Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Η πόλη πλέον έχει ατζέντα»

Must Read

«Η πόλη πλέον έχει ατζέντα, έχει λίστα έργων που υλοποιήθηκαν ή και υλοποιούνται, έχει λίστα έργων που σχεδιάζονται» λέει σήμερα στην «Espresso» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και στην επόμενη θητεία του, που θα έρθει εφόσον οι Θεσσαλονικείς τον εμπιστευθούν ξανά, έχει δρομολογημένο ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων, «το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα όλων των εποχών», όπως χαρακτηριστικά μας λέει!

  • Από τη Bίβιαν Μπενέκου

Υποψήφιος ξανά. Γιατί, δήμαρχε; Τι έργο έρχεται για τη συνέχεια;

Γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο μας, να μην ακυρωθεί τίποτε, να μην επιστρέψει η πόλη στην ατζέντα της στασιμότητας και της ακινησίας. Γιατί πρέπει να ηττηθούν οι δυνάμεις που κράτησαν την πόλη πίσω, χωρίς υποδομές, χωρίς αναπλάσεις, χωρίς αναπτυξιακό όραμα. Δική μας δεύτερη θητεία σημαίνει νέος άξονας Αριστοτέλους, ντεκ στην παλιά παραλία, νέοι στάβλοι Παπάφη (κτιριακό συγκρότημα), Μουσείο Ολοκαυτώματος, νέες πλατείες Ελευθερίας και Διοικητηρίου, μεγάλες αναπλάσεις σε γειτονιές, συντηρήσεις βασικών δικτύων, προγράμματα αστικής αναζωογόνησης σε πολλούς εμπορικούς δρόμους της πόλης. Σημαίνει πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, νέος φωτισμός led, περισσότερες παιδικές χαρές, 100% προσβασιμότητα στα δημοτικά κτίρια και 100% προσπελασιμότητα στον δημόσιο χώρο. Σημαίνει συνέχεια του μεγάλου κύματος επενδύσεων από ξένες εταιρίες-κολοσσούς της τεχνολογίας, του φαρμάκου, του real estate. To καλεντάρι μας είναι γεμάτο και ο σχεδιασμός πλήρης.

Πώς νιώσατε στην πρώτη θητεία σας; Είστε ικανοποιημένος από… εσάς;

Ηταν μία δύσκολη θητεία για πολύ συγκεκριμένους και αντικειμενικούς λόγους. Πήρα 67% και είχα αρχικά 7 στους 49 δημοτικούς συμβούλους. Για να διοικηθεί ο δήμος χρειάστηκε προσπάθεια, συνθέσεις, υπομονή – τα καταφέραμε. Μετά έσκασε η πανδημία. Αμέσως μετά πόλεμος στην Ουκρανία – ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση. Ολα αυτά επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς των δήμων. Παρ’ όλα αυτά δεν χάσαμε ούτε μία ημέρα ούτε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Αρα σας απαντώ: είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια και ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα δεδομένων των παραμέτρων που ανέφερα. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να προχωρούσαν πράγματα που έχουμε δρομολογήσει και για τα οποία έχουμε μοχθήσει πιο γρήγορα. Με σκοτώνει η αργοπορία των διαδικασιών.

Τι άλλαξε επί δημαρχίας σας στην πόλη και τι περαιτέρω θα κάνετε;

Αλλαξε στη δημόσια σφαίρα η έννοια της στοχοθεσίας. Η πόλη πλέον έχει ατζέντα, έχει λίστα έργων που υλοποιήθηκαν ή και υλοποιούνται, έχει λίστα έργων που σχεδιάζονται. Αυτό για τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν αυτονόητο, καθώς για πολλά χρόνια -πάνω από δεκαετία- είχαμε γίνει μάρτυρες πολλών και διαφορετικών οπτικών, αέναων συζητήσεων, διαβουλεύσεων και ακυρώσεων, γιατί ακριβώς απουσίαζε το αφήγημα. Εμείς με πολύ ξεκάθαρο τρόπο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη να έχει η πόλη προτεραιότητες.

Οι Θεσσαλονικείς αναγνωρίζουν ό,τι κάνατε για την πόλη;

Πιστεύω πως το αναγνωρίζουν και αυτό θα φανεί σε λίγες ημέρες. Ομως εδώ θέλω να πω ότι οι Θεσσαλονικείς δικαιούνται να έχουν αναπτύξει αντισώματα στις υποσχέσεις, δικαιούνται να είναι καχύποπτοι με εξαγγελίες. Εχουν ακούσει πληθωριστικές υποσχέσεις κατά το παρελθόν. Γι’ αυτό και εγώ προσπαθώ να λέω λιγότερα και να δείχνω περισσότερα. Μάλιστα, για να συγκεντρώσουμε το έργο μας αυτής της τετραετίας, καθίσαμε και καταγράψαμε όλα τα έργα και τα βάλαμε σε έναν διαδραστικό χάρτη στο διαδίκτυο. Μπορεί καθένας να μπει και να δει τι κάναμε και τι κάνουμε ακόμη και στη δική του γειτονιά. Είναι για μένα ένας ψηφιακός απολογισμός.

Τι σας κούρασε και τι σας γοήτευσε σε αυτή τη θητεία που λήγει;

Με κούρασαν οι αργόσυρτες διαδικασίες της ελληνικής Διοίκησης. Με κούρασαν ο κυνισμός και ο μηδενισμός ορισμένων στην αντιπολίτευση. 
Από την άλλη, με γοητεύει η μεταφορά του σχεδίου από το χαρτί στον δρόμο, με γοητεύει η δυνατότητα βελτίωσης απλών πραγμάτων μέσα στην πόλη, χάρηκα πάρα πολύ που βλέπω τη Θεσσαλονίκη σε μεγάλα διεθνή μέσα να φιγουράρει ως κορυφαίος προορισμός.

Ποιοι σας βοηθούν από την οικογένειά σας στον προεκλογικό αγώνα;

Μητέρα και αδελφές με βοηθούν, με έναν τρόπο όμως διαφορετικό. Ενα τηλέφωνο, μια ερώτηση «πώς είσαι;», «αντέχεις;», ένας καλός γλυκός λόγος είναι η δική τους συνεισφορά και, πιστέψτε με, είναι απολύτως απαραίτητη. Αλλά μιας και μου δίνετε την ευκαιρία, θέλω να αναφερθώ και σε μια σειρά φίλων, οι οποίοι και αυτοί στέκονται δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι έχω χαθεί από τις παρέες και τις συζητήσεις, ξέρω ότι είναι πάντα εκεί, πάντα δίπλα μου, πάντα ένα τηλεφώνημα μακριά μου. Και αυτούς θέλω να τους ευχαριστήσω.

Πώς θα σας κάνει να νιώσετε ακόμη μία εκλογική νίκη; Σας δίνει αυτοπεποίθηση περισσότερη ή τι προσφέρει στην ψυχή σας;

Μια πιθανή νίκη σίγουρα θα με χαροποιήσει σε προσωπικό επίπεδο, είναι αυτονόητο αυτό, αλλά τα ψυχικά οφέλη θα προκύψουν όχι τη στιγμή της εκλογικής νίκης, αλλά τη στιγμή που θα αφήσω πίσω μου μια Θεσσαλονίκη πολύ καλύτερη από αυτή που παρέλαβα. Η νίκη στις εκλογές δεν είναι το τέλος, είναι πάντοτε η αρχή. Υπάρχουν πολιτικοί που είναι γεννημένοι για να κερδίζουν εκλογές, αλλά δεν μπορούν να διοικήσουν καλά και το αντίστροφο – άνθρωποι εξαιρετικοί μάνατζερ που δεν κερδίζουν εκλογική μάχη με τίποτε. Πιστεύω ότι δεν ανήκω στις παραπάνω κατηγορίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This