Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι προπονητές θα λένε στους παίκτες τους: «Μάγκες δεν χαλαρώνουμε λεπτό. Δεν θα γίνουμε σαν τον Παναθηναϊκό…».
Δεν συμβαίνει συχνά μια ομάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς τα λάθη του, το κάθε λάθος. Ούτε όμως συμβαίνει να… τρώγεται για να τα κάνει, κι όχι μόνο φορά.
Ο Σφιντέρσκι θεώρησε ότι του έγινε πέναλτι. Δικαίωμά του. Είναι όμως δικαίωμα και του διαιτητή που έχει πίσω του και την ομάδα του VAR να κρίνει εάν έγινε παράβαση. Να διαμαρτύρεται να χαλά το μυαλό των συμπαικτών τους δεν είναι λύση. Το αντίθετα. Δύο ενέργειες καρμπόν έφεραν την ανατροπή της Φέγενορντ. Το 0-1 δημιουργούσε προοπτικό, το 2-1 έφερε πανικό.
Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πολλούς ευρωπαϊκούς αγώνες σε υψηλό επίπεδο για να καταφέρει να στέκεται ως ίσος προς ίσο. Στο dna του έχει περάσει η αίσθηση της αδικίας.
Η διαμαρτυρία δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα το οξύνει.
Κι επειδή τις επόμενες μέρες η ομάδα θα έχει νέο προπονητή πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί να αλλάξει τέτοια… χούγια. Μπορεί να τους δείξει ένα διαφορετικό σύστημα, να τους προπονήσει καλύτερα, τη νοοτροπία δεν μπορεί να την αλλάξει ένας προπονητής.
Μετά το 2-1 το ματς δεν αντέχει στην κριτική. Μαζί με την απογοήτευση ήρθε και η κούραση. Δεν μπορεί να παίζει σε υψηλό ρυθμό για 90΄.
Οι στιγμές που έκριναν τον αγώνα
18’ (0-1): Ο Σφιντέρσκι ανοίγει το σκορ
45+2’ (1-1): Ο Ριντ ισοφαρίζει
55’ (2-1): Ο Μούσα κάνει την ανατροπή
90’ (3-1): Ο Λάριν τελειώνει ματς και Παναθηναϊκό
Διαιτητής: Χαρμ Όσμερς (Γερμανία)
Βοηθοί: Ντομινίκ Σάαλ, Κριστιάν Γκίτελμαν (Γερμανία)
4ος: Φλόριαν Έξνερ (Γερμανία)
VAR: Κρίστιαν Ντίνγκερτ (Γερμανία), AVAR: Μπάσταν Ντάνκερτ (Γερμανία)
Σκόρερς: 45+3’ Ριντ, 55’ Μούσα – 33’ Σφιντέρσκι
Κίτρινη: 33’ Στέιν – 13’ Σφιντέρσκι, 34’ Κυριακόπουλος, 45+3’ Καλάμπρια,. 80’ Σιώπης
Φέγενορντ (Ρόμπιν φαν Πέρσι): Φελενρόιτερ, Ριντ (78’ Νιούκοπ), Αχμέντζοτζιτς, Σμαλ, Μπος (65’ Γουατανάμπε), Χουάνγκ (46’ Ταγκαλίνε), Στέιν, Βαλέντε, Μούσα, Σλίτι (65’ Σάουερ), Ουέντα (81’ Λάριν).
Παναθηναϊκός (Χρήστος Κόντης): Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας (83’ Ταμπόρδα), Τουμπά, Ίνγκασον, Κυριακόπουλος, Σιώπης, Τσέριν, Καλάμπρια, Τετέ (68’ Πάντοβιτς), Τζούρισιτς (68’ Ζαρουρί), Σφιντέρφσκι.




