Νέα «βόμβα» από την UEFA: Αποχαιρετάμε οριστικά το εκτός έδρας γκολ!

Το εκτός έδρας γκολ πρωτοεμφανίστηκε τη σεζόν 1965-66 στο -τότε- Κύπελλο Κυπελλούχων

Must Read

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, που λένε, καθώς η UEFA ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 24/6, πως από τη σεζόν 2020-21 παύει να ισχύει το εκτός έδρας γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! 

Πρόκειται, φυσικά, για έναν από τους πιο σημαντικούς όρους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο οποίος από τη μία έδινε πλεονέκτημα στους φιλοξενούμενους και από την άλλη έκανε δύσκολη… τη ζωή στους γηπεδούχους, στα διπλά παιχνίδια στις νοκ άουτ φάσεις σε Champions League, Europa League και μία σειρά από άλλες διασυλλογικές διοργανώσεις ανδρών, γυναικών και νέων. Το εκτός έδρας γκολ πρωτοεμφανίστηκε πριν από 56 ολόκληρα χρόνια, με την πρώτη εφαρμογή του να γίνεται τη σεζόν 1965-66 στο -τότε- Κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο έχει πια καταργηθεί ως διοργάνωση.

Η σημερινή ανακoίνωση της UEFA, πάντως, αφορά το τυπικό σκέλος της απόφασης, καθώς η κατάργησή του εν λόγω κανονισμού είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή Διοργανώσεων στις 28 Μαΐου. Η συζήτηση για την κατάργηση του άρθρου 20.01 εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, με τα άδεια γήπεδα και τις ουδέτερες έδρες, λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Λόγοι στατιστικής

Η UEFA εξήγησε ότι υπάρχει «ιδιαίτερο στατιστικό βάρος» πίσω από την ιστορική  -για τον κόσμο του ποδοσφαίρου- αυτή απόφαση. «Στατιστικά στοιχεία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 δείχνουν τώρα μια σαφή τάση συνεχούς μείωσης της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των νικών εντός και εντός έδρας (από 61% / 19% σε 47% / 30%) και τον μέσο όρο των γκολ ανά παιχνίδι που σημειώνονται εντός και εκτός έδρας (από 2,02 / 0,95 έως 1,58 / 1,15) σε αγώνες των ανδρών, ενώ από το 2009/10, ο μέσος αριθμός γκολ ανά παιχνίδι παρέμεινε πολύ σταθερός στο UEFA Women’s Champions League, με συνολικό μέσο όρο 1,92 για γηπεδούχους και 1.6 για φιλοξενούμενες ομάδες», ανέφερε σχετικά.

Με βάση την ενημέρωση από την UEFA, από εδώ και στο εξής, όταν υπάρχουν ίδια αποτελέσματα στα δύο ματς μεταξύ των ομάδων, με ισόπαλο συνολικό σκορ, θα ακολουθεί κανονικά η προβλεπόμενη διαδικασία της παράτασης και των πέναλτι, με τον νέο κανονισμό να ισχύει από την ερχόμενη σεζόν, αρχής γενομένης από τις προκριματικές φάσεις στο Champions League, το Europa League και το «φρέσκο» Europa Conference League.

  • Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της UEFA:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This