Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Μέτρα από την Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών, ώστε να πάψουν τα γηροκομεία να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης της νόσου

Ελέγχους κάθε δύο εβδομάδες και άμεση εφαρμογή των μέτρων σε κλειστές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποφάσισε η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών που συνεδρίασε την Πέμπτη, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού σε αυτό το ευάλωτο κομμάτι των πολιτών.

Στη συνεδρίαση, στην οποία προέδρευσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετείχαν ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Σταυριανουδάκης.

Ο περιορισμός των κρουσμάτων σε κλειστές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι συστηματικοί και τακτικοί έλεγχοι, καθώς και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων σε δομές διενεργείται από τον ΕΟΔΥ σε κλειστές μονάδες όπου διαβιούν ηλικιωμένοι.

Ανάμεσα σε αυτά που αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν:

  • Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ σε ευάλωτες δομές κάθε δύο εβδομάδες.
  • Η επικαιροποίηση του προγράμματος διενέργειας μοριακών τεστ από τον ΕΟΔΥ και ελέγχων τήρησης των πρωτοκόλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή.
  • Η διενέργεια ελέγχων τήρησης μέτρων από τις Υγειονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών σε μονάδες της αρμοδιότητάς τους.
  • Η αυτόματη επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τους φορείς ελέγχων στο υπουργείο Εργασίας κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή.

Δραματικές συνέπειες

Υπενθυμίζεται ότι τα γηροκομεία έχουν αναδειχθεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, με δραματικές συνέπειες για τους φιλοξενουμένους τους.

Το γεγονός ότι αυτοί που διαμένουν στους οίκους ευγηρίας είναι μεγάλοι σε ηλικία και με υποκείμενα νοσήματα, σε συνδυασμό με το ότι πολλές φορές δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ηλικιωμένοι να έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19, ενώ αρκετοί έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

(φωτό: αρχείο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ