Παρασκευή 30/7/2021

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας και πρέπει να το «μαζέψουμε»!

«Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000-4.000 κρούσματα, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη»

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, που αναμένουν οι ειδικοί στη χώρα, με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις να είναι οι παράμετροι που προβληματίζουν ιδιαίτερα για το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι την επόμενη Κυριακή τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου τα 1.800, ενώ στις 5 Μαρτίου τα 2.400. «Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000-4.000 κρούσματα, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», εκτίμησε μιλώντας στο Open και πρόσθεσε: «Η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή, και δεν το θέλει κανείς. Αυτή τη φορά, μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ανέφερε ότι δεν αντικατοπτρίζονται καλά και είναι ένας παράγοντας που μπορεί να διαψεύσει το μοντέλο και να είναι χειρότερη η εικόνα, αλλά αν ληφθούν μέτρα η εικόνα θα ανατραπεί.

Ψάχνουμε την ισορροπία

«Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και πρέπει να το μαζέψουμε», προειδοποίησε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το σκληρό lockdown, όμως ο κόσμος έχει κουραστεί. Ψάχνουμε την ισορροπία ανάμεσα στο υγειονομικά αποδεκτό και το κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα, είναι αρκετά», συνέστησε ο καθηγητής και ανέφερε: «Ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας. Το θέμα δεν είναι το κλείσιμο των μαγαζιών, αλλά η κινητικότητα γύρω από αυτά».

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι από τις 25 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία φαίνεται και στις ηλικιακές ομάδες 4-17 και 25-44. «Δεν κλείσαμε τα σχολεία, γιατί επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να δούμε περισσότερα δεδομένα πριν πάρουμε την απόφαση του κλεισίματος», είπε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ