Μια 11άδα συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. σε εξάρθρωση σπείρας που «βούταγε» αυτοκίνητα από το… 2013! (video)

Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί 232 κλοπές οχημάτων

Must Read

Σπείρα που είχε «βουτήξει» εκατοντάδες αυτοκίνητα στην Αττική εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ., με τους άνδρες της να προχωρούν σε 11 συλλήψεις, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Ασπροπύργου και Άνω Λιοσίων καθώς και των Ο.Π.Κ.Ε. και συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, δέκα Έλληνες και ένας αλλοδαπός, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί 232 κλοπές ΙΧ αυτοκινήτων και δύο κλοπές πινακίδων, αλλά εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερα, καθώς η οργάνωση δραστηριοποιείται από το 2013. Όσον αφορά στα κέρδη της συμμορίας από την κλοπές, υπολογίζεται πως ήταν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα.

Οι συλληφθέντες, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, είχαν συστήσει και ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και, κυρίως, μάρκες που παρουσίαζαν μεγάλη εμπορικότητα, καθώς και οποιοδήποτε όχημα από το οποίο μπορούσαν να αποκομίσουν άμεσο οικονομικό όφελος. Τα μέλη της σπείρας αγόραζαν τρακαρισμένα και σε άθλια κατάσταση αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, σε δημοπρασίες από διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τα έφερναν με αυτοκινητάμαξες στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια έκλεβαν ίδια αυτοκίνητα που ήταν εύκολο να τα προσεγγίσουν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε πυλωτές πολυκατοικιών ή σε άλλους εξωτερικούς χώρου, τα μετέφεραν πρώτα σε απομακρυσμένους χώρους, όπου θα ερευνούσαν για να αφαιρέσουν τυχόν συστήματα εντοπισμού (GPS), τα άφηναν εκεί συνήθως για 1-2 ημέρες και μετά τα μετέφεραν είτε σε «καβάντζες» – διαλυτήρια, είτε σε απομονωμένες αποθήκες για να τα διασφαλίσουν, έως ότου φροντίσουν για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Επιστράτευαν και γερανοφόρα οχήματα

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, για τη διάρρηξη των οχημάτων χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, όπως laptop, διαγνωστικά που συνδέονται στην ειδική θύρα των οχημάτων, αυτοσχέδια εργαλεία τύπου «Τ» που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των θυρών εισόδου των οχημάτων, κ.ά. Όταν, μάλιστα, επέλεγαν κάποιο όχημα το οποίο αδυνατούσαν να το αφαιρέσουν με τον εξοπλισμό που κατείχαν, επιστράτευαν άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία κατείχαν ειδικά γερανοφόρα οχήματα και το φόρτωναν σε αυτά, για να το μεταφέρουν στους χώρους τους!

Στην συνέχεια, με τα έγγραφα από τα οχήματα που είχαν εισαγάγει, πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των κλεμμένων οχημάτων με τους αντίστοιχους από τα οχήματα από την Ευρώπη και τα ταξινομούσαν, είτε στις εταιρείες που είχε υπό την επιρροή της η οργάνωση, είτε σε «αχυράνθρωπους» έναντι αμοιβής και ακολούθως τα προωθούσαν προς πώληση σε ανυποψίαστους πολίτες. Παράλληλα, αν αυτό ήταν πιο συμφέρον, τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά σε διάφορες επιχειρήσεις με πλαστά έγγραφα ή διέλυαν τα κλεμμένα και επισκεύαζαν τα εισαγόμενα, αν αυτά επισκευάζονταν.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις, ταυτοποιημένες σε διάφορους αλλοδαπούς, και μιλούσαν χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες εκφράσεις για να μην γίνονται αντιληπτοί. Παράλληλα, προέβαιναν σε εικονικές δηλώσεις κλοπών με σκοπό αφενός την είσπραξη των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και αφετέρου την είσπραξη επιπλέον χρημάτων από την διάθεση των μερών των οχημάτων μετά την αποσυναρμολόγησή τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 29 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων 18 κλεμμένα και 11 πλαστογραφημένα, 100 κινητήρες και 670 εγκέφαλοι οχημάτων, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, πιστόλι, 2 πιστόλια κρότου, πιστόλι ρέπλικα, καραμπίνα, μικροποσότητα ναρκωτικών και 25.920 ευρώ.

Είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν

Τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για κλοπές τροχοφόρων. Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απάτη, πλαστογραφίες, ληστεία, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές ενέργειες περί προστασίας του περιβάλλοντος, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για την εξιχνίαση και άλλων κλοπών συνεχίζεται.

  • Δείτε βίντεο από τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This