Τι εννοεί ο Στόλτενμπεργκ με το «γεωγραφικοί περιορισμοί για τις ασκήσεις» Ελλάδας-Τουρκίας;

Ο μηχανισμός απεμπλοκής Ελλάδα-Τουρκίας λειτουργεί, λέει ο Στόλτενμπεργκ, δεν λειτουργεί λέει ο Πομπέο...

Must Read

Για τον μηχανισμό αποτροπής της εμπλοκής ΕλλάδαςΤουρκίας και την ενδεχόμενη περαιτέρω ακύρωση ασκήσεων των δύο χωρών, μίλησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, η ατάκα του «μπορούν να καθοριστούν πιθανοί γεωγραφικοί περιορισμοί για τις ασκήσεις», προκάλεσε αρκετές απορίες…

«Όλα αυτά δείχνουν ότι όταν καθόμαστε και μιλάμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης. Ο μηχανισμός υπάρχει, λειτουργεί. Υπάρχει μια αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών, τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά. Είπα και στους δύο Υπουργούς σήμερα είμαι αποφασισμένος να ενισχύσω περαιτέρω αυτόν τον μηχανισμό για να δημιουργήσω πιο ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί συναντιόμαστε εδώ καθημερινά στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ όπως μετέδωσε το Anadolu.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ βέβαια, αυτός η μηχανισμός απεμπλοκής δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που ακυρώθηκαν και πρόσφατα και κατά το παρελθόν, είπε αινιγματικά: «Μπορούν να αντληθούν διδάγματα από τις αρνητικές εξελίξεις στη δεκαετία του 1980 και του 1990… Δε λέω να ακολουθήσουμε ότι έγινε τότε, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ακυρωμένων ασκήσεων. Μπορούν να καθοριστούν πιθανοί γεωγραφικοί περιορισμοί για τις ασκήσεις. Αλλά όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση».

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να μειώσει την ένταση», κατέληξε, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της Γερμανίας για την επίλυση της κρίσης.

Ν.Δένδιας: «Αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό»

Την ανάγκη προσήλωσης του συνόλου των συμμάχων στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, τη στιγμή που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.

Τόνισε, επίσης, ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό και υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This