Επανυπολογισμός συντάξεων: Ο Τσακλόγλου ομολόγησε την αποτυχία!

Αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Έργου

Must Read

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ, εξαιτίας της αποκάλυψης του λανθασμένου επανυπολογισμού των συντάξεων. Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου αναγκάστηκε να παραδεχθεί από το βήμα της Βουλής ότι για ένα θέμα το οποίο χαρακτήριζαν έως τότε «μεμονωμένη περίπτωση» αναγκάστηκαν να συστήσουν Ειδική Ομάδα Έργου εντός του ΕΦΚΑ στις 31 Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Όπως αποκαλύπτεται, ωστόσο, γι’ αυτήν την υποτιθέμενη μεμονωμένη περίπτωση, που κατά το ΕΝΔΙΣΥ αφορά σε 600.000 συντάξεις, απασχολούνται αυτές τις ημέρες 40 (!) στελέχη του ΕΦΚΑ προκειμένου να διαπιστώσουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί, καθώς υπάρχει και ο φόβος αναζήτησης ποινικών ευθυνών για όσους χορηγούν σημαντικά μειωμένες συντάξεις, είναι ότι λίγες μέρες μετά τη σύσταση της Ειδικής Ομάδας Έργου, στις 11 Φεβρουαρίου, αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της.

Το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι ο λανθασμένος επανυπολογισμός του 2019 (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) αφορά κυρίως συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΣΕ, εργαζόμενους στη βαριά βιομηχανία (χαλυβουργίες, ναυπηγεία κ.λπ.), αλλά και 100.000 αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες, αν και είχαν βαρέα ένσημα, αυτά δεν προσμετρήθηκαν στον επανυπολογισμό. Ειδικά όσοι είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση και οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν δεύτερη φορά βάσει του νόμου 4670 λαμβάνουν ποσά που δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματικότητα.

Ενδεικτική ήταν η περίπτωση που έστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων στον εισαγγελέα για πρώην εργαζόμενη της Ολυμπιακής με 38 έτη ασφάλισης: καθώς η σύνταξή της υπολογίστηκε με ασφάλιστρο 20% αντί του 43% που κατέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια, η ανταποδοτική της σύνταξη είναι 1.000 ευρώ μικρότερη τον μήνα. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1.789,38 ευρώ (ν. Κατρούγκαλου) και 1.932,50 ευρώ (ν. Βρούτση), ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 932,31 ευρώ.

Σε μία άλλη περίπτωση υπαλλήλου του πρώην ΙΚΑ δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο, το οποίο ήταν 32%. Η αύξηση φτάνει τα 645,8 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1.353,37ευρώ (ν. Κατρούγκαλου) και 1.420,54 ευρώ (ν. Βρούτση), ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει και καταβάλει ανταποδοτική σύνταξη 774,71 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This