Συναγερμός στην Ελλάδα για τις ροές προσφύγων από την Ουκρανία

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Μηταράκης: «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων»

Must Read

Σύσκεψη έγινε το πρωί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσφυγικές ροές από Ουκρανία, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, 1.032 Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα τις πέντε αυτές ημέρες που είναι σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείριση της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, διαμηνύει ότι η χώρα μας «είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων».

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Βάσει εκτιμήσεων των ελληνικών Αρχών, οι ροές είναι αυξανόμενες, γεγονός που επιβάλλει άμεσες δράσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην υποδοχή και την τακτοποίηση τους.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη.

Συζητήθηκαν ακόμα η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρέσβη στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο, στον οποίο επανέλαβε την «αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του».

Ο Υπουργός τόνισε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την ουκρανική Πρεσβεία.

Μηταράκης: «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων»

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα», τόνισε ο Νότης Μηταράκης στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ να συμβάλουν στην ανακατανομή των ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα, όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης παρουσίασε, επίσης, τις παραμέτρους της Οδηγίας Περί Προσωρινής Προστασίας που αναμένεται να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ταχεία διαδικασία εισόδου για μαζικά εκτοπισμένους πρόσφυγες. Όπως ανέφερε, όσοι φτάνουν στα σύνορα χωρών της ΕΕ λαμβάνουν μια έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο και τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας.

«Πολλοί από αυτούς που θα έρθουν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο, το οποίο μπορεί να παραταθεί». Πρόβλεψη υπάρχει και για την οικογενειακή επανένωση Ουκρανών με συγγενείς τους που ζουν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι παρά τις μεγάλες ροές προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι Ουκρανοί φιλοξενούνται κατά κανόνα σε σπίτια ομοεθνών τους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η Πολωνία έχει 170.000 αφίξεις, ωστόσο μόλις 1.000 Ουκρανοί διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. «Δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό καθώς θα έχουμε περαιτέρω ροές είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Σήμερα το πρωί 36 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν από τη Ρουμανία όπου είχαν καταφύγει με τα πόδια. Τους πρόσφυγες υποδέχτηκαν συγγενείς τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This