Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό: «Ανοίγει» ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών

Μέχρι και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού

Την ανακοίνωση του «ανοίγματος» της ηλικιακής ομάδας 80 έως 84 ετών για εμβολιασμό, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού.

Πρώτος πήρε το λόγο ο ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πως, παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα καθημερινά κρούσματα παραμένουν γύρω στα 480-500. Αυτό σημαίνει πως οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα προληπτικά μέτρα προσωπικής υγιεινής θα εξακολουθούν να μας συνοδεύουν για αρκετό καιρό ακόμη. «Τα στοιχεία μάς προβληματίζουν, γι’ αυτό επιμένουμε στην ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», σχολίασε.

Και συνέχισε, επισημαίνοντας πως, από τους 293 διασωληνωμένους οι 112 είναι ηλικίας από 18 μέχρι 64 ετών, ενώ τόνισε ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 5.481, τα 2304 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Συνολικά, πάντως, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται με Covid-19 πάνω από 1.400 άτομα, με τον νέο κορωνοϊό να παρουσιάζει έξαρση στις ηλικίες 45 έως 54 ετών και 65 έως 74 ετών, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες.

Μάς απασχολεί η μετάλλαξη του ιού

Ακολούθως, το λόγο πήρε η η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία ξεκίνησε λέγοντας πως είμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο και ότι μάς απασχολεί η μετάλλαξη του ιού, αλλά έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα. Εξάλλου πρόκειται για ένα θέμα που είναι «προς διερεύνηση». «Πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα», κατέληξε.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι, πλέον, έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού και έχουν κλειστεί περίπου 400.000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση. Κατόπιν ανακοίνωσε πως αύριο, Παρασκευή 22/01, από τις 6.μ.μ., «ανοίγει» ο εμβολιασμός για μια ακόμη ηλικιακή ομάδα, εκείνη από 80 έως 84 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει κάνει η επιτροπή.

Σε τέσσερις φάσεις ο εμβολιασμός στα νησιά

Τελευταίος το λόγο πήρε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο οποίος, αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα επισήμανε πως θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις. Κατόπιν, επισήμανε πως στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει εμβολιασμός στο Καστελόριζο.

Αναλυτικά, ο εφοδιασμός των νησιών με εμβόλια θα γίνει ως ακολούθως:

  • Σε 18 νησιά όπου υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες, ο εμβολιασμός ήδη υλοποιείται ήδη από τις 11 Ιανουαρίου και ο εφοδιασμός πραγματοποιείται με τακτικές αεροπορικές πτήσεις.
  • Σε συνολικά 12 νησιά, με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου για τους πολίτες άνω των 85 ετών. Θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εθνικής επιτροπής. Και σε αυτή τη φάση, η μεταφορά γίνεται αποκλειστικά αεροπορικώς.
  • Σε 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 ως 3.500 κατοίκους, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες από αυτές που προβλέπει το σύστημα εμβολιασμού για την υπόλοιπη χώρα. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με έναν συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων.
  • Σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους, ο εμβολιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 18 ετών το επιθυμεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ