «Σήμερα θα παραλάβετε έναν φάκελο με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες της προηγούμενης».

Παράλληλα είπε ότι θα παραλάβουν και ένα έντυπο για να καταθέσουν τις προτάσεις και τις σκέψεις για τις προγραμματικές δηλώσεις. Σημείωσε ότι αρωγός θα είναι ο ηλεκτρονικό σύστημα για παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο και συνδέσμου με την γραμματεία της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

«Φιλοδοξία είναι να λειτουργήσει η κυβέρνηση ως καλοκαρδισμένη μηχανή με στόχους και χρονοδιαγράμματα και ο πρώτος που αξιολογείται είμαι εγώ», είπε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο:

«Στις 17 ορκιζόμαστε στη Βουλή, στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο. Στις 20-22 θα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στις 22 η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι: «Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο της αυτοδυναμίας για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου είναι εφικτό. Η εποχή του ανούσιου διχασμού τελείωσε στις 7 Ιουλίου».

Την επόμενη ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για τον επιτελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και μετά το φορολογικό, με τις μειώσεις φόρου που έχει δεσμευτεί ο Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα -όπως υποστήριξε ο ίδιος-  θα αποκατασταθεί το κύρος και η ηρεμία στην Δικαιοσύνη με τον ορισμό της νέας ηγεσίας με σεβασμό στην ιεραρχία της Θέμιδας.

Άλλο ύφος και ήθος εξουσίας 

«Όλα αυτά σηματοδοτούν την απόλυτη επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, ξέρουμε τι θέλουμε και πως να το πετύχουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, που έκανε αναφορά και στο ήθος και ύφος της κυβέρνησης:

«Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, η κοινωνία περιμένει έργα και πράξεις δουλεύουμε για το εμείς. Μειώνουμε κατά το ένα τρίτο τις γραμματείες και καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας για την συνεργασία μεταξύ μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός που συνέχισε:

«Δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου παρακολουθούμε την εφαρμογή του για να διορθώνονται αστοχίες. Το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης μας βοηθά.

Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με την συμπεριφορά μας, κρινόμαστε με όσα εκπέμπουμε, και όχι μόνο με τις δηλώσεις, αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους»

Οι 12 προτεραιότητες

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρχει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο για κάθε υπουργείο και έθεσε τις 12 βασικές προτεραιότητες:

  • ισχυρή ανάπτυξη με επενδύσεις
  • αξία στην ακίνητη περιουσία
  • ασφάλεια στο σπίτι στην πόλη και στη χώρα.
  • κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη
  • εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό. Σημείωσε ότι αύριο θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε το σχέδιο για το μέλλον της εκπαίδευσης.
  • ποιοτική δημόσια υγεία
  • νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εργασιακή νομοθεσία
  • υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη
  • προστασία του περιβάλλοντος
  • σύγχρονο ψηφιακό κράτος
  • νέο μοντέλο πολιτισμού
  • ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει. (Ανέφερε στο πλαίσιο αυτό την επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ).

Κλείνοντας τόνισε: «Ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα, με την ίδια τόλμη καλούμαστε να κυβερνήσουμε και μακάρι να συναντήσουμε την ίδια ωριμότητα από την αντιπολίτευση…Ο λαός περιμένει από εμάς να σηκώσουμε τα μανίκια, να αγαπήσουμε το καθήκον μας… δεν θα γίνουμε άλλη μία κυβέρνηση, αλλά μία άλλη κυβέρνηση. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους». 

Μισή ώρα περίπου πριν ξεκινήσει το Υπουργικό Συμβούλιο ο διευθυντής του newsbreak.gr Νίκος Ελευθερόγλου, 10.30 στο κανάλι ΟPEN. Ο κ. Ελευθερόγλου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή των Βασίλη Τσεκούρα και Αλεξίας Τσασούλη και έδωσε το πρώτο στίγμα όσων είπε μισή ώρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αναφέροντας τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης:

https://vimeo.com/347260631

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This