Champions League: Απόψε ο μεγάλος τελικός με αγγλικό «εμφύλιο» Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι

Η πρωτάρα Μαντσεστερ Σίτι κόντρα στην Τσέλσι που είχε πάρει το τρόπαιο το 2012

Must Read

Βρετανικός εμφύλιος στο σπίτι των «δράκων»! Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι τίθενται αντιμέτωποι απόψε (22.00, ΕΡΤ1, Cosmote Sport 1) στο «Ντραγκάο» του Πόρτο για τον τελικό του Champions League, παρουσία 16.500 φιλάθλων.

  • Από τον Χάρη Δάντση

Οι πρωτάρηδες «πολίτες» θέλουν να κατακτήσουν τον τίτλο κόντρα στους Λονδρέζους, όπως έκανε η μισητή συμπολίτισσά τους Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Μόσχα το 2008. Από τότε έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά για τους «μπλε», που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βιώσουν τον ίδιο εφιάλτη, ευελπιστώντας να ζήσουν στιγμές ανάλογες με εκείνες που έζησαν στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν το 2012, σηκώνοντας για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το βαρύτιμο τρόπαιο. Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, αλλά σε τέτοιες μάχες δεν χωρούν προγνωστικά.

Στο γήπεδο όπου η Εθνικής Ελλάδας με τον Οτο Ρεχάγκελ στο «τιμόνι» έζησε στιγμές μοναδικές στο Euro 2004 θα βρεθούν παίκτες η αξία των οποίων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το transfermarkt.de, η αγοραστική αξία της καλοκουρδισμένης «μηχανής» του Πεπ Γκουαρντιόλα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι… μετοχές των Κέβιν Ντε Μπρούινε και Ραχίμ Στέρλινγκ φτάνουν στα 100.000.000 ευρώ!

Από την άλλη οι Λονδρέζοι του Τόμας Τούχελ κοστολογούνται στα 773.800.000 ευρώ, με τους Κάι Χάβερτζ (70.000.000 ευρώ) και Τίμο Βέρνερ (65.000.000) να θεωρούνται τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας του μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η παράδοση «γέρνει» προς την Τσέλσι, η οποία μετράει 43 νίκες, έναντι 31 της Σίτι, ενώ 19 μεταξύ τους παιχνίδια ολοκληρώθηκαν ισόπαλα.

Την αναμέτρηση θα διευθύνει ο Ισπανός Αντόνιο Ματέου Λαόθ, ο οποίος θα σφυρίξει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό στην καριέρα του.

Ο Πεπ δέκα χρόνια μακριά από την κούπα

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που κατέκτησε το (δεύτερο) τρόπαιο με την Μπαρτσελόνα ο Πεπ Γκουαρντιόλα και φιλοδοξεί τώρα με τη Μάντσεστερ Σίτι να σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ για τρίτη φορά στην προπονητική του καριέρα.

Ο 50χρονος Καταλανός κόουτς έχει τεθεί αντιμέτωπος στο παρελθόν 18 φορές με την Τσέλσι και γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που κρύβουν αυτές οι συναντήσεις. Κι αυτό διότι έχει απολογισμό 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες ενάντια στους «μπλε».

Με τον Τόμας Τούχελ έχει βρεθεί αντιμέτωπος 7 φορές, οι πέντε όταν αυτός καθόταν στον πάγκο της Μπάγερν και ο αντίπαλός του στης Ντόρτμουντ, δίχως να ηττηθεί (4-1-0). Στις άλλες δύο συναντήσεις τους στο νησί γνώρισε δύο ήττες σε ισάριθμα ματς (ο ένας στα ημιτελικά του FA Cup κι ο άλλος για την Πρέμιερ Λιγκ).

Άφησε το Παρίσι για το Λονδίνο ο Τούχελ

Ο Τόμας Τούχελ ξεκίνησε ως τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν το φετινό του ταξίδι, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελαν οι δύο πλευρές. Ετσι μετακόμισε στην Τσέλσι, την οποία οδήγησε στον πολυπόθητο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε 29 παιχνίδια που έχει καθίσει στον πάγκο των «μπλε» ο Γερμανός τεχνικός έχει ρεκόρ 18-6-5. Μάλιστα, ο 47χρονος έδειξε τα… δόντια του κατά τη διάρκεια της σεζόν και στον Πεπ Γκουαρντιόλα, κόντρα στον οποίο πανηγύρισε με τους Λονδρέζους δύο νίκες και έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί 5 αγώνων δίχως νίκη που είχε εναντίον του από τον καιρό που οι δυο τους εργάζονταν στη Γερμανία. Το συνολικό ρεκόρ κόντρα στον Καταλανό είναι πλέον 2-1-4. Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται και η μάχη των δύο «στρατηγών».

Λίγοι και καλοί στη «φωλιά των δράκων»

Παρουσία 16.500 φιλάθλων θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Ντραγκάο» (στο 33% της χωρητικότητάς του), ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο «Ataturk Olympic Stadium» της Κωνσταντινούπολης.

Από τη στιγμή που προκρίθηκαν Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, η βρετανική κυβέρνηση πίεσε την UEFA και κατάφερε να την πείσει να αλλάξει έδρα. Εξάλλου, η Τουρκία βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» των ταξιδιωτικών οδηγών της Βρετανίας κι αυτό δεν θα επέτρεπε τη μετακίνηση των οπαδών των δύο αγγλικών ομάδων. Η αλλαγή αυτή δεν άρεσε καθόλου στον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το φυσάει και δεν κρυώνει, κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση».

Οπως και να έχει, στο «Ντραγκάο» θα βρεθούν περίπου 6.000 φίλαθλοι από κάθε πλευρά, ταξιδεύοντας αυθημερόν λόγω Covid, ενώ τα υπόλοιπα μαγικά χαρτάκια διατέθηκαν για τις ανάγκες των χορηγών.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Τσέλσι επέστρεψε περισσότερα από 800 εισιτήρια, ως διαμαρτυρία στην UEFA. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Chelsea Supporter Trust Νταν Σίλβερ δήλωσε: «Ηρθαν να γίνουν φίλοι μας μόλις ανακοινώσαμε ότι θα συμμετέχουμε στη European Super League, αλλά τώρα μας έχουν γυρίσει την πλάτη ξανά. Η επιμονή της UEFA να πραγματοποιήσει πτήσεις τσάρτερ στην Πορτογαλία με πρόσθετες δοκιμές Covid και πρόσθετο κόστος το κατέστησαν απαγορευτικό για μεγάλο μέρος των φιλάθλων μας».

Οι τιμές των εισιτηρίων του αγώνα κυμαίνονταν από 70 έως 400 ευρώ. Μάλιστα, το κόστος της μετακίνησης των οπαδών της Μάντσεστερ Σίτι κάλυψε ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This