Κυριακή 20/6/2021

Δραματικές προειδοποιήσεις του καθηγητή Γώγου: «Είμαστε σε επικίνδυνη φάση και μπορεί να έχουμε δύσκολες καταστάσεις»

Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των ειδικών τις τελευταίες ημέρες, λόγω της σταθερά αυξανόμενης ανόδου των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αυτή τη φορά ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως αν συνεχίσουμε έτσι ο δείκτης R θα φτάσει το 1.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται (σ.σ. όπως είναι λογικό) και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ. Αλλά υπάρχει το εξής, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής: «Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις κόκκινες γραμμές».

Όσον αφορά τα μέτρα, η χρήση της μάσκας μόνο δεν φτάνει λέει ο ειδικός: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο αθώου lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας».

Για μια ακόμη φορά μίλησε για τους νέους και τη χαλάρωση, που όπως είπε, επιδεικνύουν: «Η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό, προβληματίζει. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή, ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Οτιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας».

Τέλος, για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων και για τα φωνές που ακούγονται ακόμα και για αναβολή, ο καθηγητής Γώγος σημείωσε: «Επιθυμία όλων είναι να λειτουργήσουν πλήρως. Μπορεί να χρειαστεί οι μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές και στα σχολεία, ή να λειτουργούν με δύο τμήματα και αραίωση των τάξεων».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ