Τουρκικά drones κάνουν κουρέλι την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει νέα στρατηγική διεκδικήσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει χρήση του νομίμου δικαιώματος να τα καταρρίψει ούτε καταγγέλλει το «παιχνίδι» στους διεθνείς οργανισμούς

Must Read

Η Τουρκία εγκαινιάζει το 2022 μία νέα τακτική διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, η οποία, μολονότι είναι σχεδόν ανέξοδη σε δαπάνες και προσωπικό για την Άγκυρα, εντούτοις προκαλεί πολύ μεγάλη βλάβη στην ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αντιδράσει και να κόψει εν τη γενέσει του τον νέο αυτό κίνδυνο.

Το όνομα αυτού του νέου κινδύνου είναι UAV (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη) ή drones, όπως είναι ευρέως γνωστά στην καθομιλουμένη.

Αναλυτικότερα:

Στις αρχές Ιανουαρίου η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να εκδώσει Διεθνή Αγγελία για εκτέλεση άσκησης στη Διεθνή Θάλασσα και στον Διεθνή Εναέριο Χώρο του Αιγαίου, για δύο περιοχές και διαδρομές, οι οποίες αρχίζουν μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, και αφού διασχίσουν όλη την ελληνική κυριαρχία του Αιγαίου (ωσάν κοκορέτσι) καταλήγουν 18 ν.μ. νοτίως της Θάσου και μετά αντίστροφα ξαναπερνάνε κοκορέτσι την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, για να καταλήξουν μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου, για 12 ώρες κάθε ημέρα και για έναν μήνα, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 (βλ. χάρτη).

Η Τουρκία σέβεται μόνο τα 6 ν.μ. στα νησιά που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων – Με γαλάζιο χρώμα σημειώνονται τα χωρικά ύδατα σε απόσταση 6 ν.μ. από κάθε νησί του Αιγαίου – Με κόκκινη γραμμή σημειώνεται η διαδρομή της τουρκικής άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρχίζει μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, διασχίζει όλη την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, καταλήγει 18ν.μ. νοτίως της Θάσου κι έπειτα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή – Ο αποκαλυπτικός χάρτης της «κυριακάτικης δημοκρατίας» με την εθνική κυριαρχία των 6 ναυτικών μιλίων

Η Ελλάδα δεν εξέδωσε Αγγελία, διότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση (υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Μεταφορών), οι περιοχές και οι διαδρομές της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, μπλοκάρουν οικονομικούς αεροδιαδρόμους των διεθνών αερομεταφορών στο FIR Αθηνών, δεδομένου ότι η τουρκική άσκηση καταλαμβάνει ύψη από 16.000 έως 23.000 πόδια, και ακόμα επειδή η Τουρκία δεν δέχεται το FIR Αθηνών ως περιοχή Ερευνας και Διάσωσης (SAR) της Ελλάδας.

Μετά την άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει Αγγελία, η Άγκυρα εξέδωσε την Αγγελία 0337/2022, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα «για έλλειψη συνεργασίας» και επισημαίνει ότι τα αεροπορικά μέσα της άσκησης δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης!

Στην τουρκική Αγγελία δεν αναγράφονται τα μέσα που θα εκτελέσουν την άσκηση, δηλαδή εάν αυτά θα είναι αεροσκάφη, πλοία, υποβρύχια, καΐκια UAVs κ.λπ.,ούτε αναγράφεται αν θα είναι μέσα στρατιωτικά, πολιτικά, ακτοφυλακής κ.λπ.

Μόνο σε μεταγενέστερη απαντητική ΝΟΤΑΜ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι την τουρκική άσκηση θα την εκτελέσουν τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη BAYRAKTAR, τα οποία έχουν δοκιμαστεί στη Συρία και τη Λιβύη, και αποτέλεσαν το κύριο οπλικό σύστημα για να κερδίσουν τον πόλεμο οι Αζέροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επικίνδυνα για την εναέρια κυκλοφορία

Η Τουρκία, στη Διεθνή Αγγελία που εξέδωσε για την εκτέλεση της άσκησης από 23 Ιανουαρίου μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2022, απέκρυψε / δεν ανέγραφε ότι την άσκηση θα την εκτελέσουν τουρκικά UAVs και τούτο διότι θέλει να αποφύγει τους περιορισμούς πτήσεων που επιβάλλουν ο ICAO, το ΝΑΤΟ, το EURO CONTROL κοκ, που συνίστανται στην υποχρεωτική κατάθεση σχεδίων πτήση για τα UAVs.

Και τούτο διότι τα UAVs δεν έχουν δυνατότητες «βλέπω και αποφεύγω» («see and avoid») σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνονται εξόχως επικίνδυνα για την εναέρια κυκλοφορία (πολιτικά – επιβατικά αεροπλάνα).

Παράδοξο και ανεξήγητο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση είτε δεν πήρε χαμπάρι είτε αποκρύπτει ότι την τουρκική άσκηση θα την εκτελέσουν τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, δεδομένου ότι στην απαντητική Αγγελία Α’ 0108/22 που εξέδωσε ουδόλως αναφέρει έστω και μία λέξη περί τουρκικών UAVs. Όφειλε να απαιτήσει από την Τουρκία την εφαρμογή των περιορισμών πτήσεων που επιβάλλουν οι διεθνείς οργανισμοί για τα UAVs και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να οδηγήσει την Τουρκία στο Συμβούλιο ICAO για επικίνδυνη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε πολιτικά αεροπλάνα.

Κουρέλι η εθνική κυριαρχία

Στην παρούσα άσκηση τα τουρκικά UAVs:

  • Θα πετάνε εντός του FIR Αθηνών 12 ώρες ημερησίως, παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία των 10 ναυτικών μιλίων του Εθνικού Εναερίου Χώρου μόνο (!) για τα νησιά που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων (ήτοι Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία, Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο κ.λπ.)

Δηλαδή η Άγκυρα σέβεται μόνον τα 6 ν.μ. της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά αυτά, ρίχνοντας τα 10 ν.μ. στον Καιάδα. Ωστόσο, την ελληνική κυριαρχία των ελληνικών νήσων και βραχονησίδων που δεν αναφέρονται στις Συνθήκες (π.χ. Ψαρά, Αντίψαρα, Χταπόδια, Μελαμπιούς κ.λπ.) τη θέτει στον… τουρκικό ντορβά, με την αιτιολογία ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες που δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες (Συνθήκες) μπορεί, μεν, να μην είναι τουρκικά, δεν είναι, όμως, ούτε ελληνικά, με αποτέλεσμα Ελλάδα και Τουρκία να έχουν ίσα δικαιώματα για την κυριαρχία αυτών των νήσων και βραχονησίδων.

Νέες γκρίζες ζώνες

Στον αποκαλυπτικό χάρτη που δημοσιεύει η «κυριακάτικη δημοκρατία» με τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα ελληνική κυριαρχία, φαίνεται ότι η Τουρκία σέβεται μόνον τα 6 ν.μ. στα νησιά που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες. Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα θέτει στα άχρηστα τα 10 ν.μ. ΕΕΧ, ενώ διαγράφει παντελώς την ελληνική κυριαρχία σε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις Συνθήκες.

Με την τακτική των UAVs στο Αιγαίο η Τουρκία κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία και νομιμοποιεί τη μη κατάθεση σχεδίων πτήσης στο FIR Αθηνών. Η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά εκτιμώντας / γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει για να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα, διότι δεν επιθυμεί διενέξεις και εντάσεις με την Τουρκία, δηλαδή αύξηση των κρίσεων προς διαχείριση, στις οποίες δεν διαπρέπει, προς ζημία κομματικού οφέλους.

Ελληνικά F-16

Πολλαπλά οφέλη

Η Τουρκία με τα UAVs στο Αιγαίο πετυχαίνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

  • 1. Η Τουρκία για 12 ώρες πτήσης UAV σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο δαπανά περίπου 1.200 ευρώ, πραγματοποιώντας πάνω από 50 παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας και τέσσερις παραβάσεις κανόνων του ICAO για το FIR Αθηνών και δεν θέτει σε κίνδυνο Τούρκους πιλότους.

Αντιθέτως, η Ελλάδα ξοδεύει πάνω από 100.000 ευρώ, ημερησίως και μόνο για αναγνώριση των UAVs από δύο, κάθε φορά, F-16 και όχι για αναχαίτιση των τουρκικών UAVs. Τα τουρκικά UAVs περνούν «κοκορέτσι» την ελληνική κυριαρχία και κάνουν κύκλους πάνω από αυτήν, ενώ τα ελληνικά F-16 πηγαίνουν και τα…συντροφεύουν, ενώ όφειλαν να τα καταρρίψουν όταν αυτά πετούσαν πάνω από την ελληνική κυριαρχία.  Τελικώς τα ελληνικά F-16 ξεμένουν από καύσιμα και επιστρέφουν στη βάση τους για ανεφοδιασμό, ενώ τα τουρκικά UAVs παραμένουν στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να νομιμοποιείται παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Νόμιμη η κατάρριψη

Η κυβέρνηση οφείλει να καταρρίπτει τα τουρκικά UAVs που αρνούνται να απομακρυνθούν από την ελληνική κυριαρχία και, μάλιστα, με το γράμμα του νόμου, τόσο σε εθνικό πλαίσιο όσο και σε διεθνές (ICAO, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ), ή να τα έχει 12 ώρες σε σχηματισμό με ελληνικά αεροσκάφη, γεγονός που απαιτεί δαπάνες 2.000.000 ευρώ ημερησίως (καύσιμα, συντήρηση, ανταλλακτικά, προσωπικό, ραντάρ κ.λπ.), με αποτέλεσμα σε πέντε με έξι μήνες η τουρκική τακτική να έχει καθηλώσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και να έχει επιφέρει τεράστια κόπωση.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση προτιμά να βάζει F-16 να κυνηγούν τουρκικές… καρακάξες (UAVs) στο Αιγαίο, αντί να τα καταρρίπτει πάνω από ελληνική κυριαρχία ή έστω να καταγγέλλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς, κάτι που αποφεύγει επιμελώς.

  • 2. Με τις ασκήσεις UAVs η Άγκυρα καταγράφει τους νεκρούς τομείς αποκάλυψης του ελληνικού συστήματος αεράμυνας – ραντάρ και τους χρόνους αντίδρασης των αεροσκαφών επιφυλακής για να μπορεί να δημιουργήσει τεχνικό επεισόδιο και με τα τουρκικά UAVs να προκάλεσει σύγχυση στην ελληνική αεράμυνα, με ταυτόχρονες και πολλαπλές επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας.

Θερμό επεισόδιο

  • 3. Με αυτές τις τακτικές και μεθοδεύσεις με τα UAVs η Άγκυρα φαίνεται να προετοιμάζει τεχνητό θερμό επεισόδιο. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία ξεκίνησε από το 2022 μία νέα προκεχωρημένη τακτική σε βάρος της Ελλάδας, διότι παράλληλα με την έκδοση της Αγγελίας για τα UAVs εξέδωσε και τη NAVTEX 0084/22 για άσκηση SAR (σε περιοχή που φαίνεται στον χάρτη), η οποία καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία.

Όλες αυτές τις τουρκικές μεθοδεύσεις και παρανομίες η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με την Αγγελία Α’ 0108/22, η οποία είναι εντελώς αναποτελεσματική, διότι ούτε κατάρριψη των τουρκικών UAVs κάνει ούτε καταγγέλλει την Τουρκία στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση προφανώς αρκείται σε πολιτική «ελπίδας», εκτιμώντας ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν θα σκάσει στα χέρια της, αλλά σε κάποιαν άλλη. Αυτή, όμως, η… ελπίδα δεν θα είναι όπως του χιονιά, διότι ό,τι αρπάζει η Άγκυρα δεν το ξαναδίνει πίσω (Κύπρος- Ίμια).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This