Σεπτέμβριος 2019-Σεπτέμβριος 2020: Λιγότεροι οι άνεργοι, αλλά λιγότεροι και οι απασχολούμενοι

Τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι

Must Read

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2020 ανήλθε σε 16,1% έναντι 16,9% τον Σεπτέμβριο του 2019 και του διορθωμένου προς τα κάτω 16,5% τον Αύγουστο του 2020.

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 50.522 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (μείωση 6,3%) και κατά 9.645 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (μείωση 1,3%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 52.598 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (αύξηση 1,6%) και μειώθηκαν κατά 40.226 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (μείωση 1,2%).

Το σύνολο των απασχολουμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2020, ανήλθε σε 3.880.667 άτομα, οι άνεργοι σε 746.951 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.259.023 άτομα.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 36.738 (μείωση 0,9%) και αυξήθηκαν κατά 47.423 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (αύξηση 1,2%).

Παρατηρούμε δηλαδή ότι ο φετινός Σεπτέμβριος είχε το εξής παράδοξο σε σχέση με τον περσινό: μειώθηκαν οι άνεργοι (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), αλλά δεν αυξήθηκαν και οι απασχολούμενοι, το αντίθετο μάλιστα!

Να πούμε ότι τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι είχε αρθεί η αναστολή λειτουργίας και πολλοί από τους περιορισμούς που ίσχυαν τους προηγούμενους μήνες, εφαρμόστηκαν ειδικοί κανόνες  λειτουργίας στις επιχειρήσεις που επηρέασαν και την κανονική λειτουργία της αγοράς.

Με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη-Μέλη λόγω της πανδημίας COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This