Σάββατο 24/7/2021

Καμαρώνουν στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Εθνική Μακεδονίας» από την κρατική τηλεόραση των Σκοπίων που χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η πρεμιέρα των Σκοπίων στο Euro2020 (και ντεμπούτο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση) μπορεί να ήταν αρνητική (ήττα 3-1 από την Αυστρία), αλλά αυτό που ήθελαν να επικοινωνήσουν οι γείτονες το κατάφεραν. Εξαφανίστηκε το «Βόρεια Μακεδονία» και σε πρώτο πλάνο ήταν το σκέτο «Μακεδονία».

nb euro2020 austria skopia makedonia

Δεν ήταν μόνο η φανέλα της εθνικής ομάδας που έγραφε τα αρχικά της «Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μακεδονίας» (FFM), αλλά και οι εκατοντάδες οπαδοί στις εξέδρες με κασκόλ και φανέλες που έγραφαν «Μακεδονία», ενώ και ο ήλιος της Βεργίνας εμφανίστηκε σε πανό.

Μιλάμε για πλάνα και φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε όλον τον πλανήτη. Και δεν φαίνεται το «Βόρεια Μακεδονία» πουθενά.

nb euro2020 austria skopia makedonia1

Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τον αγώνα των Σκοπίων με την Αυστρία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, «MRT», η οποία έχει τα δικαιώματα του EURO 2020 στη «Βόρεια Μακεδονία».

Παρά το γεγονός ότι η «MRT» χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από ανταποδοτικό τέλος) και ως εκ τούτου, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, στη μετάδοση του αγώνα έπραξε εντελώς το αντίθετο, χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα: οι δύο σχολιαστές του αγώνα έκαναν συνεχώς λόγο για «εθνική της Μακεδονίας» και αποκαλούσαν τη χώρα «Μακεδονία».

Σε καμία περίπτωση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν έκαναν λόγο για «εθνική της Βόρειας Μακεδονίας» ούτε χρησιμοποίησαν τη νέα ονομασία της χώρας, «Βόρεια Μακεδονία».

Κατά τα άλλα,ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ έλεγε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος. Η κρατική τηλεόραση όμως επιχορηγείται.

Διαβάστε σχετικά: Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν οι Σκοπιανοί τις ελληνικές ενστάσεις για το «Μακεδονία» στη φανέλα του Euro

nb euro2020 austria skopia makedonia2

nb euro2020 austria skopia makedonia3

nb euro2020 austria skopia makedonia4

nb euro2020 austria skopia makedonia5

nb euro2020 austria skopia makedonia6

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ