Θα απαγορεύσει η Ολυμπιακή Επιτροπή τη συμμετοχή του Ισραήλ στους Αγώνες του Παρισιού;

Must Read

Τον Μάιο του 1970, η Νότια Αφρική αποβλήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία εμπόδισε τη χώρα να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο της Γερμανίας και μέχρι τους Αγώνες της Ατλάντα το 1996.

Ήταν η πρώτη φορά που οποιοδήποτε έθνος έμενε εκτός από το Ολυμπιακό κίνημα, από τότε που ο Παριζιάνος βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ιδρυτής των σύγχρονων αγώνων και της ΔΟΕ, τους αναβίωσε το 1896.

Η Νότια Αφρική αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του απαρτχάιντ που αντίκειται στον Ολυμπιακό Χάρτη, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος οποιασδήποτε χώρας ή ατόμου με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Πιο πρόσφατα, η ΔΟΕ ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Καθώς ο βίαιος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34.904 ανθρώπους, εισέρχεται στον έβδομο μήνα του και οι καλοκαιρινοί αγώνες στο Παρίσι απέχουν μόλις λίγους μήνες, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παλαιστινιακών αθλητικών συλλόγων και οργανώσεις πολιτών, έχουν καλέσει τη ΔΟΕ να λάβει παρόμοια δράση.

«Το σοβαρότερο από τα εγκλήματα πολέμου»

«Το Ισραήλ διεξάγει έναν γενοκτονικό πόλεμο εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων αθλητών, φιλάθλων και ακολούθων των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφεραν περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι υπογράφοντες, που ζήτησαν να απαγορευτεί η συμμετοχή του Τελ Αβίβ στους Αγώνες .

«Το να επιτραπεί στο Ισραήλ, εν μέσω μιας γενοκτονίας, να συμμετάσχει στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έδινε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ΔΟΕ εγκρίνει το σοβαρότερο από τα εγκλήματα πολέμου».

Ομάδα νομοθετών από τη Γαλλία τον Φεβρουάριο, ζήτησε επίσης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αποκλείσει το Ισραήλ από τη συμμετοχή στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η ΔΟΕ είχε ανακοινώσει ότι αθλητές από τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία θα μπορούσαν να αγωνιστούν στο Παρίσι ως ανεξάρτητοι και ουδέτεροι.  Οι αθλητές που έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα επιτρέπεται να πάρουν μέρος.

Με βάση αυτό, 26 νομοθέτες, με επιστολή τους προς τον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, αφού πρώτα καταδίκασαν «τα άνευ προηγουμένου εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», επέμειναν ότι οι Ισραηλινοί αθλητές θα πρέπει να συμμετέχουν ως ουδέτεροι στους Αγώνες, όπως οι Ρώσοι και Λευκορώσοι.

Απάντηση της ΔΟΕ

Τον Μάρτιο, ο Μπαχ είπε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το Ολυμπιακό του καθεστώς, παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα.

Στην ακρόαση του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) τον Ιανουάριο, όπου η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αμφισβήτησε την αναστολή της, οι δικηγόροι της ΔΟΕ απέρριψαν τις συγκρίσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Ισραήλ (Ολυμπιακό όργανο) έχει αναγνωρίσει τις παλαιστινιακές αθλητικές οργανώσεις ως μέλη της».

Ο Μπαχ επέκρινε τους ηγέτες της Ρωσίας, λέγοντας ότι η «κατάφωρη παραβίαση» του Ολυμπιακού χάρτη είναι αυτό που οδήγησε στον αποκλεισμό της χώρας.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η επιθετικότητα προέρχεται από την ίδια κυβέρνηση που βρισκόταν πίσω από τη σκανδαλώδη χειραγώγηση του συστήματος αντιντόπινγκ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση προφανώς αγνοεί το γεγονός ότι μας ανάγκασαν σε δράση με την εισβολή τους και την προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας», είχε πει ο Μπαχ.

«Υποχρέωσαν ακόμη και τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή να προσαρτήσει επίσης τμήματα υπό τη δικαιοδοσία της NOC της Ουκρανίας. Αυτή είναι η αρχή όλων αυτών: η κατάφωρη παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη μας οδήγησε στις ενέργειές μας».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ για το Παρίσι 2024, Pierre-Olivier Beckers-Vieujan, έχει επαναλάβει παρόμοια συναισθήματα, λέγοντας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «διαφορετικές καταστάσεις» και ότι «αποκλείεται να σκεφτούμε τις κυρώσεις (κατά του Ισραήλ) σε αυτό το στάδιο».

«Οι λόγοι που οδήγησαν τη ΔΟΕ να επιβάλει κυρώσεις πρώτα στη Ρωσία και μετά στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) είναι πολύ συγκεκριμένοι», είπε ο Beckers-Vieujan. «Η Ρωσία και πιο πρόσφατα η ROC έχουν υπονομεύσει βασικά μέρη του Ολυμπιακού Χάρτη. Αυτό δεν συμβαίνει με την Παλαιστινιακή Ολυμπιακή Επιτροπή ή την Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ. Είναι σαφές ότι πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις».

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους αγώνες μετά από εκκλήσεις της ΔΟΕ, η οποία ζήτησε επίσης από τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να ακυρώσουν μελλοντικές διοργανώσεις στη Ρωσία, λίγες μέρες μετά την επιθετικότητα της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Μπαχ τότε, η Ρωσία παραβίασε τον Ολυμπιακό Χάρτη και την Ολυμπιακή εκεχειρία που υπεγράφη λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, για την οποία φαίνεται να είναι ένοχο και το Ισραήλ.

Μέρη του Ολυμπιακού Χάρτη (δείτε τον ολόκληρο παρακάτω) αναφέρουν ξεκάθαρα, «η άσκηση του αθλητισμού είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασκεί τον αθλητισμό, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις και στο Ολυμπιακό πνεύμα, που απαιτεί αμοιβαία κατανόηση με πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης και δίκαιο παιχνίδι».

EN-Olympic-Charter

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Φάγαμε τους ναζί-Εβραίους στη Eurovision θα τους φάμε και στους Ολυμπιακούς.
    Όλα τα “ιδεώδη” που μας μάθαιναν κάποτε στο σχολείο έχουν γίνει στάχτη μέσα σε λίγους μήνες. Όχι ότι δεν είχαν ισοπεδωθεί νωρίτερα αλλά τώρα πλέον έχουν φύγει και οι ελάχιστες αυταπάτες που ίσως είχαν κάποιοι.
    Αλήθεια, πως έχουν καταφέρει οι σιωνιστές και κυβερνούν έτσι απροκάλυπτα όλο τον πλανήτη; Θα μας το εξηγήσει κάποιος;

  2. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
    Ούτε τους κανονισμούς που οι ίδιοι έχουν θέσει δεν έχουν το κουράγιο να επιβάλουν στο σιχαμένο Ισραήλ και τη γενοκτονία που διαπράττουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και όλοι παριστάνουν ότι δεν είναι αυτό που όλοι βλέπουν.
    Υποκρισία στο μεγαλείο της.
    Από τον ΟΗΕ, το διεθνές δικαστήριο, την αντιμετώπιση της Ρωσίας σε σχέση με το Ισραήλ.
    ΗΠΑ και Ισραήλ οι δύο χειρότερες οντότητες στο κόσμο.
    Και το απέδειξαν στη κατεχόμενη Παλαιστίνη.
    Όπως λέμε κατεχόμενη Κύπρο;
    Καλά κάνανε οι Τούρκοι δηλαδή;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This