Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 20.000 Έλληνες

Must Read

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ παγκοσμίως πεθαίνουν 8.000.000 άνθρωποι, καθώς στο κάπνισμα οφείλεται σχεδόν το 40% των θανάτων από όλες τις μορφές καρκίνου. Ενδεικτικά, το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα αποδίδονται στο κάπνισμα.

Τα παραπάνω στοιχεία-σοκ φέρνει στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Παράλληλα, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία εκτιμά ότι στην Ελλάδα ένας στους πέντε θανάτους προκαλείται από τον καπνό, ενώ ο εθισμός από τη νικοτίνη φαίνεται να είναι τόσο ισχυρός όσο ο εθισμός που προκαλεί η ηρωίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων περισσότερες από 250 είναι επιβλαβείς και πάνω από 50 είναι καρκινογόνες. Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ υπολογίζεται ότι στο κάπνισμα οφείλεται και το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης, φαίνεται να συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορονοϊού. Οι καπνιστές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19, να εισαχθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να καταλήξουν. Παρ’ ότι το ποσοστό των ενηλίκων Ελλήνων που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη κίνηση που μπορεί να κάνει ο καπνιστής για την υγεία του. Ωστόσο, μόνον ένας στους τέσσερις καπνιστές αναφέρει μία τουλάχιστον προσπάθεια διακοπής κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Δώδεκα ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και επανέρχονται στο φυσιολογικό τα επίπεδα οξυγόνου. Έπειτα από έναν χρόνο διακοπής, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50%, ενώ δέκα χρόνια αργότερα μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα.

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This